Το DSM έχει επικριθεί από πολλούς σχετικά με την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του. Ωστόσο, συνέβαλε στο να τυποποιηθεί η διαδικασία διάγνωσης για πληθώρα ψυχικών ασθενειών και έτσι διασφαλίστηκε πως τα άτομα που αναζητούσαν βοήθεια θα λάμβαναν την ίδια θεραπεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, το κοινωνικό τους υπόβαθρο, την οικονομική τους ευχέρεια κλπ.
Από τα πρώτα χρόνια της επιστήμης της ψυχολογίας αναδείχθηκε η ανάγκη για ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών. Έτσι το 1952 εκδόθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία το πρώτο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για τις Ψυχικές Διαταραχές, γνωστό ως DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
Το DSM φαίνεται πως ήταν επηρεασμένο από την Παγκόσμια Ταξινόμηση των Ασθενειών 6 (International Classification of Diseases 6 – ICD-6), που είχε εκδοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και περιείχε μια ευρύτερη γκάμα ασθενειών, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών. Αν και δανείστηκε κάποια στοιχεία από το ICD-6, το DSM διαφοροποιείται σε πολλά σημεία αποτελώντας το πρώτο εγχειρίδιο αποκλειστικά για τις ψυχικές ασθένειες.
Πιο συγκεκριμένα, περιέχει περιγραφές, συμπτώματα και άλλα κριτήρια απαραίτητα για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών. Σε αυτό επιπλέον αναφέρονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την τυπική ηλικία έναρξης της ασθένειας, το φύλο που φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την ασθένεια, τις συνηθέστερες θεραπευτικές πρακτικές και τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Διαβάστε σχετικά: Από το DSM-I στο DSM-5
Ιδιαίτερα σημαντικό μάλιστα είναι και το γεγονός πως μέσω των διαγνώσεων καλύπτονται κάποια έξοδα των ασθενών, μιας και, όπως ισχύει και στις σωματικές ασθένειες, απαιτείται να δοθεί μια συγκεκριμένη διάγνωση ώστε να εγκριθούν χρήματα για θεραπεία.
Μέχρι σήμερα το DSM έχει αναβαθμιστεί συνολικά επτά φορές από την πρώτη έκδοσή του το 1952. Ακολούθησαν τα DSM-II, DSM-III, DSM-III-Revised, DSM-IV, DSM -IV- Text Revised και DSM-5. Το DSM-5 εκδόθηκε το 2013 και είναι αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα.
Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι πως καταργήθηκε η διάκριση των διαταραχών σε πολλαπλούς άξονες και η ταξινόμησή τους γίνεται τώρα με βάση σχετικές διαταραχές. Επιπλέον αφαιρέθηκαν πολλές υποκατηγορίες ασθενειών, με αποτέλεσμα να περιέχονται στο σύνολο 157 διαγνώσεις, αριθμός αρκετά μικρότερος σε σχέση με τα παλαιότερα DSM.
Το DSM έχει επικριθεί από πολλούς σχετικά με την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του. Ωστόσο το σύστημα αυτό ταξινόμησης συνέβαλε στο να τυποποιηθεί η διαδικασία διάγνωσης για πληθώρα ψυχικών ασθενειών και έτσι διασφαλίστηκε πως τα άτομα που αναζητούσαν βοήθεια θα λάμβαναν την ίδια θεραπεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, το κοινωνικό τους υπόβαθρο, την οικονομική τους ευχέρεια κλπ. Με άλλα λόγια, παρ’ όλα τα τυχόν σφάλματα που μπορεί να το χαρακτηρίζουν, το DSM διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να γίνει η ψυχολογική αξιολόγηση πιο εύκολη και πιο ακριβής.
Βιβλιογραφία:
- S, S. (2020, July 6). 10 Key Moments in the History of Psychology. Online Psychology Degrees. https://www.online-psychology-degrees.org/study/key-moments-history-psychology/
- (2021). DSM History. Web Starter Kit. https://www.psychiatry.org/psychiatrists/practice/dsm/history-of-the-dsm
- Cherry, K. (2021, April 2). How Mental Health Professionals Use the DSM Today. Verywell Mind. https://www.verywellmind.com/the-diagnostic-and-statistical-manual-dsm-2795758
- Wikipedia contributors. (2021, April 21). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders&oldid=1019135339
Απόδοση: Μορφιάδου Βασιλική – Ψυχολόγος
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*