PsychologyNow Team

Ο τραυματισμός στον εγκέφαλο ως παράγοντας κινδύνου στους αστέγους

Ο τραυματισμός στον εγκέφαλο ως παράγοντας κινδύνου στους αστέγους

PsychologyNow Team
άγαλμα άνδρα καθισμένου κάτω με την πλάτη στον τοίχο

Μια μελέτη του εξωτερικού βρήκε ότι σχεδόν το ήμισυ των άστεγων ανδρών είχαν έναν τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο - Traumatic Βrain Ιnjury (TBI)- , κάποια στιγμή στη ζωή τους.


Οι μισοί σχεδόν από όλους τους άστεγους άνδρες που πήραν μέρος σε μια μελέτη που έγινε από το St. Michael's Hospital στον Καναδά, είχαν υποστεί τουλάχιστον έναν τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο στη ζωή τους, και το 87% αυτών των τραυματισμών συνέβησαν πριν χάσουν οι άντρες τα σπίτια τους.

Ενώ η κακοποίηση ήταν μια σημαντική αιτία αυτών των τραυματικών εγκεφαλικών τραυμάτων (60%), πολλοί από αυτούς προκλήθηκαν από εν δυνάμει μη βίαιους μηχανισμούς, όπως ο αθλητισμός, η αναψυχή (44%), οι συγκρούσεις με οχήματα καθώς και πτώσεις (42%).

Η μελέτη, με επικεφαλή την Dr. Jane Topolovec-Vranic, κλινική ερευνήτρια στο Neuroscience Research Program του νοσοκομείου, δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου στο περιοδικό CMAJ Open.

Η Dr. Topolovec-Vranic είπε ότι είναι σημαντικό για εκείνους που προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και άλλους που εργάζονται με άστεγους να γνωρίζουν οποιοδήποτε ιστορικό τραυματικής εγκεφαλικής κάκωσης, λόγω της σύνδεσης μεταξύ των εν λόγω τραυματισμών και των θεμάτων ψυχικής υγείας που προκύπτουν, την κατάχρηση ουσιών,  τις κρίσεις και την γενικότερη φτωχή σωματική υγεία.

"Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άστεγοι άνδρες είχαν υποστεί έναν τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο πριν χάσουν το σπίτι τους, υποδηλώνει ότι τέτοιου είδους τραυματισμοί θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας κινδύνου προκειμένου να μείνει κάποιος άστεγος", είπε η Dr. Topolovec-Vranic. "Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την παρακολούθηση των νέων που βιώνουν έναν τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο, όπως διάσειση, σε περίπτωση αλλαγών στην υγεία και τη συμπεριφορά τους", όπως είπε.

Η Dr. Topolovec-Vranic μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 111 άστεγους άνδρες ηλικίας 27 έως 81 ετών, οι οποίοι είχαν προσφύγει σε ένα καταφύγιο ανδρών στο κέντρο του Τορόντο. Βρήκε ότι το 45% από αυτούς τους άνδρες είχαν βιώσει έναν τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο, και από αυτούς, το 70% τραυματίστηκε κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία ενώ το 87% βίωσε έναν τραυματισμό πριν μείνουν άστεγοι.

Στους άνδρες κάτω των 40 ετών, οι πτώσεις απο λιποθυμίες λόγω κατάχρησης ναρκωτικών και αλκοόλ ήταν η πιο κοινή αιτία του τραυματικού τραύματος στον εγκέφαλο, ενώ η κακοποίηση ήταν πιο συχνή στους άνδρες άνω των 40 ετών.

"Η αναγνώριση ότι ο τραυματικός τραυματισμός στον εγκέφαλο που υπόκειται κανείς στην παιδική ή εφηβική ηλικία μπορεί να προδιαθέσει κάποιον στο να μείνει άστεγος, μπορεί να αμφισβητήσει κάποιες παραδοχές ότι η έλλειψη στέγης είναι μια συνειδητή επιλογή που γίνεται από αυτά τα άτομα ή απλώς το αποτέλεσμα των εθισμών τους ή της ψυχικής ασθένειας", δήλωσε η Dr. Topolovec-Vranic.

Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τα Ινστιτούτα Έρευνας Υγείας του Καναδά (Canadian Institutes of Health Research) και το Ίδρυμα Ontario Neurotrauma.

Ξεχωριστά, μια πρόσφατη μελέτη από τον Dr. Stephen Hwang του Centre for Research on Inner City Health του νοσοκομείου, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι άστεγοι ή πρόχειρα στεγασμένοι και οι οποίοι έχουν επίσης υποστεί έναν τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο 61%, το οποίο είναι επτά φορές υψηλότερος από το γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη του Dr. Hwang, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Head Trauma Rehabilitation, είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα, που διερευνά τον τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο σε άστεγους πληθυσμούς. Τα ευρήματα προέρχονται από το Health and Housing in Transition Study, η οποία μελέτη παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας και τη στέγαση των αστέγων και των πρόχειρα στεγασμένων ανθρώπων στο Τορόντο, το Βανκούβερ και την Οτάβα. 


Πηγή έρευνας Dr. Hwang: Journal of Head Trauma Rehabilitation

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...