Το άγχος που προκάλεσαν τα lockdown προκάλεσε πρόωρη γήρανση στον εγκέφαλο των εφήβων κατά τουλάχιστον τρία χρόνια με τρόπο παρόμοιο με τις αλλαγές που παρατηρούνται σε παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Biological Psychiatry: Global Open Science, είναι η πρώτη που σύγκρινε τον εγκέφαλο των εφήβων πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας και καταγράφει σημαντικές διαφορές, δήλωσε ο Ίαν Γκοντλιμπ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα παιδιά θα είχαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και φόβου τώρα απ’ ό,τι πριν την πανδημία.
Δεν γνωρίζαμε πως θα υπήρχαν τέτοιες επιπτώσεις στον εγκέφαλό τους, δήλωσε ο Γκότλιμπ, ο οποίος είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροανάπτυξης, Συναισθημάτων και Ψυχοπαθολογίας του Στάνφορντ.
Συγκρίνοντας τις μαγνητικές τομογραφίες μιας ομάδας 128 παιδιών ηλικίας 9 έως 13 ετών, πριν και μετά τα lockdown, οι ερευνητές διαπίστωσαν ανάπτυξη στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν αντίστοιχα την πρόσβαση σε ορισμένες αναμνήσεις και βοηθούν στη ρύθμιση του φόβου, του στρες και άλλων συναισθημάτων.
Διαπίστωσαν επίσης λέπτυνση των ιστών στον φλοιό, ο οποίος εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης των εφήβων, ωστόσο η πανδημία φάνηκε να έχει επιταχύνει τη διαδικασία, δήλωσε ο Γκότλιμπ.
Κακή εξέλιξη
Όπως αναφέρει η Washington Post, η πρόωρη γήρανση του παιδικού εγκεφάλου δεν αποτελεί θετική εξέλιξη.
Πριν από την πανδημία το συγκεκριμένο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, τραύματος, κακοποίησης και παραμέλησης.
Αυτές οι δυσμενείς παιδικές εμπειρίες όχι μόνο καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη, το άγχος, τον εθισμό κι άλλες ψυχικές ασθένειες, αλλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών αποτελεσμάτων.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν, επίσης, σοβαρότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και υπερβολική εσωστρέφεια στην ομάδα που είχε βιώσει την πανδημία.
Το συμπέρασμα για μένα είναι ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την ψυχική υγεία των παιδιών που πέρασαν πανδημία, δήλωσε ο Γκοτλιμπ.
Σημειώνεται πως και προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει δραματικά υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, και άλλων ψυχικών ασθενειών στους εφήβους από την έναρξη της πανδημίας και μετά.
Με πληροφορίες από Washington Post
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr