PsychologyNow Team

To multitasking αποδυναμώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας

To multitasking αποδυναμώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας

PsychologyNow Team

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε πολλαπλές δραστηριότητες μαζί, ξανασκεφτείτε το.


Γνωρίζουμε ότι είναι δημοφιλές και θεωρείται δεξιότητα να νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί (multitasking), όμως η ψυχολογική έρευνα είναι ξεκάθαρη: οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν παράλληλα πολλαπλές εργασίες, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση.

 

Ένα πράγμα κάθε φορά

Εδώ και πολλά χρόνια η ψυχολογική έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκτελέσουν μόνο ένα έργο κάθε φορά. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκτελέσουν μόνο ένα γνωστικό έργο κάθε φορά. Μπορείτε να σκεφτείτε μόνο ένα πράγμα κάθε φορά. Μπορείτε να εκτελέσετε μόνο μια γνωστική δραστηριότητα τη φορά. Οπότε, μπορείτε να μιλάτε ή να διαβάζετε. Μπορείτε να διαβάζετε ή να γράφετε. Μπορείτε να ακούτε ή να διαβάζετε. Ένα πράγμα τη φορά.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας του νευροεπιστήμονα Earl Miller1, το multitasking αποδυναμώνει τόσο την ποιότητα όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας. Μας εμποδίζει από το να οργανώνουμε και να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας, να «πετάμε» τις άσχετες ή άχρηστες πληροφορίες της ημέρας και να επιτυγχάνουμε ποιοτικά αποτελέσματα σε ό,τι κάνουμε.

 

Ξεγελάμε τον εαυτό μας

Είμαστε αρκετά καλοί στο να αλλάζουμε γρήγορα τις δραστηριότητές μας, οπότε ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι είμαστε πραγματικά πολυπαραγωγικοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε.

 

Η μόνη εξαίρεση

Η μόνη εξαίρεση που φανερώνεται από τα ευρήματα της ψυχολογικής έρευνας, είναι ότι αν εκτελείτε μία σωματική δραστηριότητα την οποία κάνετε πολύ συχνά και είστε πολύ καλοί, τότε μπορείτε να την εκτελείτε ενώ παράλληλα εκτελείτε και μία γνωστική δραστηριότητα. Οπότε, αν είστε ενήλικος και έχετε μάθει να περπατάτε, τότε μπορείτε να περπατάτε και να μιλάτε την ίδια στιγμή.

 

Από την άλλη, ίσως δεν υπάρχει εξαίρεση

Ακόμα και αυτός ο συνδυασμός όμως δεν λειτουργεί πολύ καλά. Έρευνεςδείχνουν ότι οι άνθρωποι που μιλούν στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ περπατούν, πέφτουν πάνω σε ανθρώπους πιο συχνά και δεν παρατηρούν τι είναι γύρω τους. Οι ερευνητές έβαλαν έναν άνθρωπο με κοστούμι κλόουν να οδηγεί ένα μονόκυκλο. Οι άνθρωποι που μιλούσαν στο κινητό τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρατηρήσουν ή να θυμούνται τον κλόουν.

 

Όμως η νέα γενιά, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα συγχρόνως, έτσι δεν είναι;

Μια έρευνα3 στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δείχνει ότι η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών δεν λειτουργεί, ακόμη και με φοιτητές. Η μελέτη του Clifford Nass, διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι καλούνται να ασχοληθούν με πολλαπλά δίκτυα πληροφοριών, δεν μπορούν να δώσουν προσοχή σε αυτά, δεν μπορούν επίσης να τα θυμούνται και δεν μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ των πληροφοριών τόσο καλά όσο πίστευαν.


Έρευνες:

1. Why multitasking is bad for your brain

2. Distracted walking: Examining the extent to pedestrian safety problems

3. Cognitive control in media multitaskers

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...