PsychologyNow Team

Γιατί οι καλύτερες ιδέες, μας έρχονται στο ντους;

Γιατί οι καλύτερες ιδέες, μας έρχονται στο ντους;

PsychologyNow Team
γυναίκα στο ντους όπου της έρχονται οι καλύτερες ιδέες
Image credit: Hannah Xu / unsplash.com

Το άγχος και οι δισταγμοί μας είναι τα κυριότερα εμπόδια για βαθιά και ελεύθερη σκέψη. Ένα ντους ή μια βόλτα στη φύση προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να αναπτύξουμε καλές ιδέες.


Ίσως θεωρούμε ότι το καλύτερο μέρος για να σκεφτούμε θα ήταν ένα άνετο δωμάτιο με ένα μεγάλο γραφείο, άφθονο φυσικό φωτισμό και ένα παράθυρο με θέα, ίσως σε νερό ή σε κάποιο πάρκο. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τη διαρρύθμιση των περισσότερων γραφείων. Όσο πιο κοντά στην κορυφή φτάνει κάποιος, τόσο πιο πολύ πλησιάζει το γραφείο του σε αυτό το υποτιθέμενο ιδεώδες, προς τιμήν της ποιότητας της σκέψης που, ιδανικά, θα είχε εκεί.

Όμως αυτές οι υποθέσεις δεν συμφωνούν στην πραγματικότητα με τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας. Το βασικό εμπόδιο για να σκεφτόμαστε καλά δεν είναι ένα στριμωγμένο γραφείο ή ένας αδιάφορος ορίζοντας. Είναι, πρώτον και κύριον, το άγχος.

Συχνά, οι βαθύτερες σκέψεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε έχουν πιθανώς ενοχλητικό χαρακτήρα. Αν έπρεπε να τις προσδιορίσουμε με ακρίβεια και να ξεκαθαρίσουμε τη σημασία τους, ίσως να ήταν επικίνδυνο. Μπορεί να ανακαλύψουμε ότι κάποιες από τις παλιές, μάλλον αγαπημένες, πεποιθήσεις μας δεν ήταν τόσο σοφές όσο νομίζαμε, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι είχαμε πολύ λανθασμένη άποψη για κάτι, μπορεί να πρέπει να κάνουμε κάποιες σημαντικές και δύσκολες αλλαγές στη ζωή μας.

Καθώς αυτές οι πιθανές επιπλοκές αρχίζουν να γίνονται ανεπαίσθητα ορατές, ο εσωτερικός μας λογοκριτής, κινητοποιημένος από την επιθυμία μας για ηρεμία παρά ανάπτυξη, ανησυχεί. Ένα άγρυπνο κομμάτι του εαυτού αναστατώνεται, μας αποσπά, μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι ή μας ωθεί να μπούμε στο διαδίκτυο.


Διαβάστε σχετικά: Η δύναμη των Σκέψεων και η ρύθμιση του Συναισθήματος και της Συμπεριφοράς


Επιδέξια, μας συγχύζει και μπερδεύει τον ειρμό της σκέψης μας. Εμποδίζει την πρόοδο που είχαμε αρχίσει να κάνουμε προς ιδέες που, αν και σημαντικές και ενδιαφέρουσες, παρουσίαζαν σημαντικές απειλές στη βραχυπρόθεσμη γαλήνη μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ντους αποδεικνύεται τόσο βοηθητικό για τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας και κερδίζει το δικαίωμα να τιμάται ως ένα από τα καλύτερα μέρη για κάθε είδους σοβαρή σκέψη. Εν μέσω ορμητικού νερού και ατμού και με λίγα λεπτά ανάπαυλας πριν ξεκινήσει η μέρα, το μυαλό δεν είναι πλέον σε επιφυλακή.

Οι ιδέες που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ιδέες σχετικά με τον αληθινό σκοπό της ζωής μας και τι θα πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια, συνεχίζουν τη σταθερή εσωτερική τους πίεση, αλλά τώρα υπάρχουν πολύ λιγότερα εμπόδια για να τις εμποδίσουν να φτάσουν στην πλήρη συνειδητοποίηση. Στο ντους δεν είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε, κι έτσι επιτέλους, μπορούμε να σκεφτούμε ελεύθερα και θαρραλέα.

Αυτό το είδος αρκετού αλλά όχι υπερβολικού περισπασμού μπορεί να υπάρξει και όταν οδηγούμε στον δρόμο ή περπατάμε στο δάσος, όπου έχουμε αρκετό υλικό για να κρατήσει τη διαχειριστική, διστακτική πλευρά του μυαλού μας απασχολημένη ώστε να μην παρέμβει στις αυθεντικές και τολμηρές εσωτερικές μας διεργασίες.

Ο κόσμος μας δίνει μεγάλη αξία στις καλές ιδέες, αλλά αφιερώνει ελάχιστη πραγματική προσπάθεια για να διερευνήσει γιατί μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις καλλιεργήσουμε. Ο Ραλφ Γουόλντο Έμερσον έγραψε: Στο μυαλό των ιδιοφυϊών, βρίσκουμε τις δικές μας παραμελημένες σκέψεις. Με άλλα λόγια, οι λεγόμενες ιδιοφυΐες δεν έχουν διαφορετικές σκέψεις από αυτές που έχουν οι περισσότεροι από εμάς. Απλά καταφέρνουν πολύ καλύτερα να μην επιτρέπουν στους δισταγμούς και στις προκαταλήψεις να τους εμποδίσουν να τις αναπτύξουν.

Σε ένα ουτοπικό μέλλον, θα ήμασταν πολύ πιο δημιουργικοί σχετικά με το τι αποτελεί πραγματική σκέψη και πού συμβαίνει. Θα μαθαίναμε ότι ο αληθινός εχθρός της καλής σκέψης δεν είναι το μικρό γραφείο ή μια μέτρια θέα: είναι, σχεδόν πάντα, το άγχος, για το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές θεραπείες καλύτερες από το πρωινό ντους.


Έφη Μεσιτίδου
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας* 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...