psychologist-banner-2
thumb

Μην υποτιμάτε τα οφέλη ενός καλού νυχτερινού ύπνου

- Εγκέφαλος
21 Μαΐου 2019

Ο ύπνος είναι μια μορφή «συντήρησης του εγκεφάλου». Σας βοηθάει να εδραιώσετε νέες αναμνήσεις με βάση τις εμπειρίες σας, αλλά επίσης βοηθάει να ξεχάσετε εμπειρίες που ο εγκέφαλος θεωρεί ασήμαντες ή επουσιώδεις.


Τα περισσότερα άγχη και οι εκνευρισμοί που βιώνουμε καθημερινά μπορεί να μην φαίνονται είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε σύγκριση με άλλα σοβαρότερα προβλήματα στη ζωή.

Σύμφωνα με τον γνωστικό ψυχολόγο Ντάνιελ Τίποτα στη ζωή δεν είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζετε την ώρα που το σκέφτεστε .

banner1

Κάποιες στιγμές μπορεί να υπερβάλλουμε ακόμη και για ασήμαντα πράγματα. Ρίχνετε λίγο καφέ επάνω σας ενώ πηγαίνετε στη δουλειά και ο εγκέφαλός σας αμέσως παγιδεύεται σε μια κατάσταση αρνητικότητας που κρατάει για το υπόλοιπο πρωινό.

Οι νοητικές μας καταστάσεις συχνά αντικατοπτρίζουν πράγματα με τα οποία παθαίνουμε εμμονή. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε την νοητική μας κατάσταση είναι απλώς να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάτι άλλο.

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεστε συνεχώς μια αρνητική εμπειρία όλη την ημέρα, μην ξεχνάτε τη δύναμη ενός καλού νυχτερινού ύπνου.

Συχνά με εντυπωσιάζει πως ενώ κάτι φαίνεται τεράστιο πρόβλημα προς στιγμήν, όταν πηγαίνω για ύπνο και ξυπνάω το επόμενο πρωί δεν θυμάμαι καν γιατί ήμουν τόσο αγχωμένος.

Αυτός είναι ο λόγος που οι συνήθειες του ύπνου είναι μία από τις πιο ουσιαστικές πλευρές της ψυχικής υγείας και της ευεξίας σας.


Διαβάστε σχετικά: Ο ύπνος ως μη φαρμακευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του άγχους


Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που το μυαλό σας επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τις αφομοιώνει υποσυνείδητα. Χωρίς ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου, πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν μία μεγάλη γκάμα προβλημάτων: κούραση, έλλειψη θέλησης, γνωστικές δυσκολίες και διαταραχές διάθεσης.

Το μυαλό σας χρειάζεται να «σβήνει» που και που προκειμένου να λειτουργεί σωστά.

Ο ύπνος είναι μια μορφή «συντήρησης του εγκεφάλου». Σας βοηθάει να εδραιώσετε νέες αναμνήσεις με βάση τις εμπειρίες σας, αλλά επίσης βοηθάει να ξεχάσετε εμπειρίες που ο εγκέφαλος θεωρεί ασήμαντες ή επουσιώδεις.

Ίσως γι’αυτό ο ύπνος μπορεί να είναι μία τόσο πολύτιμη στρατηγική. Είναι σαν να πατάτε ένα κουμπί επανεκκίνησης στον εγκέφαλό σας, να γυρίζετε σελίδα και να ξυπνάτε με ένα νέο ξεκίνημα.

Μία πολύτιμη στρατηγική για να διώξετε τα μικρά άγχη της ζωής

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις συνήθειες του ύπνου σας.

  • Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα υγιούς ύπνου
    Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του ύπνου είναι να ακολουθείτε ένα υγιές και συνεπές πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό για την σωματική και ψυχική σας υγεία. Αυξάνει τη συνολική συγκέντρωση και ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που σας βοηθάει να διαχειριστείτε μελλοντικά άγχη και εκνευρισμούς.

