banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η έλλειψη ύπνου μας κάνει λιγότερο ευτυχισμένους και περισσότερο αγχωμένους

- Εγκέφαλος
26 Δεκεμβρίου 2023

Αυτό υποστηρίζει μία ανασκόπηση περισσότερων από 50 ετών έρευνας.


Η έλλειψη ύπνου δεν μας κάνει απλώς κουρασμένους αλλά μπορεί να υπονομεύσει τη συναισθηματική μας λειτουργία, να μειώσει τη θετική διάθεση και να μας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για συμπτώματα άγχους, σύμφωνα με μια μελέτη που συνόψισε περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας σχετικά με τη στέρηση ύπνου και τη διάθεση.

Σε μία κοινωνία που στερείται σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο, η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της έλλειψης του στο συναίσθημα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ψυχολογικής υγείας, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κάρα Πάλμερ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα. Η μελέτη αυτή αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη σύνθεση της πειραματικής έρευνας για τον ύπνο και το συναίσθημα μέχρι σήμερα και παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι οι περίοδοι παρατεταμένης εγρήγορσης, η μειωμένη διάρκεια του ύπνου και οι νυχτερινές αφυπνίσεις επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη συναισθηματική λειτουργία.

banner1

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 154 μελέτες που καλύπτουν πέντε δεκαετίες, με 5.715 συνολικά συμμετέχοντες. Σε όλες αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές διατάραξαν τον ύπνο των συμμετεχόντων για μία ή περισσότερες νύχτες.

Σε ορισμένα πειράματα, οι συμμετέχοντες παρέμειναν ξύπνιοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σε άλλα, τους επιτράπηκε να κοιμηθούν λιγότερο από το κανονικό και σε άλλα ξυπνούσαν περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σε κάθε μελέτη μετρήθηκε επίσης τουλάχιστον μία μεταβλητή που σχετίζεται με τα συναισθήματα μετά τη χειραγώγηση του ύπνου, όπως η αυτοαναφερόμενη διάθεση των συμμετεχόντων, η απόκρισή τους σε συναισθηματικά ερεθίσματα και οι μετρήσεις των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.


Διαβάστε σχετικά: Οι 7 πιο σημαντικές επιπτώσεις της αϋπνίας στην ψυχική υγεία


Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις τύποι έλλειψης ύπνου οδήγησαν σε λιγότερα θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και σε αυξημένα συμπτώματα άγχους, όπως ταχυκαρδία και αυξημένη ανησυχία.

Αυτό συνέβη ακόμη και μετά από σύντομες περιόδους έλλειψης ύπνου, όπως το να μείνουμε ξύπνιοι μια ή δύο ώρες αργότερα από το συνηθισμένο ή μετά από έλλειψη λίγων μόνο ωρών ύπνου, δήλωσε η Πάλμερ. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η έλλειψη ύπνου αύξανε τα συμπτώματα άγχους και αμβλύνει τη διέγερση σε απόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα.

Τα ευρήματα για τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν λιγότερα, όπως και εκείνα για τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η ανησυχία και το άγχος.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν νέοι ενήλικες – ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 23 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πιο ποικιλόμορφο ηλικιακό δείγμα για να κατανοηθεί καλύτερα πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τους ανθρώπους σε διαφορετικές ηλικίες.

Άλλες κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξέταση των επιπτώσεων πολλαπλών νυχτερινών ελλείψεων ύπνου, την εξέταση των ατομικών διαφορών για να διαπιστωθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους στις επιπτώσεις της απώλειας ύπνου και την εξέταση των επιπτώσεων της απώλειας ύπνου σε διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς οι περισσότερες έρευνες της παρούσας μελέτης διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι πάνω από το 30% των ενηλίκων και έως και το 90% των εφήβων δεν κοιμούνται αρκετά, δήλωσε ο Palmer. Οι συνέπειες αυτής της έρευνας για την ατομική και δημόσια υγεία είναι σημαντικές σε μια κοινωνία που στερείται σε μεγάλο βαθμό ύπνου. Οι βιομηχανίες και οι τομείς που είναι επιρρεπείς στην απώλεια ύπνου, όπως οι πρώτοι ανταποκριτές, οι πιλότοι και οι οδηγοί φορτηγών, θα πρέπει να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο για να μετριάσουν τους κινδύνους για τη λειτουργία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Έρευνα: Sleep Loss and Emotion: A Systematic Review and Meta-analysis of Over Fifty Years of Experimental Research, Psychological Bulletin (2023)

Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια