PsychologyNow Team

Ακόμα και η σύντομη στέρηση της μητέρας από το βρέφος μπορεί να αλλάξει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου του

Ακόμα και η σύντομη στέρηση της μητέρας από το βρέφος μπορεί να αλλάξει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου του

PsychologyNow Team
μητέρα με βρέφος σκέφτεται ότι ακόμα και η σύντομη στέρηση της μητέρας από το βρέφος μπορεί να αλλάξει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου του
Image credit: Pixabay / pexels.com

Τα παιδιά που εκτίθενται σε πρώιμο άγχος ή στέρηση από τη μητέρα τους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών και εθισμών στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.


Όταν ένα βρέφος αποχωρίζεται από τη μητέρα του, ακόμη και για μια σύντομη περίοδο, βιώνει ένα τραυματικό γεγονός το οποίο μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά τη μελλοντική λειτουργία του εγκεφάλου του στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη από τη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα - Περντιού στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ (IUPUI). 

Αυτές οι μεταβολές στον εγκέφαλο είναι παρόμοιες με τις διαταραχές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου που παρουσιάζουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.

Στη μελέτη αυτή, νεογνοί αρουραίοι απομακρύνθηκαν από τις μητέρες τους για 24 ώρες όταν ήταν εννέα ημερών, η οποία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι σαρώσεις που πραγματοποιήθηκαν αποκάλυψαν ότι, σε αντίθεση με τους νεογνούς αρουραίους που δεν αποχωρίστηκαν από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, οι συγκεκριμένοι αρουραίοι εμφάνισαν σημαντικές συμπεριφορικές, βιολογικές και φυσιολογικές εγκεφαλικές ανωμαλίες κατά την ενηλικίωση.

Ο εγκέφαλος των αρουραίων και των ανθρώπων παρουσιάζει παρόμοια δομή και συνδεσιμότητα, δηλώνουν οι ερευνητές. Η κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός νεογνού αρουραίου που αποχωρίζεται από τη μητέρα του μας δίνει μια σημαντική εικόνα για το πώς αυτό το είδος πρώιμου τραύματος, ίσως συγκρίσιμο με την απώλεια της μητέρας, επηρεάζει τον βρεφικό εγκέφαλο.

Όσο περισσότερο κατανοούμε την ανταπόκριση του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας για την αναίρεση αυτών των νευρολογικών αλλαγών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: Το άγχος των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο των βρεφών


Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε στους νεογνούς αρουραίους που είχαν αποχωριστεί από τις μητέρες τους μνημονικά προβλήματα, καθώς και λιγότερη επικοινωνία μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου μεταξύ άλλων νευρολογικών αλλαγών. Αυτά αποτελούν ενδείξεις για το πώς ένα τραυματικό γεγονός κατά τη βρεφική ηλικία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διάγνωσης με σχιζοφρένεια στο μέλλον, προσθέτουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αίτια της σχιζοφρένειας και η καθυστέρηση στην εμφάνιση συμπτωμάτων αυτής της νόσου που διαρκεί δια βίου, παραμένουν ένα μυστήριο.

Οι ερευνητές καταλήγουν: Τα παιδιά που εκτίθενται σε πρώιμο άγχος ή στέρηση της μητέρας τους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών και εθισμών στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας. Έχουμε εντοπίσει τις μακροχρόνιες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά τρωκτικών που προκύπτουν από ένα είδος άγχους.

Αυτά τα είδη εγκεφαλικών αλλαγών μπορεί να προκαλούνται από τις επιδράσεις ανεπιθύμητων συμβάντων σε παιδιά. Επομένως, χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν πολιτικές ή παρεμβάσεις που μειώνουν το στρες στα παιδιά και θα μπορούσαν να μειώσουν την ευπάθεια σε συναισθηματικές διαταραχές κατά την ενηλικίωσή τους, συμπληρώνουν.


Πηγή: medicalxpress.com
Μελέτη: Maternal deprivation induces alterations in cognitive and cortical function in adulthood, Translational Psychiatry (2018)
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...