PsychologyNow Team

Εντοπίστηκε το κύκλωμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την κοινωνική συμπεριφορά

Εντοπίστηκε το κύκλωμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την κοινωνική συμπεριφορά

PsychologyNow Team

Το ίδιο κύκλωμα συνδέεται και με τη βιολογία της κατάθλιψης ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες.


Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές της εταιρίας Roche στη Βασιλεία της Ελβετίας, έχει εντοπίσει μια βασική περιοχή του εγκεφάλου του νευρικού κυκλώματος που ελέγχει την κοινωνική συμπεριφορά. Η αύξηση της δραστηριότητας αυτής της περιοχής, που ονομάζεται ηνίο, οδήγησε στην εμφάνιση κοινωνικών προβλημάτων στα τρωκτικά, ενώ η μείωση της δραστηριότητας της περιοχής εμπόδισε την εμφάνιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Biological Psychiatry, υποδηλώνει ότι τα κοινωνικά προβλήματα, ένα χαρακτηριστικό που παρουσιάζεται στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, μπορεί να προέρχονται από αλλοίωση της δραστηριότητας αυτού του κυκλώματος και ότι ο συντονισμός αυτού του κυκλώματος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των κοινωνικών ελλειμμάτων της διαταραχής.

Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μελέτη αυτή, καθώς εντοπίζει ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική ανταμοιβή, η οποία επηρεάζεται στον αυτισμό, δήλωσε ο βασικός συγγραφέας Άνιρβαν Γκος. Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν ενδείξεις ως προς τις μεταβολές του εγκεφάλου που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νευροαναπτυξιακές καταστάσεις, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Η προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την κοινωνική λειτουργία με την προμετωπιακή περιοχή του εγκεφάλου, αλλά τα κυκλώματα που επηρεάζουν τον προμετωπιαίο έλεγχο της κοινωνικής συμπεριφοράς ήταν άγνωστα. Έτσι, οι ερευνητές ενεργοποίησαν την προμετωπιαία περιοχή σε ποντίκια και αρουραίους και ήλεγξαν διεξοδικά τον εγκέφαλο για να εντοπίσουν ποιες περιοχές ανταποκρίθηκαν. Ο έλεγχος εντόπισε αλλαγές στη δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική συμπεριφορά, ιδιαίτερα στο ηνίο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών για να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις από το ηνίο στην μετωπική περιοχή του εγκεφάλου και για να ελέγξουν με ακρίβεια τη δραστηριότητα των νευρώνων στις περιοχές αυτές. Η αύξηση της δραστηριότητας των νευρώνων στο ηνίο μείωσε την κοινωνικοποίηση των αρουραίων και των ποντικών. Η μείωση της δραστηριότητας του ηνίου εμπόδισε τα κοινωνικά ελλείμματα που θα μπορούσαν να προκληθούν με την ενεργοποίηση της μετωπικής περιοχής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μία αλλοίωση της κανονικής δραστηριότητας για το κύκλωμα μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορικές λειτουργίες όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αλλοιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου οδηγεί σε κοινωνικά ελλείμματα, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, δήλωσε ο Γκος, όπως ο συντονισμός του κυκλώματος για τη διόρθωση της αλλοιωμένης δραστηριότητας.

Τα ευρήματα έχουν επίσης επιπτώσεις και για άλλες ασθένειες εκτός από τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης. Το κύκλωμα ενσωματώνει εγκεφαλικές περιοχές που εμπλέκονται στην ανταμοιβή και την ευχαρίστηση, οδηγώντας τους συγγραφείς να θεωρούν ότι η κοινωνική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη απόλαυση στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Είναι ενδιαφέρον ότι το κύκλωμα που εμπλέκεται στην κοινωνική συμπεριφορά σε αυτή τη μελέτη είναι επίσης ένα κύκλωμα που εμπλέκεται στη βιολογία της κατάθλιψης, δήλωσε ο Τζον Κρύσταλ, εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Biological Psychiatry. Ίσως αυτό το κύκλωμα να αποτελεί ένα μονοπάτι μέσω του οποίου οι διαταραχές στις κοινωνικές σχέσεις συμβάλλουν στις αρνητικές διαθέσεις και στην κατάθλιψη.


Πηγή: medicalxperess.com
Έρευνα: Identification of a Corticohabenular Circuit Regulating Socially Directed Behavior
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...