PsychologyNow Team

Η σύνδεση εγκεφαλικής φλεγμονής και γνωστικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών

Η σύνδεση εγκεφαλικής φλεγμονής και γνωστικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών

PsychologyNow Team
άνθρωπος με εγκεφαλική φλεγμονή επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία του
Image credit: Tusik Only / unsplash.com

Μια νέα έρευνα, σχετικά με τον τρόπο που μια κοινή μόλυνση από παράσιτα μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη συμπεριφορά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη σχιζοφρένεια και άλλες νευρολογικές διαταραχές.


Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά όσων έχουν μολυνθεί με το τοξόπλασμα (toxoplasma gondii), το οποίο έχει μολύνει 2.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί την ασθένεια τοξοπλάσμωση, θα μπορούσαν να συσχετιστούν με μειωμένες ποσότητες νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο ως ανταπόκριση στο άγχος. Η νορεπινεφρίνη, επίσης, ελέγχει τη νευροφλεγμονή, δηλαδή τη διαδικασία ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ενάντια στη φλεγμονή.

Η νορεπινεφρίνη και η νευροφλεγμονή έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση νευροψυχολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η νόσος Αλτσχάιμερ και η ΔΕΠΥ.

Αν και συνήθως θεωρείται ασυμπτωματική στους ανθρώπους, η μόλυνση από το τοξόπλασμα gondii μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις, καθώς και αυξημένη ευαισθησία στη σχιζοφρένεια, ενώ μπορεί να γίνει θανατηφόρα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Το παράσιτο τοξόπλασμα gondii μπορεί να αναπαραχθεί σεξουαλικά μόνο σε γάτες. Δημιουργεί κύστες, οι οποίες αποβάλλονται με τα κόπρανα της γάτας. Βρίσκει καινούριους ξενιστές μέσω της κατάποσης από οτιδήποτε έχει μολυνθεί από αυτές τις κύστες - όπως το νερό, το χώμα ή τα λαχανικά - μέσω της μετάγγισης αίματος, μέσω της κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλατος κατσίκας, μέσω της κατάποσης ωμού ή άψητου κρέατος ή από τη μητέρα στο έμβρυο.

Μετά από μερικές εβδομάδες, η λοίμωξη εισέρχεται σε μια αδρανής φάση. Στη συνέχεια, δημιουργούνται κύστες στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια, πιθανότατα για όλη τη διάρκεια ζωής. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η μόλυνση μειώνει την ισχύ του ρυθμιστή της ανοσολογικής απόκρισης του εγκεφάλου, δηλαδή της νορεπινεφρίνης.


Διαβάστε σχετικά: Ο τρόπος που αντιδρούμε σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου


Οι μηχανισμοί, με τους οποίους το παράσιτο επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο, μια έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης προτείνει ότι η ικανότητα του παράσιτου να μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης διακόπτει τον έλεγχο της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση, η οποία μπορεί να αλλάξει τη γνωστική κατάσταση του ξενιστή.

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Immunology.

Ο Glenn McConkey, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο οποίος δημοσίευσε την έρευνα, δήλωσε: Τα ευρήματά μας συνδέουν τις δύο αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με τον τρόπο που το τοξόπλασμα μεταβάλλει τη συμπεριφορά του ξενιστή και μπορούν να ισχύουν και για άλλες μολύνσεις του νευρικού συστήματος. Η μια σχολή πιστεύει ότι οι αλλαγές συμπεριφοράς προκαλούνται από την ανοσοαπόκριση στη μόλυνση, ενώ η άλλη θεωρεί ότι αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην ύπαρξη τροποποιημένων νευροδιαβιβαστών.

Αυτή η έρευνα θα συμβάλει στη μεγάλη ανάγκη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο συνδέεται η εγκεφαλική φλεγμονή με τη γνωστική λειτουργία, η οποία είναι απαραίτητη για τη μελλοντική ανάπτυξη αντιψυχωσικών θεραπειών, συνοψίζουν οι ερευνητές.


Έρευνα: Conor Laing, Nicolas Blanchard, Glenn A. McConkey. Noradrenergic Signaling and Neuroinflammation Crosstalk Regulate Toxoplasma gondii-Induced Behavioral Changes. Trends in Immunology, 2020

Sof Andr
Απόδοση: Σοφία Ανδριανάκη

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...