banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η θεραπεία μεταστροφής σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

- Σεξουαλικότητα
2 Οκτωβρίου 2024

Κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και αυτοκτονικές σκέψεις κατακλύζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βιώνουν τη θεραπεία μεταστροφής, σύμφωνα με έρευνα του Lancet Psychiatry.


Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μεταστροφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry.

Τα ευρήματα που βασίζονται σε έρευνες σε 4.426 ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικες στις ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αμφιλεγόμενες θεραπείες που στοχεύουν στην ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες. Οι διαφυλικοί συμμετέχοντες ανέφεραν συνολικά περισσότερα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας.

Η θεραπεία μεταστροφής είναι μια τυπική προσπάθεια να αλλάξει κάποιος τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την έκφραση φύλου ενός ατόμου. Συχνά περιλαμβάνει ψυχολογικές, συμπεριφορικές, σωματικές και θρησκευτικές προσεγγίσεις.

Όταν εξετάζουμε τις θεραπείες μεταστροφής που στοχεύουν μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα cisgender και τα transgender άτομα έχουν εξίσου αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και ΔΤΜΣ. Οι σκέψεις ή οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν υψηλότερες στα cisgender άτομα που υποβλήθηκαν και στους δύο τύπους θεραπείας από ό,τι στα transgender άτομα, αν και δεν είναι σαφές το γιατί και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Παρά την ευρεία αντίθεση των επαγγελματικών οργανώσεων ιατρικής και ψυχικής υγείας, η θεραπεία μεταστροφής εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε ορισμένα μέρη των Η.Π.Α. Το πόσο συχνά εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. παραμένει ασαφές -προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι μεταξύ 4% και 34% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων- αλλά σημαντικός αριθμός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αναφέρει ότι έχει υποβληθεί σε θεραπεία μεταστροφής, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα μεταξύ των τρανσέξουαλ ατόμων σε σύγκριση με τα cisgender άτομα. Η θεραπεία αυτή παραμένει νόμιμη σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μέρη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Ασία και την Αφρική.

Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υποβολή σε θεραπεία μεταστροφής συνδέεται με αρνητική ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες. Μέχρι τώρα, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει αν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των προσπαθειών για την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου διαφέρουν από εκείνες που επιχειρούν να αλλάξουν την ταυτότητα φύλου κάποιου ατόμου. Λίγα ήταν επίσης γνωστά σχετικά με το πώς οι επιπτώσεις αυτών των διαφορετικών πρακτικών διαφέρουν μεταξύ των cisgender -των ατόμων που ταυτοποιούνται με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση- και των τρανσέξουαλ ατόμων.

Τα ευρήματά μας προστίθενται σε ένα σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η θεραπεία μεταστροφής είναι ανήθικη και συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τις επιπτώσεις αυτών των επιβλαβών πρακτικών απαιτεί πολυδιάστατη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειακών και ομοσπονδιακών απαγορεύσεων. Χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως δίκτυα υποστήριξης και στοχευμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας για τα άτομα που έχουν βιώσει την θεραπεία μεταστροφής, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.


Έρευνα: Global, regional, and national burden of stroke and its risk factors, 1990–2021: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2021, The Lancet Psychiatry (2024). DOI: 10.1016/S2215-0366(24)00251-7
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.