Μια έρευνα δείχνει γιατί οι άνθρωποι με κάποιες ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ανορεξίας και της διαταραχής πανικού, βιώνουν τα σωματικά συμπτώματα με διαφορετικό τρόπο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ βρήκαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει τα σήματα που στέλνει το σώμα συμπεριφέρεται διαφορετικά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα εύρος ψυχικών διαταραχών, υποδεικνύοντας πού θα μπορούσαν να στοχεύσουν οι μελλοντικές θεραπείες.
Οι ερευνητές μελέτησαν την ικανότητα αντίληψης της εσωτερικής κατάστασης του σώματος (ενδοδεκτικότητα) και το αν αυτή η διαδικασία παρουσιάζει διαφορές σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές. Βρήκαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ραχιαίος μέσος νησιωτικός φλοιός παρουσιάζει διαφορετική δραστηριότητα σε ένα εύρος διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, οι διατροφικές διαταραχές και οι διαταραχές άγχους.
Πολλοί άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές βιώνουν τα σωματικά συμπτώματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, έχουν μια άβολη αίσθηση κορεσμού στην ανορεξία ή νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετό αέρα σε μια κρίση πανικού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο American Journal of Psychiatry, δείχνουν ότι η δραστηριότητα στον ραχιαίο μέσο νησιωτικό φλοιό θα μπορούσε να προκαλεί αυτές τις διαφορετικές ερμηνείες των σωματικών αισθήσεων στο πλαίσιο κάποιων ψυχικών διαταραχών. Η αύξηση της ενημέρωσης και της κατανόησης σχετικά με τις διαφορές στον τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν τα σωματικά συμπτώματα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και στους θεραπευτές ψυχικής υγείας.
Όλοι χρησιμοποιούμε την όραση, την όσφρηση, την ακοή και την αφή για να πλοηγηθούμε στην καθημερινή ζωή. Όμως η ενδοδεκτικότητα, η ικανότητα να ερμηνεύουμε σήματα από το σώμα μας, είναι εξίσου σημαντική για την επιβίωση, αν και συχνά λειτουργεί υποσυνείδητα.
Η ενδοδεκτικότητα είναι κάτι που όλοι χρησιμοποιούμε συνέχεια, αν και μάλλον δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από μας μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα σημάδια χαμηλού ζαχάρου στο αίμα, όπως κόπωση ή ευερεθιστότητα, και να φάμε κάτι. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο πώς ο εγκέφαλος του καθένα ερμηνεύει αυτά τα σημάδια, εξηγεί η Δρ. Καμίλα Νορντ από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημών Νόησης και Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Διαβάστε σχετικά: Γιατί η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μνήμη
Διαφορές στις διαδικασίες ενδοδεκτικότητας έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές, άγχος και κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, εθισμό και άλλες ψυχικές διαταραχές.
Η Νορντ και οι συνεργάτες της συνδύασαν δεδομένα εγκεφαλικής απεικόνισης από προηγούμενες μελέτες και σύγκριναν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία κατά τη διαδικασία ενδοδεκτικότητας ανάμεσα σε 626 ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και 610 υγιείς συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.
Στόχος τους ήταν να δουν αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο στον εγκέφαλο ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες, ανεξάρτητα από τη διάγνωσή τους.
Η ανάλυσή τους έδειξε ότι σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, άγχος, βαριά κατάθλιψη, ανορεξία και σχιζοφρένεια, μέρος του εγκεφαλικού φλοιού που ονομάζεται ραχιαίος μέσος νησιωτικός φλοιός παρουσίαζε διαφορετική δραστηριότητα κατά την επεξεργασία σημάτων πόνου, πείνας και άλλων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές έκαναν μια δεύτερη ανάλυση και βρήκαν ότι ο ραχιαίος μέσος νησιωτικός φλοιός δεν αλληλοεπικαλύπτεται με περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή περιοχές που επηρεάζονται από την ψυχοθεραπεία, υποδεικνύοντας έτσι έναν νέο στόχο για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις των διαφορών στην ενδοδεκτικότητα.
Παρά την ποικιλομορφία των ψυχολογικών συμπτωμάτων, φαίνεται πως υπάρχει ένας κοινός παράγοντας στο πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διαφορετικά τα σωματικά σήματα στις ψυχικές διαταραχές. Αυτό φανερώνει πόσο συνδεδεμένη είναι η ψυχική υγεία με τη σωματική, καθώς και τους περιορισμούς του διαγνωστικού μας συστήματος. Κάποιοι παράγοντες σημαντικοί στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι μέρος πολλών διαγνώσεων, δήλωσε η Νορντ.
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*