thumb

H ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε γυναίκες

- Εγκέφαλος
19 Ιανουαρίου 2021

Νέα έρευνα δείχνει συσχέτιση των υψηλών επιπέδων συρρίκνωσης του εγκεφάλου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, ηλικιωμένες γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συρρίκνωση εγκεφάλου, όμοια με αυτή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη εξέτασε τη μόλυνση που προκαλείται από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια και έδειξε ότι η εισπνοή υψηλών επιπέδων αυτού του είδους ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με τη συρρίκνωση περιοχών του εγκεφάλου, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

banner1

Η μόλυνση αυτή προκαλείται από μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια χημικών, καπνού, σκόνης και άλλων ρύπων, μεγέθους μικρότερου των 2.5 μικρομέτρων, δηλαδή, 30 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο μικρότερος όγκος του εγκεφάλου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, ωστόσο διερευνάται ακόμα, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση όντως αλλοιώνει τη δομή του εγκεφάλου. Η μελέτη μας βρήκε ότι γυναίκες ηλικίας 70 και 80 χρονών, οι οποίες είχαν εκτεθεί, για πάνω από πέντε χρόνια, σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλοιώσεων στον εγκέφαλο, όμοιων με αυτών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι τοξίνες ενδέχεται να διαταράξουν τη δομή του εγκεφάλου ή τις συνδέσεις στο δίκτυο των νευρικών κυττάρων του, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της νόσου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 712 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, οι οποίες, κατά την έναρξη της έρευνας, δεν είχαν συμπτώματα άνοιας. Ελήφθησαν ιστορικά υγείας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη φυλή / εθνικότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη σωματική άσκηση των συμμετεχουσών. Όλες οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε αξονική εγκεφάλου, στην αρχή της έρευνας καθώς και πέντε χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχουσών για να ορίσουν τη μέση έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, για την περίοδο των τριών ετών πριν από την πρώτη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Στη συνέχεια, χώρισαν τις συμμετέχουσες σε τέσσερις ισάριθμες ομάδες.


Διαβάστε σχετικά: Άνοια- Νόσος Alzheimer: Συμπεριφορικά Συμπτώματα και μη Φαρμακευτικές Παρεμβάσεις


Μία ομάδα εκτέθηκε, κατά μέσο όρο, σε 7 έως 10 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ρύπανσης ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m³), ενώ μία άλλη ομάδα εκτέθηκε, κατά μέσο όρο, σε 13 έως 19 μg/m³. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) θεωρεί ότι η μέση ετήσια έκθεση σε 12 μg/m³ είναι ασφαλής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης για να μετρήσουν ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Το εργαλείο αυτό ήταν προγραμματισμένο να εντοπίζει μοτίβα συρρίκνωσης του εγκεφάλου και συγκεκριμένα αυτά που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, διαβάζοντας αξονικές εγκεφάλου ασθενών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αντιστοίχισαν βαθμολογίες στις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που είχαν πραγματοποιηθεί στην αρχή της μελέτης και σε αυτές που έγιναν πέντε χρόνια αργότερα, με βάση την ομοιότητα τους με τα μοτίβα της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικότερα εκείνες τις εγκεφαλικές αλλαγές σε περιοχές που ήταν ευάλωτες στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι βαθμολογίες κυμαίνονταν από το 0 έως το 1, με τις πιο υψηλές να δείχνουν περισσότερες εγκεφαλικές αλλαγές. Συνολικά, οι τιμές μεταβλήθηκαν από 0.28, στην αρχή της έρευνας, σε 0.45, πέντε χρόνια αργότερα.

Για κάθε 3 μg/m³ αύξησης στα επίπεδα έκθεσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι ερευνητές βρήκαν ένα μεγαλύτερο εύρος τιμών μεταξύ των δύο σαρώσεων και μια μέση αύξηση 0.03, η οποία έδειξε μια μεγαλύτερη έκταση της εγκεφαλικής συρρίκνωσης σε διάστημα 5 ετών και που ισοδυναμούσε με έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 24%.

Οι αυξήσεις παρέμειναν ίδιες ακόμα και μετά τις προσαρμογές ανάλογα με την ηλικία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όχι μόνο επειδή βρήκαμε συρρίκνωση του εγκεφάλου σε γυναίκες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και σε γυναίκες που είναι εκτεθειμένες σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή από τον Αμερικανικό Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), δηλώνουν οι ερευνητές. Οι ομοσπονδιακές προσπάθειες για την αυστηροποίηση των προδιαγραφών για την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο μέλλον μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στον ηλικιωμένο πληθυσμό.


Έρευνα: Diana Younan, Xinhui Wang, Ramon Casanova, Ryan Barnard, Sarah A. Gaussoin, Santiago Saldana, Andrew J. Petkus, Daniel P. Beavers, Susan M. Resnick, Joann E. Manson, Marc L. Serre, William Vizuete, Victor W. Henderson, Bonnie C. Sachs, Joel A. Salinas, Margaret Gatz, Mark A. Espeland, Helena C. Chui, Sally A. Shumaker, Stephen R. Rapp, Jiu-Chiuan Chen, On Behalf of the Women’s Health Initiative. PM2.5 associated with gray matter atrophy reflecting increased Alzheimers risk in older women. Neurology, 2020 DOI: 10.1212/WNL.0000000000011149

Sof Andr
Απόδοση: Σοφία Ανδριανάκη

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια