Διαταραχή Cotard, Ψευδαίσθηση Cotard, Σύνδρομο ζωντανού πτώματος, Μηδενιστική ψευδαίσθηση- αυταπάτη ή Μηδενιστική παραληρητική Διαταραχή, από τις σπάνιες νοητικές διαταραχές, όπου το άτομο έχει την ψευδή πεποίθηση ότι είναι νεκρό ή εν μέρει νεκρό ή ότι απλά δεν υπάρχει.
Πρόκειται για μια διαταραχή που αναγνωρίστηκε από τον Γάλλο Jules Cotard από τον οποίο πήρε και το όνομά της τη δεκαετία του 1800, ως delire de negation – μηδενιστική παραληρητική διαταραχή. Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι ο μηδενισμός. Δηλαδή η πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει αξία ή νόημα, ότι τίποτα δεν υπάρχει.
Το άτομο αισθάνεται σαν να είναι νεκρό ή να σαπίζει ή ακόμα και ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ. Σε άλλες περιπτώσεις θεωρεί ότι του λείπουν εσωτερικά όργανα ή και ότι έχει χάσει όλο του το αίμα. Το παράδοξο είναι ότι η αίσθηση ότι είναι νεκροί τους δίνει την εντύπωση ότι είναι και αθάνατοι.
Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη διαταραχή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εγκεφαλικών βλαβών ή νευρώνων αλλά ότι συνυπάρχει με μορφές κατάθλιψης, ψυχωσικές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες αλλά και νευρολογικές παθήσεις. Σε νευρολογικό επίπεδο οι ερευνητές θεωρούν ότι σχετίζεται με το Σύνδρομο Capgras, όπου το άτομο έχει την ψευδαίσθηση ότι τα κοντινά του πρόσωπα ακόμα και ο ίδιος του ο εαυτός στον καθρέφτη έχει/έχουν αντικατασταθεί από σωσίες κακόβουλους.
Διαβάστε σχετικά: Ασυνείδητο και πλαστικότητα του εγκεφάλου: γέφυρες μεταξύ νευροεπιστήμης και ψυχανάλυσης
Συνέπειες
Οι επιπτώσεις αρκετές και σοβαρές για τους πάσχοντες, καθώς σταματούν να φροντίζουν τον εαυτό τους, γεγονός που τους απομακρύνει από το περιβάλλον τους, εντείνονται συναισθήματα αρνητικά, απομόνωσης και καταθλιπτικά. Οι οικείοι απομακρύνονται είτε από φόβο είτε ακόμα και λόγω της παραμέλησης που παρακολουθούν.
Tέλος η καθοδική πορεία της ατομικής υγιεινής προκαλεί προβλήματα δέρματος και δοντιών. Σε ακραίες περιπτώσεις τα άτομα σταματούν να τρέφονται και να πίνουν νερό μιας και πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους δεν τα έχει ανάγκη. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιμοκτονία και υποσιτισμό.
Κάποιοι ακόμα και αυτοκτονούν καθώς θεωρούν ότι είναι ήδη νεκροί, άλλοι αισθάνονται παγιδευμένοι σε ένα σώμα και μια ζωή που δεν φαίνεται πραγματική. Βασική τους ελπίδα; Ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί ή θα σταματήσει εάν πεθάνουν ξανά.
Θεραπεία
Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή ψυχική ασθένεια. Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση και θεραπεία, συνήθως τα άτομα ανταποκρίνονται στο συνδυασμό συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και φαρμάκων αντικαταθλιπτικών ή αντιψυχωσικών.
Βιβλιογραφία:
- www.healthline.com
- Clinical and research report. A neuropsychiatric analysis of the cotard delusion, Aradhana Sahoo, Keith A. Josephs. Published online 23 june 2017
- Case report volume 2016, article id 6968409, 7 pgs,cotard’s syndrome in a patient with schizophrenia: case report and review of the literature Jeff Huarcaya-Victoria, Academic Editor: Erik Jonsson.
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*