PsychologyNow Team

Ερευνητής ανακαλύπτει πώς μπορεί ο εγκέφαλος να προβλέπει τα ανθρώπινα συναισθήματα

Ερευνητής ανακαλύπτει πώς μπορεί ο εγκέφαλος να προβλέπει τα ανθρώπινα συναισθήματα

PsychologyNow Team

Ένας ερευνητής από το Ντάρμουθ και οι συνάδελφοί του, έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να προβλέψουν τα ανθρώπινα συναισθήματα με βάση τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.


Η μελέτη είναι ασυνήθιστη λόγω της ακρίβειας της, που αγγίζει περισσότερο από το 90%, και το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων που αντανακλούν στο γενικό ενήλικο πληθυσμό και όχι μόνο σε φοιτητές. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία μιας σειράς από ψυχικών και σωματικών παθήσεων.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή επίδειξη της απεικόνισης και της αποκωδικοποίησης των συναισθημάτων μας μέσα από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Λούκας Τσάνγκ, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμουθ. «Τα συναισθήματα είναι κεντρικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή και η συναισθηματική δυσλειτουργία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών εγκεφαλικών και σωματικών διαταραχών, αλλά δεν έχουμε μια σαφή κατανόηση του πώς τα συναισθήματα επεξεργάζονται στον εγκέφαλο. Έτσι, η κατανόηση των νευροβιολογικών μηχανισμών που παράγουν και μειώνουν τις αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες, είναι υψίστης σημασίας».

Ο συναισθηματικός εγκέφαλος

Η αναζήτηση για την κατανόηση του «συναισθηματικού εγκεφάλου» έχει δώσει κίνητρο σε εκατοντάδες μελέτες νευροαπεικόνισης τα τελευταία χρόνια. Αλλά για να είναι χρήσιμη η νευροαπεικόνιση, θα πρέπει να αναπτυχθούν ευαίσθητες και ειδικές «εγκεφαλικές υπογραφές» που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε μεμονωμένα άτομα για να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις συναισθηματικές εμπειρίες τους, τη νευροπαθολογία τους ή την πρόγνωση της θεραπείας. Μέχρι στιγμής, η νευροεπιστήμη των συναισθημάτων έχει αποδώσει πολλά σημαντικά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί δείκτες για συναισθηματικές εμπειρίες.

Στη νέα μελέτη τους, οι στόχοι των ερευνητών ήταν:

  • να αναπτύξουν μια εγκεφαλική υπογραφή που προβλέπει την ένταση των αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων σε υποβλητικές εικόνες
  • να ελέγξουν την γενίκευση της υπογραφής μεταξύ των επιμέρους συμμετεχόντων και των εικόνων
  • να εξετάσουν την ιδιαιτερότητα της υπογραφής που σχετίζεται με τον πόνο
  • να διερευνήσουν το νευρικό κύκλωμα που είναι αναγκαίο για να προβλεφθεί μια αρνητική συναισθηματική εμπειρία.

Η μελέτη

Ο Τσάνγκ και οι συνεργάτες του μελέτησαν 182 συμμετέχοντες, στους οποίους έδειξαν φωτογραφίες με αρνητικό προσδιορισμό (σωματικές βλάβες, επιθετικότητα, ομάδες μίσους, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ανθρώπινα περιττώματα) και «ουδέτερες» φωτογραφίες. Τριάντα επιπλέον συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ επώδυνης θερμότητας. Χρησιμοποιώντας την εγκεφαλική απεικόνιση και τις τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές εντόπισαν μια νευρωνική υπογραφή αρνητικού συναίσθηματος, μια μοναδική νευρωνική ενεργοποίηση κατανεμημένη σε ολόκληρο τον εγκέφαλο που προβλέπει με ακρίβεια πόσο αρνητικά θα αισθάνεται ένα άτομο μετά την προβολή δυσάρεστων εικόνων.

«Αυτό σημαίνει ότι η απεικόνιση του εγκεφάλου έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει με ακρίβεια πώς αισθάνεται κάποιος χωρίς να γνωρίζει τίποτα για αυτόν, εκτός από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του», λέει ο Τσάνγκ.

«Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη βελτίωση της κατανόησης μας για το πώς δημιουργούνται και ρυθμίζονται τα συναισθήματα, τα οποία είναι διαβόητα δύσκολο να προσδιοριστούν και να μετρηθούν. Επιπλέον, αυτοί οι νέοι τύποι νευρωνικών μέτρων μπορεί να αποδειχθούν σημαντικοί για τον προσδιορισμό, όταν οι άνθρωποι έχουν ανώμαλες συναισθηματικές αποκρίσεις, υπερβολικού ή ελάχιστου βαθμού, το οποίο θα μπορούσε να προσδιορίσει ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την υγεία και τη διανοητική λειτουργία».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες έρευνες, η νέα μελέτη περιελάμβανε ένα μεγάλο μέγεθος δείγματος που αντανακλά στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων και όχι μόνο στους νέους φοιτητές. Επίσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση και στατιστικές για να αναπτύξουν ένα προγνωστικό μοντέλο του συναισθήματος και, το σημαντικότερο είναι ότι οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν σε πολλαπλές ψυχολογικές καταστάσεις, οι οποίες επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν την ευαισθησία και την ειδικότητα του μοντέλου του εγκεφάλου τους.

«Είμαστε ιδιαίτερα έκπληκτοι από το πόσο καλά το μοτίβο μας ανταποκρίθηκε στην πρόβλεψη του μεγέθους και του τύπου της αποστροφικής εμπειρίας», λέει ο Τσάνγκ. «Όσο ο σκεπτικισμός για την νευροαπεικόνιση αναπτύσσεται, πολλοί νευροεπιστήμονες μπορεί να εκπλαγούν από το πόσο καλά τα πήγε η εγκεφαλική υπογραφή μας. Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα είναι ότι λόγω του μεγάλου δείγματος, η συναισθηματική υπογραφή του εγκεφάλου μας, είχε καλύτερα αποτελέσματα στην πρόβλεψη του πώς ένα άτομο αισθάνεται από τα δικά του εγκεφαλικά δεδομένα.

Και ο Τσάνγκ ολοκληρώνει: «Υπάρχει μια διαίσθηση ότι τα συναισθήματα είναι πολύ ξεχωριστά και διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. Εντούτοις, επειδή έχουμε επεξεργαστεί το μοτίβο χρησιμοποιώντας τόσους πολλούς συμμετέχοντες --για παράδειγμα, τέσσερις έως 10 φορές παραπάνω σε σχέση με το τυπικό fMRI πείραμα-- ήμασταν σε θέση να ανακαλύψουμε απαντήσεις που γενικεύσαμε εξαιρετικά καλά, πέρα ​​από το εκπαιδευτικό δείγμα σε νέους συμμετέχοντες».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS Biology.


Πηγή: medicalxpress

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...