Για παράδειγμα, μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να εντείνει την επιθετικότητα και να εμποδίσει την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε σε δυσμενείς περιστάσεις.

  • Κοιμηθείτε με τη σκέψη μιας σημαντικής απόφασης πριν αποφασίσετε τι να κάνετε
    Λόγω της φυσικής ανάγκης του εγκεφάλου σας για ύπνο προκειμένου να επεξεργαστεί και να οργανώσει πληροφορίες, είναι συνήθως καλή ιδέα να κοιμάστε με τη σκέψη μιας σημαντικής απόφασης ή συζήτησης πριν αποφασίσετε τι να κάνετε.

Προς στιγμήν, συχνά αισθανόμαστε σαν να γνωρίζουμε ήδη ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε, ωστόσο ο ύπνος μπορεί να μας παρέχει μια ζώνη προστασίας και να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουμε την κατάσταση.

  • Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για σύντομο ύπνο
    Ο σύντομος ύπνος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ρουτίνα. Ένας σύντομος, μεσημεριανός υπνάκος μας βοηθάει να αφομοιώσουμε το πρώτο μισό της ημέρας μας και να συνεχίσουμε το δεύτερο μισό με μία νέα, φρέσκια νότα.

Χρησιμοποιώ τον σύντομο ύπνο όταν έχω μία ιδιαίτερα δύσκολη ή αγχωτική ημέρα, αλλά είναι κάτι που επίσης μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και που μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς, πιο κινητοποιημένους και να σας γεμίσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας (ανάλογα με το πρόγραμμά σας). Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός σύντομου ύπνου όταν τον χρειάζεστε.

  • Ρωτήστε τον εαυτό σας Θα με ενδιαφέρει αυτό το πρόβλημα το πρωί;
    Όταν έχετε άγχος ή σας ενοχλεί κάποιο πρόβλημα, για να το δείτε από μία άλλη οπτική γωνία, ρωτήστε τον εαυτό σας, Θα με ενδιαφέρει αυτό το πρόβλημα το πρωί που θα ξυπνήσω;. Ακόμη και μία απλή υπενθύμιση ότι μπορείτε να κοιμηθείτε για να απαλλαχτείτε από τον πόνο που νιώθετε μπορεί να βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την αντίδρασή σας απέναντι στο γεγονός που σας ενοχλεί και να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε πιο σφαιρικά.

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθείτε σε ένα αρνητικό γεγονός είναι απλώς να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και να κάνετε υπομονή μέχρι να περάσει.


Διαβάστε σχετικά: Τι μας συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά;


  • Εξασκηθείτε στο «άδειασμα του μυαλού σας» κατά τη διάρκεια της νύχτας
    Ένα κοινό πρόβλημα που βλάπτει τις συνήθειες του ύπνου μας είναι η υπερανάλυση. Το κεφάλι σας ακουμπάει στο μαξιλάρι και σαν ρολόι αρχίζει το μυαλό σας να σκέφτεται καθετί που συνέβη εκείνη την ημέρα. Μία άσκηση που προτείνω πριν να πάτε στο κρεβάτι είναι η άσκηση αδειάσματος του μυαλού, που ουσιαστικά αφορά στην καταγραφή όσων σκέψεων έρχονται στο μυαλό σας για 10 λεπτά.

Η καταγραφή είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να εκφράσετε και να ελευθερώσετε τις σκέψεις σας, αλλά αυτή η συγκεκριμένη άσκηση λειτουργεί ως μία ελεύθερη ροή τυχαίων σκέψεων, που μπορεί πιθανώς να βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε.

Συμπερασματικά, μην υποτιμάτε τη σημασία ενός καλού νυχτερινού ύπνου για την σωματική και ψυχική σας υγεία.

Η στρατηγική του να κοιμηθείτε για να απαλλαχτείτε από τον πόνο που νιώθετε μπορεί να είναι ένας υποτιμημένος αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τα περισσότερα καθημερινά άγχη και εκνευρισμούς.


EFH MES 3N

 

Πηγή: theemotionmachine.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια