PsychologyNow Team

Η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη εγκεφαλική πλαστικότητα

Η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη εγκεφαλική πλαστικότητα

PsychologyNow Team
άνθρωπος σε ζυγαριά συνδέει την παχυσαρκία με μειωμένη εγκεφαλική πλαστικότητα
Image credit: i yunmai / unsplash.com

Μια πρωτοπόρα μελέτη βρήκε ότι στα πολύ υπέρβαρα άτομα είναι λιγότερο πιθανή η επανασύνδεση του εγκεφάλου και η εύρεση νέων νευρικών οδών, ένα εύρημα με σημαντικές επιπτώσεις για όσους αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραύμα.


Μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Sciences, δείχνει ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι επιβαρυμένη σε παχύσαρκους ανθρώπους, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να μπορούν να μάθουν νέες διαδικασίες ή να θυμηθούν πράγματα.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά πειραμάτων τα οποία περιλάμβαναν διακρανιακή μαγνητική διέγερση, οι ερευνητές εξέτασαν 15 παχύσαρκα άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, συγκρίνοντάς τα με 15 άτομα μιας ομάδα ελέγχου υγιούς βάρους.

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε επαναλαμβανόμενους παλμούς ηλεκτρικής διέγερσης στον εγκέφαλο για να εξακριβωθεί πόσο έντονα ανταποκρίνονταν. Η ομάδα ελέγχου υγιούς βάρους κατέγραψε σημαντική νευρική δραστηριότητα ως απόκριση στη διέγερση, υποδηλώνοντας μια φυσιολογική απόκριση της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αντίθετα, η αντίστοιχη ανταπόκριση της παχύσαρκης ομάδας ήταν εξαιρετικά μειωμένη, υποδηλώνοντας ότι η ικανότητά της για αλλαγή ήταν επιβαρυμένη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα παρέχουν τα πρώτα φυσιολογικά στοιχεία μιας σύνδεσης μεταξύ της παχυσαρκίας και της μειωμένης πλαστικότητας του εγκεφάλου.

Η παχυσαρκία βασίζεται στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος υπολογίζει την αναλογία μεταξύ ύψους και βάρους για τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους. Ένας ενήλικας που έχει ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται υπέρβαρος. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτό το εύρος, υποδηλώνει παχυσαρκία.


Διαβάστε σχετικά: Ο τρόπος που αντιδρούμε σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου


Η παχυσαρκία ήδη σχετίζεται με μια σειρά από ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικών διαταραχών και άνοιας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για πρώτη φορά, διαπιστώσαμε ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται και με διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων είναι πλέον παχύσαρκοι, για την ακρίβεια 650 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό όχι μόνο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά προκαλεί, επίσης, σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στα παγκόσμια συστήματα υγείας.

Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου ή για την ανάκαμψη όσων πάσχουν από εγκεφαλικά επεισόδια ή εγκεφαλικά τραύματα, όπου η μάθηση είναι θεμελιώδης για την ανάρρωση.

Η ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλύψει νέες οδούς είναι ζωτικής σημασίας για το στάδιο της ανάρρωσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, πλήττονται από εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, το ένα τρίτο των οποίων καταλήγουν σε θάνατο.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη - Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
Έρευνα

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...