psychologist-banner-2
thumb

7 συνήθειες που προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου

- Εγκέφαλος
25 Μαΐου 2021

Η διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου είναι το κλειδί για μια μακριά και υγιή ζωή.


Οι θεωρίες για το τι σημαίνει υγεία του εγκεφάλου και πώς να την επιτύχετε είναι πάρα πολλές, όμως υπάρχουν μερικές απλές ιδέες σχετικά με το πώς να διατηρήσετε το μυαλό σας κοφτερό και καλά φροντισμένο που δεν βασίζονται σε αυτές τις θεωρίες. Εδώ παρουσιάζονται επτά συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή.

1. Μείνετε ξεκούραστοι

Όλο το σώμα χρειάζεται ξεκούραση, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Είτε είστε νυχτοπούλι είτε πρωινός τύπος, ο πολύς ύπνος είναι απαραίτητος για ολόκληρο το σώμα σας. Ενώ τα άλλα όργανα επιβραδύνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση ανάπαυσης, ο εγκέφαλος δεν σταματάει να λειτουργεί.

banner1

Ενώ κοιμάστε, ονειρεύεστε, θεραπεύεστε και προετοιμάζεστε. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να έχουν τα πλήρη οφέλη του ύπνου, ώστε να αποδίδουν όσο καλύτερα μπορούν κάθε μέρα. Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να αντιμετωπιστούν και με θεραπεία.

2. Μείνετε δραστήριοι

Ο δραστήριος τρόπος ζωής είναι επίσης το κλειδί για την καλή υγεία του εγκεφάλου. Η δραστηριότητα βοηθά τον εγκέφαλό σας να παράγει τις ορμόνες που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει το υπόλοιπο σώμα. Η σωματική δραστηριότητα ενθαρρύνει το σώμα σας να παράγει ορμόνες που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη διάθεσή σας.

Αν και δεν χρειάζεται να ασκείστε συνεχώς για να επιτύχετε καλή υγεία του εγκεφάλου, πολλοί ειδικοί συνιστούν να συμπεριλαμβάνετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα για να αυξάνετε τη ροή του αίματος και να παραμένετε υγιείς.

3. Προσέξτε το σώμα σας

Το σώμα σας θα σας δώσει σήματα εάν η υγεία του εγκεφάλου σας δεν είναι απόλυτα καλή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμινών. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε θολούρα και κούραση κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η συζήτηση με τον γιατρό σας για αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε ό,τι χρειάζεστε για να έχετε ένα υγιές μυαλό και σώμα.


Διαβάστε σχετικά: Πώς ο πόνος στην καθημερινή ζωή επηρεάζει τη μνήμη


4. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τα σώματά μας χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, ο εγκέφαλος δεν είναι στα καλύτερά του. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, η γνωστική λειτουργία μειώνεται με την αφυδάτωση, με τα πρώτα συμπτώματα να φαίνονται μέσα σε μόλις δύο ώρες. Να είστε σκόπιμοι με την κατανάλωση νερού, που θα προωθήσει την υγεία του εγκεφάλου και θα υποστηρίξει και το υπόλοιπο σώμα σας.

5. Βρείτε ισορροπία

Η έννοια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι που όλοι έχουμε ακούσει. Ωστόσο, μερικές φορές ξεχνάμε ότι η υγιής ισορροπία μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική ανάλογα με τις συνθήκες ζωής του καθένα. Το να βρείτε τι σημαίνει ισορροπία για σας, αυτή τη στιγμή, το να καλλιεργείτε την περιέργειά σας και να προσαρμόζεστε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου, όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε.

Να προσέχετε όλες τις πτυχές της ζωής σας που χρειάζεται να είναι ισορροπημένες (ξεκούραση, φίλοι, αυτοφροντίδα, χόμπι, πνευματικότητα). Αφιερώνοντας χρόνο και προσοχή σε αυτά που είναι σημαντικά για σας, μπορείτε να ανακουφίσετε το άγχος και να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να αλληλεπιδρά με τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

6. Δώστε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σας

Ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση όπως και το υπόλοιπο σώμα. Τα παιχνίδια εξάσκησης του μυαλού, οι γρίφοι, η κριτική σκέψη, η εκμάθηση νέων πραγμάτων, τα χόμπι, η απομνημόνευση και η ανάγνωση μπορούν να λειτουργήσουν ως ασκήσεις εγκεφάλου.

7. Φροντίστε την ψυχική υγεία σας

Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους ή εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να επιβραδύνετε τον εγκέφαλό σας, σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές μυαλό.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη – φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια