PsychologyNow Team

Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων

Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων

PsychologyNow Team
φυτά κάνναβης

Οι έφηβοι άνδρες που πειραματίζονται με την χρήση κάνναβης πριν την ηλικία των 16 ετών, και έχουν υψηλή γενετική επικινδυνότητα στην εκδηλώση σχιζοφρένειας, δείχνουν μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης του εγκεφάλου, σε σχέση τους συνομηλίκους τους με χαμηλή επικινδυνότητα που κάνουν χρήση κάνναβης.


Η ανακάλυψη, που έγινε από την συνδυαστική ανάλυση περισσότερων από 1.500 νέων, συμβάλλει σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που εμπλέκουν τη χρήση κάνναβης στην εφηβεία με την εκδήλωση σχιζοφρένειας στην μετέπειτα ζωή.

Η μελέτη καθοδηγήθηκε από το Baycrest Health Sciences' Rotman Research Institute στο Τορόντο και έγινε αναφορά στο JAMA Psychiatry πριν από λίγες ημέρες, πριν από την εκτυπωμένη δημοσίευσή της.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος ευπάθειας σε σχέση με την εμφάνιση ψυχωσικών διαταραχών, ειδικά στα αγόρια. Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη ωρίμανση των νευρωνικών κυκλωμάτων κατά τη διάρκεια της εφηβείας, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους νευροεπιστήμονες και τους επαγγελματίες στο χώρο της ιατρικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αδιάσειστα επιδημιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην κάνναβη κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της σχιζοφρένειας, διερευνήσαμε εάν η χρήση της κάνναβης κατά την πρώιμη εφηβεία (έως  16 ετών), σχετίζεται με τις διακυμάνσεις στην ωρίμανση του εγκεφάλου ως συνάρτηση του γενετικού κινδύνου για τη σχιζοφρένεια, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Tomas Paus, MD, PhD, οι Anne και Max Tanenbaum Καθηγητής και Πρόεδρος των Νευροεπιστημών του Πληθυσμού στο Baycrest, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, καθώς και οι Dr.John και Consuela Phelan Scholar, στο Ινστιτούτο Child Mind στη Νέα Υόρκη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάσει την ωρίμανση του εγκεφαλικού φλοιού σε εφήβους άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας, λόγω της βαθμολογίας τους στον πολυγονιδιακό κινδύνο. Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν χαμηλότερο πάχος φλοιού, σε σύγκριση με τους, χαμηλού κινδύνου, άνδρες συμμετέχοντες και τις, χαμηλού-ή- υψηλού κινδύνου, γυναίκες συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το ναρκωτικό».

Ο Dr. Paus, ένας εξέχων ερευνητής και πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης του πληθυσμού, προειδοποίησε έντονα ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πάχος του φλοιού αυξάνει στην πραγματικότητα την πιθανότητα εκδήλωσης σχιζοφρένειας σε άνδρες με επικινδυνότητα στη μετέπειτα ζωή.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από τρία μεγάλα δείγματα από μια τυπικά αναπτυσσόμενη νεολαία στον Καναδά και την Ευρώπη. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από συνολικά 1.577 συμμετέχοντες (ηλικίας 12 - 21 ετών, το 57% άνδρες / 43% γυναίκες), που περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κάνναβης, τα αποτελέσματα απεικόνισης του εγκεφάλου, και τη βαθμολογία του πολυγονιδιακού κινδύνου για την εκδήλωση σχιζοφρένειας. Τα δεδομένα προήλθαν από τη Μελέτη Νέων Saguenay στο Κεμπέκ (Καναδάς), τη Διαχρονική Μελέτη Avon Γονέων και Παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τη Μελέτη IMAGEN στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια: «Είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί η σχιζοφρένεια είτε ως μια νευροαναπτυξιακή (ανεπάρκεια της ωρίμανσης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου) ή μια νευροεκφυλιστική (προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των νευρώνων) διαταραχή, καθώς και τα δύο φαίνεται να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Η έρευνα προτείνει έντονα ότι η  εμφάνιση της σχιζοφρένειας είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων».

Η γήρανση του εγκεφάλου αφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου», είπε ο Dr. Paus. «Η μελέτη μας δείχνει τη σπουδαότητα της κατανόησης των περιβαλλοντικών επιδράσεων στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στην πρώιμη ηλικία, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του εγκεφάλου κατα τη διάρκεια της ζωής.


Πηγή: medicalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...