psychologist-banner-2
thumb

Κιρκαδικοί βιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο «ύπνος ομορφιάς» είναι αληθινός

- Εγκέφαλος
11 Φεβρουαρίου 2020

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγούν για πρώτη φορά πως ένας καλός νυχτερινός ύπνος, μπορεί όντως να μας προετοιμάσει για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της επόμενης ημέρας.


Η μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Cell Biology, δείχνει πώς ο μηχανισμός του κιρκαδικού ρολογιού ενισχύει την ικανότητα υποστήριξης τους σώματός μας, όταν είμαστε ιδιαίτερα δραστήριοι.

Γνωρίζοντας ότι το κιρκαδικό ρολόι μας γίνεται λιγότερο ακριβές καθώς μεγαλώνουμε, ο Καρλ Κάντλερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Βιοχημείας, υποστηρίζει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μάς βοηθήσει να λύσουμε κάποια από τα μυστήρια της γήρανσης.

banner1

Η ανακάλυψη αποσαφηνίζει τον συναρπαστικό ρόλο της εξωκυττάριας μήτρας του σώματος, η οποία παρέχει δομική και βιοχημική υποστήριξη στα κύτταρα με τη μορφή συνδετικού ιστού, όπως τα κόκκαλα, το δέρμα, οι τένοντες και οι χόνδροι. Πάνω από το μισό βάρος του σώματός μας είναι εξωκυττάρια μήτρα, ενώ το μισό μέρος της είναι κολλαγόνο. Οι επιστήμονες έχουν βρει εδώ και πολύ καιρό ότι έχει διαμορφωθεί πλήρως μέχρι την ηλικία των 17 ετών.

Ωστόσο τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν δύο είδη ινιδίων – οι δομές κολλαγόνου που μοιάζουν με σχοινοειδή έλικα και που δημιουργούνται από τα κύτταρα προκειμένου να σχηματίσουν ιστούς. Τα παχύτερα ινίδια που έχουν διάμετρο περίπου 200 νανόμετρα, ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας, παραμένουν μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χωρίς να υποστούν καμία αλλαγή από την ηλικία των 17 ετών, όπου και διαμορφώθηκαν.


Διαβάστε σχετικά: Τι μας συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά;


Ωστόσο, τα λεπτότερα ινίδια που έχουν διάμετρο 50 νανόμετρα, εξυπηρετούν το σκοπό του εξιλαστήριου θύματος και η λειτουργία τους ανακόπτεται, καθώς υποβάλουμε το σώμα μας στις δυσκολίες της καθημερινότητας, ενώ αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια του νυχτερικού ύπνου.

Η παρακολούθηση του κολλαγόνου πραγματοποιήθηκε μέσω της τεχνικής της φασματομετρίας μάζας, ενώ τα ινίδια των ποντικιών παρατηρήθηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης όγκου, για δύο ημέρες, κάθε τέσσερις ώρες.

Μετά την εξουδετέρωση των γονιδίων κιρκαδικού ρολογιού, τα λεπτά και παχιά ινίδια συγχωνεύτηκαν τυχαία.

To κολλαγόνο βοηθάει στη συγκρότηση του σώματος, ενώ πρόκειται για μία πρωτεΐνη που διαθέτουμε σε μεγάλη αφθονία, η οποία διασφαλίζει την ακεραιότητα, την ελαστικότητα και τη δύναμη του συνδετικού ιστού του σώματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές, προσθέτοντας: Είναι εύληπτο να σκεφτόμαστε ότι η εξωκυττάρια μήτρα μας θα υποστεί φυσιολογική φθορά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και πλέον γνωρίζουμε τον λόγο: το κιρκαδικό μας ρολόι δημιουργεί ένα στοιχείο το οποίο είναι αναλώσιμο αλλά και αντικαταστήσιμο, προστατεύοντας τα μόνιμα τμήματα της εξωκυττάριας μήτρας.

Οπότε, φανταστείτε τα τούβλα τους τοίχους ενός δωματίου ως το σταθερό τμήμα και τη μπογιά στους τοίχους ως το τμήμα εκείνο που χρειάζεται κάθε τόσο αντικατάσταση. Όπως ακριβώς το αυτοκίνητο χρειάζεται λάδι και νερό στο ψυγείο, αυτά τα λεπτά ινίδια βοηθούν στη διατήρηση της εξωκυττάριας μήτρας του σώματος, δηλώνουν.

Αυτή η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την κατανόηση της βιολογίας μας σε πιο θεμελιώδες επίπεδο, καθώς μπορεί, για παράδειγμα, να μας προσφέρει μία βαθύτερη γνώση σχετικά με τον τρόπο που επουλώνονται οι πληγές ή το πως γερνάμε.


Έφη Μεσιτίδου
Μελέτη: Circadian control of the secretory pathway maintains collagen homeostasis

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια