Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Legal and Criminology Psychology”, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Syrrey, βρήκαν επιπρόσθετα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αυτόπτες μάρτυρες εγκλημάτων, θυμούνται καλύτερα τις ακριβείς λεπτομέρειες των εγκλημάτων όταν κλείνουν τα μάτια τους. Η ομάδα ερευνητών ανακάλυψε, επίσης, ότι η δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας με τους μάρτυρες, τους βοηθούσε να θυμηθούν περισσότερα.
Κατά τη διάρκεια των δυο ερευνών, έλαβαν μέρος 178 συμμετέχοντες. Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια ταινία στην οποία είδαν έναν ηλεκτρολόγο να εισέρχεται σε σπίτια, να κάνει διάφορες εργασίες και στη συνέχεια να κλέβει διάφορα αντικείμενα. Έπειτα, με τυχαία επιλογή, σε κάθε συμμετέχοντα δινόταν μια οδηγία ως προϋπόθεση: είτε να έχει τα μάτια του ανοιχτά, είτε να τα έχει κλειστά, είτε να έχει δημιουργήσει μια σχέση συμπάθειας με τον ερευνητή είτε τέλος, να μην έχει δημιουργήσει καμία σχέση. Στη συνέχεια τους έκαναν μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την ταινία την οποία είδαν. Τους ρώτησαν για παράδειγμα “Τι έγραφε στο μπροστινό μέρος του φορτηγού;”. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν οι συμμετέχοντες έκλειναν τα μάτια τους, απαντούσαν κατά 23% ορθότερα. Επίσης, η δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας με τους ερευνητές αύξησε και αυτή τον αριθμό των ορθών απαντήσεων, ενώ το κλείσιμο των ματιών ήταν αποτελεσματικό, ανεξάρτητα από τη δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας ή όχι.
Το δεύτερο πείραμα πήγε τη δοκιμασία μνήμης σε ένα υψηλότερο επίπεδο, καθώς ρώτησαν τους μάρτυρες σχετικά με πράγματα τα οποία είχαν ακούσει αλλά και πράγματα τα οποία είχαν δει. Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες είδαν ένα απόσπασμα από μία αστυνομική σειρά. το οποίο έδειχνε την αναπαράσταση μιας διάρρηξης όπου ένας ηλικιωμένος άντρας δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κλείνοντας τα μάτια τους οι συμμετέχοντες, μπορούσαν να ανακαλέσουν και οπτικές και ηχητικές λεπτομέρειες και στη περίπτωση που είχαν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης αλλά και στην περίπτωση που δεν είχαν.
Κατά τη διάρκεια και των δυο πειραμάτων, οι συμμετέχοντες που δε δημιούργησαν μια σχέση συμπάθειας με τους ερευνητές, είπαν ότι αισθάνθηκαν λιγότερο άνετα όταν έκλειναν τα μάτια τους σε σχέση με όταν τα κράτησαν ανοιχτά. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που δημιούργησαν μια σχέση συμπάθειας, αισθάνθηκαν περισσότερο άνετα όταν έκλεισαν τα μάτια τους.
«Γίνεται προφανές από την έρευνά μας ότι το κλείσιμο των ματιών και η δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας, βοηθούν την ανάκληση των μαρτύρων», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Robert Nash, από το Πανεπιστήμιο του Surrey.
«Παρά το γεγονός ότι το κλείσιμο των ματιών για την ανάκληση γεγονότων, φαίνεται να λειτουργεί ανεξάρτητα με το εάν έχει δημιουργηθεί προηγουμένως μια σχέση συμπάθειας, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η δημιουργία μιας σχέσης συμπάθειας είναι εκείνη που κάνει τους μάρτυρες να αισθάνονται πιο άνετα όταν κλείνουν τα μάτια τους. Αυτό από μόνο του είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους μάρτυρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρήσιμη τεχνική κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους», συμπλήρωσε ο Nash.
Πηγή: University of Surrey