Η οικογένεια είναι ο πρωταρχικός θεσμός συγκρότησης του ανθρώπου σε ομάδα. Πρόκειται για ένα ισχυρό δεσμό μεταξύ των μελών της στον οποίο τα μέλη της βιώνουν μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα. Η διαχρονικότητα του θεσμού της οικογένειας έγκειται στην ανθρώπινη ανάγκη να καλυφτούν βασικές βιολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές του ανάγκες.
Στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας αυτός ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς, όπως συμβαίνει άλλωστε και με κάθε ζωντανό οργανισμό. Οι διάφορες κοινωνικοοικονομικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές, πολιτικές αλλαγές της ανθρωπότητας διαποτίζουν διαρκώς τον θεσμό της οικογένειας, επηρεάζοντας και μεταλλάσσοντας διαρκώς την δομή και την σύσταση του. Ωστόσο η ιστορία του θεσμού αυτού δείχνει πως η οικογένεια αναπτύσσει συνεχώς ανθεκτικότητα μπροστά σε κάθε κρίση και αλλαγή της κοινωνίας των ανθρώπων.
Η οικογένεια αποτελεί μια διαχρονική αξία αφού μετουσιώνεται σε εργαστήρι ζωής όπου επιτρέπεται η διαιώνιση και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως έχει αντέξει και υφίσταται στο πέρασμα της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και σήμερα.
Η οικογένεια είναι το περιβάλλον εκείνο όπου ευδοκιμούν οι κατάλληλες συνθήκες για να κυοφορήσει το θηλυκό, να αναπαραχθεί και να εξασφαλιστεί η επιβίωση του βρέφους και η μεταγενέστερη ανάπτυξη του. Σε όλη αυτή την φάση που η μητέρα καλείται να θρέψει και να αναθρέψει το μωρό της, το αρσενικό μέσα από τον δικό του ρόλο μεριμνά για την ασφάλεια και την επιβίωση των μελών της οικογένειας.
Διαβάστε σχετικά: Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά
Η ελληνική οικογένεια άφησε πίσω της την διευρυμένη πατριαρχική οικογένεια στα τέλη της δεκαετίας του 70΄, περνώντας σιγά σιγά στην σύγχρονη πυρηνική οικογένεια. Ωστόσο στις μέρες μας η οικογένεια καλείται ξανά να αλλάξει την μορφή της βιώνοντας σε αυτή την φάση μια μεγάλη αποσταθεροποίηση, αβεβαιότητα και ασάφεια η οποία βρίσκει την σύγχρονη οικογένεια σε κρίση.
Μέσα σε αυτή την αποσταθεροποίηση που βιώνει η οικογένεια οι γονείς καλούνται να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά τους.
Οι αλλαγές που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο δυσκολεύουν τους γονείς να πατήσουν σε ένα σταθερό και δοσμένο έδαφος. Η κρίση, που υφίσταται ο κόσμος μας, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική, πνευματική κι αξιακή.
Μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία οι γονείς καλούνται να ισορροπήσουν και να βρούνε τον δικό τους τρόπο, να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν τα παιδιά τους ψάχνοντας για την λειτουργικότητα του ίδιου του θεσμού της οικογένειας.
Οι γονείς, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν να ενημερωθούν και να επεξεργαστούν καλύτερα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους σε σχέση με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά τον μοναδικό και απαιτητικό τους ρόλο.
Η ενημέρωση και η κατανόηση των αναγκών των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, συντελεί στην καλύτερη επικοινωνία, στην επίλυση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια και στην αντιμετώπιση δυσκολιών αλλά και συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσει κάποιο μέλος του υποσυστήματος των παιδιών μέσα στην οικογένεια.
Η καλύτερη γνώση σε θέματα που αφορούν τον γονικό ρόλο προσφέρει ασφάλεια στους γονείς για το πώς θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά των παιδιών τους και γενικά τα προβλήματα που προκύπτουν εντός και εκτός της οικογένειας.
