psychologist-banner-2
thumb

Το Botox επηρεάζει τον έλεγχο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο

- Εγκέφαλος
10 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί η βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη (BTX), γνωστή ως Botox να ανακουφίσει από την κατάθλιψη και να αμβλύνει τα τα αρνητικά συναισθήματα σε άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας;


Η βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη (BTX), γνωστή ως Botox, είναι πιθανώς γνωστή στους περισσότερους ανθρώπους ως φάρμακο για τις ρυτίδες. Όμως η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα: αν χορηγηθεί με ένεση στο μέτωπο για παράδειγμα, μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Επίσης, αμβλύνει τα αρνητικά συναισθήματα σε άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, τα οποία υποφέρουν από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης.

Ο καθηγητής Δρ. Τιλμαν Κρούγκερ, ανώτερος ιατρός και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στην Κλινική Ψυχιατρικής, Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου (MHH), το απέδειξε αυτό πριν από χρόνια -μαζί με τον συνάδελφό του Δρ. Μάρκ Άξελ Γόλμερ από το Asklepios Campus Hamburg του Πανεπιστημίου Semmelweis.

banner1

Τώρα οι ψυχίατροι ανακάλυψαν πού και πώς η BTX επηρεάζει το αρνητικό πρόγραμμα στον εγκέφαλο. Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), απεικόνισαν τις νευρωνικές επιδράσεις σε ασθενείς με οριακή συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα: η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει τη λεγόμενη αμυγδαλή ή τον αμυγδαλικό πυρήνα στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, όπου προκύπτουν και επεξεργάζονται οι φόβοι. Η εργασία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports.

Ανατροφοδότηση μεταξύ μυών και ψυχής

Οι αρνητικές διαθέσεις εκφράζονται στο πρόσωπο στη λεγόμενη περιοχή της γλαμπελικής, την περιοχή του κάτω μέσου μετώπου. Όταν είμαστε θυμωμένοι ή σφιγμένοι, δύο διαφορετικοί τύποι μυών συσπώνται και προκαλούν την εμφάνιση ρυτίδων συνοφρύωσης ή γραμμών ανησυχίας πάνω από τη ρίζα της μύτης.

Όταν η βοτουλινική τοξίνη χορηγείται με ένεση στην περιοχή της γλαυκιάς, παραλύει αυτούς τους μύες μεταξύ των φρυδιών. Επειδή οι εκφράσεις του προσώπου και η ψυχολογική κατάσταση συνδέονται στενά, αυτό μειώνει επίσης την ένταση των συναισθημάτων.

Ένα χαλαρό μέτωπο μεταδίδει ένα πιο θετικό συναίσθημα, εξηγεί ο καθηγητής Κρούγκερ. Στην επιστήμη, αυτή η ανατροφοδότηση συζητείται ως θεωρία της ανατροφοδότησης του προσώπου. Σε μια προηγούμενη μετα-ανάλυση, ο καθηγητής Κρούγκερ και η ομάδα του είχαν ήδη αποδείξει ότι μια ένεση BTX στην περιοχή της γλωττίδας έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη διέγερση της διάθεσης.

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά ως αποτέλεσμα. Η θεραπεία έχει ταυτόχρονα πολλά πλεονεκτήματα: Δεδομένου ότι το παραλυτικό αποτέλεσμα διαρκεί για τρεις ή περισσότερους μήνες, μια ένεση χρειάζεται να χορηγείται μόνο σε αυτά τα διαστήματα. Οι σπάνιες ενέσεις είναι επίσης λιγότερο δαπανηρές από ορισμένες άλλες θεραπευτικές επιλογές και έχουν πολύ καλή ανοχή και αποδοχή από τους ασθενείς, εξηγεί ο καθηγητής Κρούγκερ.


Διαβάστε σχετικά: Τι κρύβεται πίσω από τα συναισθήματα;


Η βοτουλινική τοξίνη περιορίζει τη συναισθηματική συνεχή φωτιά στον πυρήνα της αμυγδαλής

Και αυτό λειτουργεί τόσο για την κατάθλιψη όσο και για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Περίπου το τρία τοις εκατό των Γερμανών πάσχουν από αυτή τη διαταραχή και πάνω από το 62% των πασχόντων είναι γυναίκες. Διακόπτοντας τον βρόχο ανατροφοδότησης μεταξύ των μυών του μετώπου και του εγκεφάλου, η βοτουλινική τοξίνη αλλάζει επίσης τη συναισθηματική ανατροφοδότηση.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να το αποδείξουν αυτό στους εγκεφάλους ασθενών με οριακή συμπεριφορά που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ένεση βοτουλινικής τοξίνης στην περιοχή της φαβορίτας. Μόλις τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι ασθενείς είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα, κάτι που φάνηκε και στις εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας.

Καταφέραμε να δούμε ότι η βοτουλινική τοξίνη περιορίζει τη συναισθηματική διαρκή ένταση στον πυρήνα της αμυγδαλής, η οποία συνοδεύει την υψηλού βαθμού εσωτερική ένταση των πασχόντων, λέει ο ψυχίατρος. Μια ομάδα σύγκρισης που υποβλήθηκε σε θεραπεία με βελονισμό παρουσίασε επίσης βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων, αλλά όχι τα νευρωνικά αποτελέσματα στην εξέταση με μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, η ανατροφοδότηση μεταξύ μυών και εγκεφάλου δεν λειτουργεί μόνο στην περιοχή της φαβορίτας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης βάσης δεδομένων στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Κρούγκερ και ο συνάδελφός του καθηγητής Γόλμερ και η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στο περιοδικό Scientific Reports στα τέλη του 2021. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι η βοτουλινική τοξίνη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις αγχώδεις διαταραχές όταν χορηγείται με ένεση στους μύες του κεφαλιού, στους μύες των άνω και κάτω άκρων και στους μύες του αυχένα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η θεραπεία με ΒΤΧ για ψυχικές ασθένειες δεν περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας. Ο ψυχίατρος ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει όταν ο τρόπος δράσης έχει ερευνηθεί καλύτερα.

Η βοτουλινική τοξίνη, κοινώς γνωστή ως Botox, είναι η ισχυρότερη γνωστή νευροτοξίνη. Παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum απουσία αέρα και προκαλεί τη λεγόμενη αλλαντίαση. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης προκαλούνται συνήθως από την κατανάλωση κακώς διατηρημένων τροφίμων στα οποία έχει συσσωρευτεί η βακτηριακή τοξίνη. Αυτή αναστέλλει τη μετάδοση της διέγερσης από τα νευρικά κύτταρα σε άλλα κύτταρα, ιδίως στις συνδέσεις με τους μυς και το αίμα.


Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια