banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η αντίληψη του κοινού για την ψυχική ασθένεια μειώνεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια

- Επικαιρότητα
14 Οκτωβρίου 2024

Η βελτίωση της αντίληψης του κοινού σχετίζεται με την αποδοχή των ατόμων με κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, καθώς και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.


Η έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η στάση του κοινού απέναντι στην ψυχική υγεία σημειώνει πτώση για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια.

Η νέα έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στο BJPsych Open αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της κατάστασης του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία στην Αγγλία. Η έκθεση δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις συνιστώσες της στάσης του κοινού απέναντι στην ψυχική υγεία: γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές. Ενώ υπήρξε ανησυχητική μεταβολή σε ορισμένες μετρήσεις, η έρευνα παρουσιάζει επίσης ορισμένους τομείς βελτίωσης και λόγους για να αισιοδοξούμε. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αυξημένη αποδοχή από το κοινό των ατόμων με κατάθλιψη και σχιζοφρένεια και η βελτίωση της στάσης στο χώρο εργασίας.

Συμπεριφορά – ανησυχίες για τη συμβίωση με ή κοντά σε κάποιον με προβλήματα ψυχικής υγείας

Συνολικά, η προσδωκόμενη συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με ψυχική υγεία έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2009. Η αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή των απόψεων σχετικά με την προθυμία των ανθρώπων να ζήσουν με ή κοντά σε κάποιον με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στην ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμοι να συμβιώσουν με κάποιον με προβλήματα ψυχικής υγείας, μόνο το 55% απάντησε ότι θα το έκανε, από 66% που ήταν το 2019. Και όταν ρωτήθηκαν αν θα ήταν πρόθυμοι να ζήσουν κοντά σε κάποιον με προβλήματα ψυχικής υγείας, το 75% απάντησε ότι θα το έκανε, από 81% το 2019.

Γνώση-πεσιμισμός σχετικά με την ικανότητα των ανθρώπων να αναρρώσουν

Οι γνώσεις του κοινού σχετικά με ορισμένες πτυχές της ψυχικής υγείας έχουν επίσης υποχωρήσει στα επίπεδα του 2009. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη απαισιοδοξία σχετικά με την ικανότητα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας να ανακάμψουν και στην έλλειψη γνώσεων σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στην ερώτηση αν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να αναρρώσουν πλήρως, το 59% των ανθρώπων συμφωνεί, από 67% το 2019. Και όταν ρωτήθηκαν αν γνώριζαν τι συμβουλή να δώσουν σε έναν φίλο τους για να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, το 60% υποστήριξε ότι το γνωρίζει, από το 66% το 2019. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στάσεις-προβληματισμοί για την κοινοτική περίθαλψη

Οι στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία έχουν πέσει στα επίπεδα του 2014, λόγω της μειωμένης στάσης απέναντι στην κοινοτική φροντίδα. Μια σύνθετη εικόνα δείχνει ότι, ενώ η μείωση των προκαταλήψεων που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει διατηρηθεί, η πίστη στην καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα της φροντίδας για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας στις κοινότητες μειώνεται.

Στο ερώτημα αν η καλύτερη θεραπεία για πολλά άτομα με ψυχικές ασθένειες είναι η ένταξη σε μια κανονική κοινότητα, το 72% συμφωνεί, από 79% το 2019. Ταυτόχρονα, μόνο το 11% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες (από 16% το 2019).

Λόγοι αισιοδοξίας: βελτίωση της αποδοχής της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας

Από το 2007 οι άνθρωποι είναι πλέον πιο πιθανό να δηλώσουν ότι θα ήταν πρόθυμοι να γίνουν φίλοι με κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια, καθώς και να τον έχουν ως συνάδελφο, να τον δεχτούν στην οικογένειά τους και να τον έχουν στη φροντίδα των παιδιών τους.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων θα δέχονταν τώρα να παντρευτεί ένα μέλος της οικογένειάς τους κάποιον με κατάθλιψη το οποίο ποσοστό ήταν 53% το 2007. Για τη σχιζοφρένεια, τα ποσοστά αυτά έχουν μετακινηθεί από 37% το 2007 σε 72% το 2023.

Από το 2015 έχουν επίσης σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στις αντιλήψεις για τη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν τις πιθανότητες προαγωγής των ανθρώπων περισσότερο από ό,τι μια σωματική πάθηση όπως ο διαβήτης.

Το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αλλαγές δεν είναι βέβαιο, αλλά η πανδημία και η κρίση του κόστους ζωής θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά. Τα γεγονότα αυτά πιθανόν να δυσκόλεψαν την πρόσβαση σε περίθαλψη και την ανάρρωση από ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει η καθηγήτρια Κλερ Χέντερσον, κλινική καθηγήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στο King’s IoPPN

Η καθηγήτρια Χέντερσον συνέχισε: Η πτώση των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη γνώση και την υποστήριξη της κοινοτικής φροντίδας για τα άτομα με ψυχική ασθένεια υποδηλώνει ότι ορισμένες πτυχές του στίγματος της ψυχικής υγείας αυξάνονται μετά από χρόνια βελτίωσης, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Προβλέπουμε ότι οι πτυχές του στίγματος που επιδεινώθηκαν από το 2019 θα βελτιωθούν εάν και όταν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και η πρόσβαση στη θεραπεία για τις κοινές ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει η Χέντερσον.


Με πληροφορίες από το Mind.org.uk

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια