Νέες ψυχολογικές έρευνες φανερώνουν τη συσχέτιση της δυσκολίας των ανθρώπων να ξεφύγουν από δυσάρεστες και αγχωτικές σκέψεις με τη χρονική στιγμή που πηγαίνουν για ύπνο και κατ΄επέκταση και με τη διάρκεια του ύπνου τους.
Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα και πάνε για ύπνο πολύ αργά το βράδυ, έχουν συχνά περισσότερες αρνητικές σκέψεις από εκείνους που διατηρούν ένα τακτικό πρόγραμμα στον ύπνο τους.
Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν αρνητικές σκέψεις όταν σκέφτονται απαισιόδοξα, σκέψεις που επαναλαμβάνονται και επί των οποίων δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Οι ίδιοι έχουν την τάση να ανησυχούν υπερβολικά για το μέλλον, να ψάχνουν πάρα πολύ στο παρελθόν και να μην μπορούν να αποφύγουν τις ενοχλητικές σκέψεις. Τέτοιες σκέψεις είναι συχνά τυπικές των ανθρώπων που υποφέρουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή κοινωνικού άγχους. Εκείνα τα άτομα τείνουν επίσης να έχουν προβλήματα ύπνου.
Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν συνδέσει τα προβλήματα ύπνου με επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις. Η Meredith Coles, διευθύντρια της Κλινικής Άγχους του Πανεπιστημίου Binghamton και o μεταπτυχιακός φοιτητής Jacob Nota θέλησαν να ερευνήσουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τέτοιων επαναλαμβανόμενων σκέψεων και του πραγματικού χρόνου που πηγαίνει κάποιος για ύπνο.
Έτσι οι ερευνητές, ζήτησαν από 100 νεαρούς ενήλικες στο Πανεπιστήμιο του Binghamton να συμπληρώσουν μια σειρά ερωτηματολογίων και δύο μηχανογραφικών εργασιών. Κατά τη διαδικασία αυτή, μέτρησαν πόσο ανησυχούν οι μαθητές, συλλογίζονται ή βασανίζονται για κάτι – τρεις συνθήκες κατά τις οποίες η επαναληπτική αρνητική σκέψη είναι υπολογίσιμη. Οι μαθητές επίσης ρωτήθηκαν αν ήταν συνήθως πρωινοί ή βραδινοί τύποι, προτιμώντας να δουλεύουν τακτικές ώρες ή να έχουν ένα άτακτο πρόγραμμα ύπνου μέσα στη μέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται για μικρότερες χρονικές περιόδους μέσα στη μέρα και πάνε για ύπνο αργότερα συχνά βιώνουν περισσότερο τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις από τους άλλους. Αυτό, επίσης, ίσχυε και για τους φοιτητές οι οποίοι περιγράφονται ως βραδινοί τύποι.
«Η διασφάλιση ότι οι άνθρωποι θα κοιμούνται την κατάλληλη στιγμή της ημέρας, ίσως είναι μία από τις πιο ανέξοδες και εύκολες παρεμβάσεις για να ξεφύγουν από τις ενοχλητικές σκέψεις», είπε ο Nota.
Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η διατάραξη του ύπνου μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη των επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιες ενοχλητικές σκέψεις από την ανάπτυξη μιας διαταραχής, όπως οι προαναφερθείσες, αρκεί να επικεντρωθούν στον κατάλληλο χρονικά και αρκετό ύπνο.
«Περαιτέρω ευρήματα που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ του χρονοδιαγράμματος του ύπνου και των επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων, θα μπορούσαν σύντομα να οδηγήσουν σε μια νέα διέξοδο για τη θεραπεία των ατόμων με υποβόσκουσες διαταραχές», πρόσθεσε η Cole. «Μελετώντας στην κλινική μας τη σχέση μεταξύ της μείωσης της διάρκειας του ύπνου και της ψυχοπαθολογίας, έχει ήδη αποδειχθεί ότι όταν ο άνθρωπος κοιμάται σωστά, μειώνονται τα συμπτώματα ψυχοπαθολογίας».