Μέσα από την διαδικασία στην οποία εισέρχεται ο γονιός για να πλησιάσει το παιδί του, να το ακούσει, να τον στηρίξει, να του μάθει να ακούει και να σέβεται πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό και έως επέκταση και τους άλλους γύρω του, διεξάγεται παράλληλα και μια διεργασία όπου ο ίδιος ο γονιός κατανοεί και φροντίζει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό. Για την ακρίβεια δεν μπορούμε να μιλάμε για φροντίδα παιδιών όταν ο γονιός έχει αφρόντιστα τα δικά του εσωτερικά θέματα.
Δεν υπάρχουν ικανοποιημένα παιδιά, εάν οι γονείς δεν παίρνουν ικανοποίηση από την ζωή τους.
Δεν υπάρχουν χαρούμενα παιδιά, εάν οι γονείς δεν χαίρονται ταυτόχρονα με τις όποιες καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες της ζωής τους.
Δεν υπάρχουν οριοθετημένα παιδιά, εάν οι γονείς δεν έχουν καταφέρει να βάζουν όρια πρωτίστως στον ίδιο τους τον εαυτό και κατ’ επέκταση και στους γύρω τους.
Δεν υπάρχουν ήρεμα παιδιά εάν οι γονείς ζούνε ως θυμωμένοι ενήλικες, ματαιωμένοι από την λήθη των προσωπικών τους επιθυμιών στην ζωή.
Η μεγάλη πρόκληση για έναν γονέα στο μεγάλωμα ενός παιδιού είναι πως μέσα από το παιδί του καλείται να δει, να παραδεχθεί και να αντιμετωπίσει εν τέλει τα δικά του εσωτερικά, άλυτα αδιέξοδα που ως ενήλικας φέρει. Το παιδί αποτελεί ένα καθρέφτη για τον ίδιο τον γονιό.
Μέσα σε αυτό το καθρέφτισμά τα πράγματα που θα αναπαραχθούν στις σχέσεις γονιού- παιδιού ή θα μπλοκάρουν και θα πολωθούν ή θα αποτελέσουν μια πρόκληση για παράλληλο προχώρημα και παράλληλο κέρδος όλων των μελών στην οικογένεια. Καθοριστικός σε όλη την διεργασία της βελτίωσης και ανάδειξης του γονεϊκού ρόλου είναι η σχέση και ο τρόπος που επικοινωνεί και συσχετίζεται το ζευγάρι μεταξύ τους.
Η σύγχρονη οικογένεια έχει να αναδείξει τις εσωτερικές δυνάμεις της, να κατανοήσει την σύγχρονη πολυπλοκότητα της εποχής μας, να προετοιμασθεί για την αντιμετώπισή των δυσκολιών που υφίσταται, σε κοινωνικό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Καλείται να στρέψει, με βαθύτατη τρυφερότητα, το βλέμμα πάνω της.
Διαβάστε σχετικά: Τα πλεονεκτήματα της καλής γονικής σχέσης στη ενήλικη ζωή
Και αυτό όχι γιατί καταφέρνει να λειτουργήσει πάντοτε αποτελεσματικά, όχι για αυτό, αλλά για την ειλικρινή διάθεση της να παλέψει, να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες, να κατανοήσει τις όποιες αντιφάσεις και συγκρούσεις βιώνει και να αναδείξει τον πυρήνα της.
Ο πυρήνας της οικογένειας αποτελείται από τον έρωτα του ζευγαριού και την ανυπέρβλητη και ανιδιοτελή αγάπη προς το παιδί. Μια αγάπη που μπορεί και υπερβαίνει τη ναρκισσιστική αγάπη που αφορά και χωρά μόνο τον εγωιστικό μας εαυτό.
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και φαίνονται κάποιες φορές αδιαπέραστα τότε η οικογένεια έχει να αντλήσει από τα αποθέματα αγάπης και έρωτα του ζευγαριού, που αρχικά ενώνεται για να συνυπάρξει και στην συνέχεια βρίσκει το θάρρος να ξεκινήσει το απαιτητικό αλλά ανεξάντλητο ταξίδι χαράς που προσφέρει το βίωμα του γονιού, βιώνοντας ταυτόχρονα την βαθιά ευγνωμοσύνη του να δημιουργείς και να είσαι μέλος της δικής σου οικογένειας.
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*