PsychologyNow Team

Η κολύμβηση σε κρύο νερό δίνει ελπίδα στην επιβράδυνση της άνοιας

Η κολύμβηση σε κρύο νερό δίνει ελπίδα στην επιβράδυνση της άνοιας

PsychologyNow Team
άνθρωπος κολυμπάει σε κρύο νερό και επιβραδύνει την άνοια
Image credit: Todd Quackenbush / unsplash.com

Η κολύμβηση σε κρύο νερό έχει χαρακτηριστεί ως μια πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, όμως θα μπορούσε να βοηθήσει και στην επιβράδυνση της άνοιας; Οι επιστήμονες που μελετούν χειμερινούς λουόμενους έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι.


Έφτασε η περίοδος όπου οι κολυμβητές-λάτρεις του κρύου νερού στο βόρειο ημισφαίριο, ενδίδουν για άλλη μια φορά σε μια εποχή χειμερινής κολύμβησης.

Πρόκειται για ένα μη συνηθισμένο χόμπι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι υπαίθριες πισίνες και οι λέσχες κολύμβησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρουν κατακόρυφη αύξηση συνδρομών. Τώρα οι ερευνητές προτείνουν ότι οι τακτικές παγωμένες βουτιές θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αναζήτηση για τη θεραπεία της άνοιας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ μελέτησαν χειμερινούς λουόμενους στην υπαίθρια, μη θερμαινόμενη πισίνα Parliament Hill Lido του Λονδίνου και διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που εκτίθεντο σε κρύο νερό, το σώμα τους παρήγαγε μια πρωτεΐνη, η οποία εκτιμάται ότι επιβραδύνει την άνοια.


Διαβάστε σχετικά: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια


Παρ’ όλο που η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, υποστηρίζει ήδη υπάρχουσες μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν την παραγωγή μιας «πρωτεΐνης ψυχρού σοκ» που ονομάζεται RBM3. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη επιτρέπει στις συνάψεις του εγκεφάλου να αναδημιουργήσουν τις χαμένες συνδέσεις, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι εγκέφαλοι των ζώων που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα διεγείρει την παραγωγή της πρωτεΐνης RBM3, μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της άνοιας, γεγονός που θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη νόσο.


Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...