banner2
psychologist-banner-2
thumb

Εξάρτηση από το κινητό: Μπορεί να σχετίζεται με ιδεοψυχαναγκασμό

Οι άνθρωποι που βιώνουν ένταση μπορεί να βλέπουν τα κινητά τους ως εργαλείο για τη διαχείριση του στρες, για αυτό και πανικοβάλλονται όταν πέφτει η μπαταρία ή το έχουν ξεχάσει.


Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νεαρά άτομα στην Πορτογαλία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior Reports βρήκε ότι το φύλο δεν έχει καμία σχέση με το αν οι άνθρωποι θα νιώσουν αναστατωμένοι ή αγχωμένοι χωρίς το κινητό τους. Αλλά αυτοί που νιώθουν έτσι, τείνουν να είναι πιο αγχώδεις και ιδεοψυχαναγκαστικοί στην καθημερινή τους ζωή από ό,τι άλλοι άνθρωποι.

Η μελέτη βασίστηκε σε μια προηγούμενη, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσει την εξάρτηση των ατόμων στα κινητά τους και ερευνήθηκε ο όρος «νομοφοβία» – ο φόβος του να είσαι μακριά από το κινητό σου. Η νομοφοβία (no-mobile-phobia) δεν αναγνωρίζεται από τον Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση.

Γι’ αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν αυτό το ερωτηματολόγιο και ένα άλλο που αξιολογούσε ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, όπως το άγχος, ο ιδεοψυχαναγκασμός και τα συναισθήματα ανεπάρκειας, σε 495 ενήλικες, ηλικίας 18 με 24 ετών, στην Πορτογαλία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους για τέσσερις με επτά ώρες την ημέρα, κυρίως για τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους κάθε μέρα, τόσο περισσότερο άγχος ανέφεραν ότι βίωναν χωρίς τα τηλέφωνά τους. Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες. Η έρευνα δεν βρήκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο φύλο και στα συναισθήματα νομοφοβίας.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί κοιτάμε το κινητό μας τόσο συχνά, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουμε;


Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι όσο υψηλότερη μέτρηση είχαν οι συμμετέχοντες στον ιδεοψυχαναγκασμό, τόσο περισσότερο φοβούνταν μήπως μείνουν χωρίς το κινητό τους. Ο ιδεοψυχαναγκασμός μετρήθηκε ζητώντας από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν πόσο πολύ ένιωθαν ότι όφειλαν να «τσεκάρουν και να διπλοτσεκάρουν αυτό που έκαναν» και να απαντήσουν σε άλλες ανάλογες ερωτήσεις.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική χρήση του κινητού που ωφελεί τη ζωή του ατόμου, όπως η βιντεοκλήση με φίλους που είναι μακριά ή η χρήση για δουλειά, και στη χρήση του κινητού που παρεμβαίνει στη ζωή του ατόμου. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι πιο πιθανόν να προκαλέσει άγχος όταν είμαστε μακριά από τα κινητά μας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν ένταση μπορεί να βλέπουν τα κινητά τους ως εργαλείο για τη διαχείριση του στρες.

Αυτό έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από το τηλέφωνο. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν και για άλλες δραστηριότητες, όπως το να επικοινωνούν μέσω κοινωνικών δικτύων, να παραμένουν συνδεδεμένοι, να ενημερώνονται για τους influencers που ακολουθούν.

Έτσι, το να είσαι μακριά από το κινητό ή το κινητό να έχει χαμηλή μπαταρία μπορεί κατά κάποιο τρόπο να διακόψει αυτή τη σύνδεση και να προκαλέσει ταραχή και σύγχυση, εξηγούν οι ερευνητές.


Απόδοση: Νταλιακούρα Παναγιώτα, απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια