banner2
banner2
thumb

Ερευνητές ανακάλυψαν τον εγκεφαλικό σχηματισμό που μας βοηθά να καταλάβουμε τι σκέφτονται οι άλλοι

- Εγκέφαλος
28 Μαρτίου 2017

Δημιουργείται στην ηλικία των 4 ετών.


Στην ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζουμε ξαφνικά να καταλαβαίνουμε τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι και ότι οι πεποιθήσεις τους για τον κόσμο, ενδέχεται να διαφέρουν από τις δικές μας. Στη συνέχεια καταφέρνουμε να κάνουμε ό,τι τα 3χρονα δεν μπορούν να κάνουν: μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση κάποιου άλλου.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck for Human Cognitive and Brain Sciences στη Λειψία ήταν σε θέση να δείξουν τι είναι αυτό που υποστηρίζει αυτό το ορόσημο στην ανάπτυξη: την ωρίμανση μιας κρίσιμης σύνδεσης ινών στον εγκέφαλο.

Αν πείτε σε ένα παιδί 3 ετών την παρακάτω ιστορία του μικρού Maxi, πιθανότατα να μην καταλάβει τι εννοείτε: Ο Maxi βάζει τη σοκολάτα του στο τραπέζι της κουζίνας και έπειτα φεύγει για να παίξει έξω. Ενώ ο ίδιος έχει φύγει, η μητέρα του βάζει τη σοκολάτα στο ντουλάπι. Πού θα ψάξει ο Maxi για τη σοκολάτα του;

Ένα παιδί 3 ετών δεν θα καταλάβει γιατί ο Maxi θα έδειχνε έκπληκτος όταν δεν θα βρει τη σοκολάτα πάνω στο τραπέζι όπου την άφησε. Μόνο στην ηλικία των 4 ετών ένα παιδί θα προβλέψει σωστά ότι ο Maxi θα ψάξει για τη σοκολάτα του, εκεί όπου την άφησε και όχι στο ντουλάπι όπου είναι τώρα.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να παρατηρηθεί όταν δείχνετε σε ένα παιδί 3 ετών ένα κουτί για σοκολατάκια που περιέχει μολύβια αντί για σοκολάτες. Αν ρωτήσετε το παιδί τι θα περίμενε ένα άλλο παιδί να βρίσκεται μέσα στο κουτί, θα απαντήσει «μολύβια», αν και το άλλο παιδί δεν θα το γνωρίζει αυτό. Μόνο ένα χρόνο αργότερα, γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών, όμως, θα καταλάβουν ότι το άλλο παιδί περίμενε να έχει σοκολάτες.

Οπότε παρατηρείται ότι υπάρχει μια κρίσιμη αναπτυξιακή επανάσταση μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών: αυτό συμβαίνει όταν αρχίζουμε να αποδίδουμε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας στους άλλους και όταν κατανοούμε ότι οι πεποιθήσεις τους μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Πριν από αυτή την ηλικία, οι σκέψεις δεν φαίνεται να παρουσιάζονται ανεξάρτητες από αυτό που βλέπουμε και γνωρίζουμε για τον κόσμο. Δηλαδή, τότε έχουμε αναπτύξει μια «θεωρία του νου».


Διαβάστε σχετικά: Θέμα DNA να διαβάζουμε τι σκέφτονται και τι νιώθουν οι άλλοι;


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck for Cognitive and Brain Sciences στη Λειψία έχουν πλέον ανακαλύψει με τι σχετίζεται αυτό το αναπτυξιακό επίτευγμα. Η ωρίμανση των ινών ενός εγκεφαλικού σχηματισμού που ονομάζεται τοξοειδής δεσμίδα μεταξύ των ηλικιών 3 έως 4 δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ των δύο κρίσιμων περιοχών του εγκεφάλου: Μια περιοχή στο πίσω μέρος του κροταφικού λοβού που υποστηρίζει τους ενήλικες να σκέφτονται τους άλλους και τις σκέψεις τους και μια περιοχή στο μετωπιαίο λοβό που εμπλέκεται στη διατήρηση πραγμάτων σε διαφορετικά επίπεδα αφαίρεσης.

Ως εκ τούτου, μας βοηθά να καταλάβουμε ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος και ποιες είναι οι σκέψεις των άλλων. Μόνο όταν αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με την τοξοειδή δεσμίδα μπορούν τα παιδιά να αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι.

Αυτό είναι που μας επιτρέπει να προβλέψουμε πού θα ψάξει ο Maxi για τη σοκολάτα του. Με ενδιαφέροντα τρόπο, αυτή η νέα σύνδεση στον εγκέφαλο υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από άλλες γνωστικές ικανότητες, όπως η νοημοσύνη, η ικανότητα γλώσσας ή ελέγχου των παρορμήσεων.

Η ισχυρή τοξοειδής δεσμίδα μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να κατανοούν τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι και να προβλέπουν τις ενέργειές τους, λέει η ερευνήτρια και συγγραφέας της έρευνας Charlotte Grosse Wiesmann από το Ινστιτούτο Max Planck στη Λειψία. Παρά το γεγονός ότι οι πίθηκοι, επίσης, φαίνεται να κατανοούν άλλα άτομα, το κάνουν αυτό σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτό μπορεί να προκύψει από την ασθενέστερη σύνδεση των ινών.


Πηγή: White matter maturation is associated with the emergence of Theory of Mind in early childhood
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια