PsychologyNow Team

9 αποκαλυπτικές αλήθειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου

9 αποκαλυπτικές αλήθειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου

PsychologyNow Team
άνθρωπος στέκεται μπροστά από ένα τεράστιο εγκέφαλο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να παραμένει μυστηριώδης, ωστόσο οι ερευνητές βρίσκουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία του.


Ακολουθούν 9 αλήθειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου που θα σας βοηθήσουν στην κατανόησή του.

1. Είναι πολύ πιο βαρύς από όσο νομίζετε

Ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ενός ενήλικα ζυγίζει περίπου 1.3 κιλά και τείνει να είναι μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα και παχύτερα όργανα με το περισσότερο λίπος.

2. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 75% νερό, καθώς και από λίπος και πρωτεΐνες.

3. Αυξάνεται σημαντικά από τη νηπιακή ηλικία έως την ενηλικίωση

Το μέσο βάρος του ανθρώπινου εγκεφάλου ενός νεογέννητου ζυγίζει περίπου 350-400 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται τέσσερις φορές από το αρχικό του μέγεθος από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση.

4. Αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρώνες

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος εγκέφαλος ενός ενήλικα περιέχει περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, τα οποία ονομάζονται νευρώνες. Οι νευρώνες είναι οι αγγελιοφόροι του εγκεφάλου που μεταφέρουν πληροφορίες και επικοινωνούν με τα αισθητήρια όργανα, τους μυς καθώς και μεταξύ τους.

5. Αποτελείται επίσης από δισεκατομμύρια νευρογλοιακά κύτταρα

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει πως η πεποίθηση ότι υπάρχουν 10 νευρογλοιακά κύτταρα για κάθε έναν νευρώνα είναι ψευδής. Η αναλογία είναι πιο κοντά στο 1: 1. Τα γλοιακά κύτταρα αποτελούν περίπου το ήμισυ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ωστόσο αυτή η αναλογία μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή του εγκεφάλου.

Τα νευρογλοιακά κύτταρα εκτελούν μια σειρά από λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για την εξασφάλιση της ενότητας των νευρώνων. Επίσης, εκτελούν λειτουργίες «καθαρισμού» των πλεοναζόντων νευροδιαβιβαστών και υποστηρίζουν τη συναπτική ανάπτυξη.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι νευρογλοιακών κυττάρων: αστροκύτταρα, ολιγοδενδροκύτταρα, μικρογλοία, επενδυτικά κύτταρα, ακτινικά νευρογλοία, δορυφορικά κύτταρα και κύτταρα του Schwann.

6. Μπορεί να σχηματίσει νέα κύτταρα, ακόμη και στην ενηλικίωση

Ο εγκέφαλος συνεχίζει να σχηματίζει νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Οι παλιές πεποιθήσεις υποστήριζαν ότι ο εγκέφαλος σταματά να αναπτύσσεται στην ενηλικίωση, ωστόσο οι νευροεπιστήμονες πλέον γνωρίζουν ότι ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να μεταβάλλεται.

7. Απαιτεί πολύ ενέργεια για να λειτουργήσει

Αν και αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2% του συνολικού βάρους του σώματος, ο εγκέφαλος απαιτεί περίπου το 20% του οξυγόνου και το 25% της γλυκόζης του σώματος για τη λειτουργία του.

8. Οι τραυματισμοί του εγκεφάλου είναι συνήθεις

Για παιδιά και ενήλικες, ηλικίας μεταξύ ενός έτους και 44 ετών, ο τραυματισμός του εγκεφάλου είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες αυτών των τραυματικών εγκεφαλικών βλαβών είναι οι πτώσεις, τα τροχαία ατυχήματα και οι επιθέσεις.

9. Οι εγκέφαλοί μας γίνονται ολοένα και μικρότεροι

Το μέσο μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει μειωθεί κατά περίπου 147 κυβικά εκατοστά τα τελευταία 5.000 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα σώματά μας έχουν επίσης γίνει μικρότερα με την πάροδο του χρόνου.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...