Δώστε προσοχή στη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου σας – μπορεί να συμβάλλει στη συσχέτιση του άγχους και των προβλημάτων πέψης.
Είχατε ποτέ μια εμπειρία έντονης δυσφορίας στο στομάχι; Κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις σας κάνουν να αισθάνεστε ναυτία; Έχετε αισθανθεί ποτέ «πεταλούδες» στο στομάχι σας; Χρησιμοποιούμε αυτές τις εκφράσεις για κάποιο λόγο. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ευαίσθητος στο συναίσθημα. Ο θυμός, το άγχος, η θλίψη, η έντονη χαρά, όλα αυτά τα συναισθήματα (και άλλα) μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα στο έντερο.
Ο εγκέφαλος έχει άμεση επίδραση στο στομάχι και το έντερο. Για παράδειγμα, η ίδια η σκέψη του φαγητού μπορεί να απελευθερώσει υγρά στο στομάχι προτού καν φτάσει η τροφή σε αυτό. Αυτή η σύνδεση είναι αμφίδρομη. Ένα ταραγμένο έντερο μπορεί να στείλει σήματα στον εγκέφαλο, ακριβώς όπως ένας ταραγμένος εγκέφαλος μπορεί να στείλει σήματα στο έντερο. Ως εκ τούτου, η δυσφορία στο στομάχι ή το έντερο μπορεί να είναι η αιτία ή το προϊόν στρες, άγχους ή κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ένα άτομο παρουσιάζει γαστρεντερική αναστάτωση χωρίς προφανή σωματική αιτία. Για τέτοιες λειτουργικές διαταραχές, είναι δύσκολο να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε ένα «αγχωμένο» έντερο χωρίς να λάβουμε υπόψη μας το ρόλο του στρες και του συναισθήματος.
Η υγεία του εντέρου και το άγχος
Δεδομένης της στενής αλληλεπίδρασης του εντέρου και του εγκεφάλου, γίνεται πιο εύκολη η κατανόηση του γιατί μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία παραμονή μιας παρουσίασης ή να αισθάνεστε εντερικό άλγος σε περιόδους άγχους. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι γαστρεντερικές παθήσεις είναι φανταστικές ή ότι βρίσκονται στο μυαλό σας. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τη φυσιολογία του εντέρου, καθώς και τυχόν συμπτώματα. Με άλλα λόγια, το στρες (ή η κατάθλιψη ή άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες), μπορεί να επηρεάσει την κίνηση και τις συσπάσεις της γαστρεντερικής οδού, να επιδεινώσει τη φλεγμονή ή ίσως να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.
Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι με γαστρεντερικές διαταραχές αντιλαμβάνονται τον πόνο πιο έντονα από ό, τι οι άλλοι, επειδή οι εγκέφαλοί τους ανταποκρίνονται περισσότερο στα σήματα πόνου από τη γαστρεντερική οδό. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τον υπάρχοντα πόνο.
Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, είναι αναμενόμενο ότι, τουλάχιστον κάποιοι ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν βελτίωση μέσω της θεραπείας για τη μείωση του άγχους ή να θεραπεύσουν το άγχος ή την κατάθλιψη. Μάλιστα, μια ανασκόπηση 13 μελετών έδειξε ότι οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ψυχολογικά βασισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στα πεπτικά τους συμπτώματα σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο συμβατική ιατρική θεραπεία.
Διαβάστε σχετικά: Πώς το έντερο “μιλάει” με τον εγκέφαλο
Η σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο, το άγχος και η πέψη
Παρουσιάζετε προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο όπως καούρα, κοιλιακές κράμπες ή μαλακά κόπρανα – που σχετίζονται με το άγχος; Δείτε τα παρακάτω κοινά συμπτώματα άγχους και συζητήστε τα με το γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να βρείτε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας και επίσης να απαλύνετε τις πεπτικές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζετε.
Σωματικά συμπτώματα
- Σφιγμένοι ή τεταμένοι μύες, ειδικά στον αυχένα και τους ώμους
- Πονοκέφαλοι
- Προβλήματα ύπνου
- Τρέμουλο
- Πρόσφατη απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ
- Απώλεια ή αύξηση βάρους
- Νευρικότητα
Συμπεριφορικά συμπτώματα
- Κωλυσιεργία
- Τρίξιμο δοντιών
- Δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών
- Αλλαγές στην ποσότητα αλκοόλ ή τροφής που καταναλώνετε
- Έναρξη καπνίσματος ή καπνίζετε περισσότερο από το συνηθισμένο
- Αυξημένη επιθυμία να είστε μαζί με άλλους ή επιθυμία απόσυρσης από τους άλλους
- Υπερανάλυση (συχνή συζήτηση γύρω από αγχωτικές καταστάσεις)
Συναισθηματικά συμπτώματα
- Κλάμα
- Συντριπτική αίσθηση έντασης ή πίεσης
- Προβλήματα χαλάρωσης
- Νευρικότητα
- Εγρήγορση
- Κατάθλιψη
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Δυσκολία απομνημόνευσης
- Απώλεια αίσθησης του χιούμορ
- Αναποφασιστικότητα
Πηγή: health.harvard.edu
Απόδοση: Τζατζαδάκη Ματρώνη, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος, Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*