PsychologyNow Team

Η βλεμματική επαφή βοηθά στον συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων μεταξύ ενηλίκων και βρεφών

Η βλεμματική επαφή βοηθά στον συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων μεταξύ ενηλίκων και βρεφών

PsychologyNow Team

Η νέα και πρωτοποριακή έρευνα ανοίγει καινούριες δυνατότητες στην επικοινωνία και τη μάθηση μεταξύ γονέων και παιδιών.


Η βλεμματική επαφή με τα βρέφη συγχρονίζει τα εγκεφαλικά κύματα των ενηλίκων και των μωρών – η οποία είναι πιθανό να ενισχύσει την επικοινωνία και τη μάθηση - σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Όταν ένας γονέας και το βρέφος αλληλεπιδρούν, διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς τους μπορούν να συγχρονιστούν, συμπεριλαμβανομένου του βλέμματός τους, των συναισθημάτων και του καρδιακού ρυθμού, όμως δεν υπήρχαν πληροφορίες για το αν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα συγχρονίζεται και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού του συγχρονισμού.

Τα εγκεφαλικά κύματα αντικατοπτρίζουν την ομαδική δραστηριότητα εκατομμυρίων νευρώνων και εμπλέκονται στη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ διάφορων περιοχών του εγκεφάλου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δύο ενήλικες μιλούν ο ένας στον άλλο, η επικοινωνία είναι πιο επιτυχημένη, αν τα εγκεφαλικά κύματα είναι συγχρονισμένα.

Οι ερευνητές στο εργαστήριο Baby-LINC στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διενήργησαν μια μελέτη για να διερευνήσουν εάν τα βρέφη μπορούν να συγχρονίσουν τα εγκεφαλικά τους κύματα με τους ενήλικες και εάν η βλεμματική επαφή μπορεί να το επηρεάσει αυτό. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

eyecontactwifii

 

 

Η ομάδα μελέτησε τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων 36 βρεφών (17 στο πρώτο πείραμα και 19 στο δεύτερο) χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), η οποία μετρά τα μοτίβα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω των ηλεκτροδίων σε ένα σκουφάκι που φοριέται από τους συμμετέχοντες. Συνέκριναν την εγκεφαλική δραστηριότητα των βρεφών με εκείνη της μητέρας που τραγουδούσε παιδικά τραγούδια στο βρέφος.

Στο πρώτο από τα δύο πειράματα, το βρέφος παρακολούθησε ένα βίντεο ενός ενήλικα καθώς τραγουδούσε παιδικά τραγούδια. Αρχικά, ο ενήλικας (η μητέρα)–του οποίου τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων πάντα καταγράφονταν- κοιτούσε απευθείας το βρέφος. Στη συνέχεια, γύρισε το κεφάλι της για να στρέψει το βλέμμα της, ενώ εξακολουθούσε να τραγουδάει τα παιδικά τραγούδια. Τέλος, γύρισε το κεφάλι της μακριά, αλλά τα μάτια της κοίταζαν πίσω στο βρέφος.

Όπως αναμενόταν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά κύματα των παιδιών ήταν πιο συγχρονισμένα με τους ενήλικες, όταν το βλέμμα του ενήλικα συναντούσε εκείνο του βρέφους, σε σύγκριση με το απομακρυσμένο βλέμμα. Είναι ενδιαφέρον ότι το μεγαλύτερο συγχρονιστικό αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε όταν το κεφάλι των ενηλίκων ήταν στραμμένο μακριά αλλά τα μάτια εξακολουθούσαν να κοιτούν το βρέφος. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βλέμμα δείχνει πολύ συνειδητό και σκόπιμο και έτσι παρέχει ένα ισχυρότερο μήνυμα στο βρέφος ότι ο ενήλικας σκοπεύει να επικοινωνήσει μαζί του.

Στο δεύτερο πείραμα, το βίντεο αντικαταστάθηκε από έναν ζωντανό ενήλικα. Η μητέρα κοιτούσε μόνο απευθείας το βρέφος ή απομάκρυνε το βλέμμα της ενώ τραγουδούσε παιδικά τραγούδια. Αυτή τη φορά ωστόσο τα εγκεφαλικά κύματα θα μπορούσαν να παρακολουθηθούν ζωντανά για να δουν αν τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων επηρεάστηκαν από το βρέφος αλλά και αν ίσχυε και το αντίστροφο.

Αυτή τη φορά, τόσο τα βρέφη όσο και οι ενήλικες ήταν πιο συγχρονισμένοι στην εγκεφαλική δραστηριότητα του άλλου, όταν υπήρχε η αμοιβαία βλεμματική επαφή. Αυτό συνέβη, παρ’ όλο που ο ενήλικας μπορούσε να δει το μωρό ανά πάσα στιγμή και τα βρέφη είχαν εξίσου ενδιαφέρον να κοιτάξουν τον ενήλικα ακόμη και όταν κοίταξε μακριά. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό δείχνει ότι ο συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων δεν οφείλεται μόνο στο να βλέπεις ένα πρόσωπο ή να βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον σε αυτό, αλλά να μοιράζεσαι και μια πρόθεση να επικοινωνήσεις.

Για να μετρήσει την πρόθεση των βρεφών να επικοινωνούν, ο ερευνητής μέτρησε πόσες φορές προσπάθησαν τα βρέφη να «εκφραστούν» στον πειραματιστή. Όπως προβλεπόταν, τα βρέφη καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια επικοινωνίας, κάνοντας περισσότερους «ήχους», όταν ο ενήλικας είχε άμεση βλεμματική επαφή και τα μεμονωμένα βρέφη που έκαναν μεγαλύτερους σε διάρκεια ήχους, είχαν επίσης υψηλότερο συγχρονισμό εγκεφαλικών κυμάτων με τον ενήλικα.

Οι ερευνητές δήλωσαν: Όταν ο ενήλικας και το βρέφος κοιτάζουν ο ένας τον άλλο, σηματοδοτούν τη διαθεσιμότητα και την πρόθεσή τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Βρήκαμε ότι τόσο οι ενήλικοι όσο και οι βρεφικοί εγκέφαλοι, ανταποκρίνονται σε ένα σήμα συγχρόνως με το συνεργάτη τους, ο οποίος θα μπορούσε να προετοιμάσει τους γονείς και τα μωρά για να επικοινωνήσουν, συγχρονίζοντας πότε να μιλήσουν και πότε να ακούσουν, κάτι που θα έκανε τη μάθηση πιο αποτελεσματική.

Δεν ξέρουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό, όμως προκαλεί αυτή τη συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Σίγουρα δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ανακαλύψει την τηλεπάθεια! Σε αυτή τη μελέτη, αναζητούσαμε αν τα βρέφη μπορούν να συγχρονίσουν τον εγκέφαλό τους σε κάποιον άλλο, ακριβώς όπως μπορούν οι ενήλικες. Και προσπαθούσαμε επίσης να καταλάβουμε τι προκαλεί το συγχρονισμό, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Και ολοκληρώνουν: Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το βλέμμα και τα τραγούδια μπορούν με κάποιο τρόπο να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Αλλά ο συγχρονισμός του εγκεφάλου που παρατηρούσαμε ήταν σε τόσο μεγάλες χρονικές κλίμακες - τριών έως εννέα ταλαντώσεων ανά δευτερόλεπτο – που πρέπει να καταλάβουμε πώς ακριβώς η βλεμματική επαφή και οι εκφράσεις τον δημιουργούν.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Speaker gaze increases information coupling between infant and adult brains
Aπόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...