PsychologyNow Team

Η ρομαντικοποίηση της ψυχικής ασθένειας: γιατί πρέπει να σταματήσει

Η ρομαντικοποίηση της ψυχικής ασθένειας: γιατί πρέπει να σταματήσει

PsychologyNow Team
γυναίκα ξαπλωμένη σε γρασίδι γεμάτο φύλλα

Έχει συζητηθεί εκτενώς το στίγμα που επιφέρει η ψυχική ασθένεια, όχι όμως το γιατί μερικές φορές τείνουμε να την ρομαντικοποιούμε.


Με λίγα λόγια υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη πως η δημιουργικότητα και η ιδιοφυΐα συχνά συνδέονται -και τρέφονται- από την τρέλα. Η Σύλβια Πλαθ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι μονάχα ένα παράδειγμα που μας έρχεται πρόχειρα στο μυαλό.

Όπως ο διάσημος συγγραφέας Τζων Γκριν (The Fault in Our Stars, Looking for Alaska) πρόσφατα εξήγησε στο συνέδριο NerdCon: Αν γκουκλάρετε τη φράση “όλοι οι καλλιτέχνες είναι”, το πρώτο αποτέλεσμα αναζήτησης που προτείνεται είναι “τρελοί”. Ακούμε ότι η ιδιοφυΐα βρίσκεται κοντά στην παράνοια. Βλέπουμε την Κέρρυ Μάθισον στη σειρά Homeland να μην παίρνει τη φαρμακευτική της αγωγή ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει την ταυτότητα των τρομοκρατών και να σώσει την Αμερική.

Ο Γκριν, ο οποίος παλεύει με την ψυχική ασθένεια, συνέχισε συζητώντας πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί αυτή η αντίληψη, και πως ακόμη και κάποιος με το δικό του επίπεδο επιτυχίας (πρόκειται για έναν βραβευμένο από τους New York Times συγγραφέα) μπορεί να πέσει θύμα αυτής της αντίληψης:
Διέκοψα τη φαρμακευτική μου αγωγή προκειμένου να προσπαθήσω να γράψω μια νουβέλα, γιατί έπεσα στην παγίδα αυτής της ρομαντικής αυταπάτης. Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά ναι. Δεν είχα γράψει ούτε ένα βιβλίο εδώ και χρόνια, κι ένιωθα απελπισμένα την ανάγκη να το κάνω. Κατηγορούσα τα φάρμακα που έπαιρνα για αυτό κι έτσι αποφάσισα πως για να γράψω, έπρεπε να τα κόψω... Τι έγραψα λοιπόν όταν κατέρρευσα πέρυσι; Τίποτα που να έβγαζε νόημα.

...Έτσι θέλω να πω πως, ναι, είμαι ψυχικά ασθενής. Δε ντρέπομαι για αυτό. Και έγραψα το καλύτερο βιβλίο μου όχι όταν φλέρταρα με το χείλος του γκρεμού, αλλά όταν αντιμετώπιζα το χρόνιο πρόβλημα υγείας μου με συνέπεια και φροντίδα .

Επιπλέον τόνισε ότι το να ζητάς βοήθεια – παρόλο που είναι εξαντλητικό και αδικαιολόγητα δύσκολο να το πετύχεις- δε σε κάνει λιγότερο άξιο ως καλλιτέχνη. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειάζεται να διαδώσουμε στον κόσμο.


marmaggv3

 

Πηγή: greatist.com
Συγγραφέας: Mc Kenzie Maxson
Απόδοση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...