Σύμφωνα με το φιλόσοφο Άλαν Γουότς, η ιδέα ότι κάθε οργανισμός είναι διαχωρισμένος από το περιβάλλον του αποτελεί το “μεγαλύτερο κοινωνικό ψέμα”, γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε αν θέλουμε να ελευθερωθούμε από την παραληρηματική μας αντίληψη για την πραγματικότητα.
Έχετε ποτέ βιώσει μία αίσθηση ενότητας με το σύμπαν ή έχετε ποτέ αισθανθεί ότι είστε ‘ένα’ με το σύμπαν;
Η έννοια της ‘ενότητας’ πρεσβεύει ότι τα πάντα είναι απολύτως αλληλένδετα και αλληλεξαρτώμενα. Πρόκειται για ένα βαθύ αίσθημα ότι δεν είμαστε φυσικά αποκομμένοι από όλα όσα υπάρχουν γύρω μας αλλά, αντιθέτως, αποτελούμε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας. Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Τα αστέρια που λάμπουν τη νύχτα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εντελώς αποκομμένο από εμάς. Το να αισθάνεται κανείς ‘ένα’ με όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδυναμωτική και διαφωτιστική εμπειρία.
Μια συναρπαστική πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Religion and Spirituality αποκάλυψε πως το αίσθημα της ‘ενότητας’ σχετίζεται θετικά με την ευδαιμονία και την ικανοποίηση που αντλούμε απ’ τη ζωή μας.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 75,000 άνθρωποι. Αρχικά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο βάσει του οποίου μετρήθηκε κατά πόσο πιστεύουν στην έννοια της ‘ενότητας’. Κλήθηκαν να σημειώσουν το βαθμό που συμφωνούν με δηλώσεις του τύπου πιστεύω ότι τα πάντα στον κόσμο βασίζονται σε μια κοινή αρχή και τα πάντα στον κόσμο είναι αλληλένδετα και αλληλεξαρτώμενα.
Οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, απάντησαν σε αρκετά παρόμοια ερωτηματολόγια βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν έννοιες σχετικές με αυτήν της ‘ενότητας’ όπως η ‘κοινωνική συνεκτικότητα’, η ‘σύνδεση με τη φύση’, η ‘ενσυναίσθηση’ καθώς και η συνολική ‘ικανοποίηση’ που αντλούμε από τη ζωή μας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πίστη στην έννοια της ενότητας συνδέεται θετικά με την πίστη σε όλες τις υπόλοιπες έννοιες.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στις έννοιες της ‘ενότητας’ και της ‘ικανοποίησης από τη ζωή’ βρέθηκε ότι είναι ισχυρός ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες ήταν θρησκευόμενοι ή όχι.
Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε την ‘ενότητα’ που διέπει τη ζωή μας, την οποία μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε σ’ όλους τους τομείς της ύπαρξης μας: στον τρόπο που επηρεάζουμε κι επηρεαζόμαστε από τους άλλους καθώς και στον τρόπο που επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από το φυσικό περιβάλλον μας.
Η ‘κατάργηση’ της διχοτόμησης ανάμεσα στον ‘εαυτό’ και στο περιβάλλον γύρω μας (βλέποντας τα πράγματα ως ένα) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των περισσοτέρων θρησκευτικών και πνευματικών ιδεών που συνδέονται με τη διαφώτιση.
Σύμφωνα με το φιλόσοφο Άλαν Γουότς, η θεώρηση ότι κάθε οργανισμός είναι διαχωρισμένος από το περιβάλλον του αποτελεί το “μεγαλύτερο κοινωνικό ψέμα”, γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε αν θέλουμε να ελευθερωθούμε από την παραληρηματική μας αντίληψη για την πραγματικότητα.
Η πίστη στην έννοια της ‘ενότητας’ μπορεί να γίνει κατανοητή σε θεωρητικό επίπεδο. Η αίσθηση της ενότητας αποτελεί, ωστόσο, μια εμπειρία που μπορεί κανείς να βιώσει άμεσα.
Οι πιο συνηθισμένοι δρόμοι για να βιώσουμε την αίσθηση της ‘ενότητας’ συμπεριλαμβάνουν το διαλογισμό, τις θρησκευτικές τελετουργίες και τις μυστικιστικές εμπειρίες.
Λαμβάνοντας μέρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, αρκετοί άνθρωποι καλλιεργούν ένα πολύ έντονο και βαθύ αίσθημα ενότητας και καταλήγουν συχνά να βιώνουν αυτό που ονομάζουμε ‘θάνατος του εγώ’, το συναίσθημα της πλήρους απώλειας του εαυτού και της προσωπικής ταυτότητας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Κάποιες εμπειρίες που μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στην αίσθηση της ‘ενότητας’ είναι η συμμετοχή σε μια δημιουργική δραστηριότητα, η οποία οδηγεί στην ονομαζόμενη κατάσταση ‘ροής’ (πρόκειται για την εμπειρία του να ασιθανόμαστε ‘ένα’ με τις ενέργειές μας) ή η αναζήτηση εμπειριών δέους οι οποίες μπορούν συχνά να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ότι αποτελείτε μέρος ενός ‘μεγαλύτερου συνόλου’ στη ζωή.
Φυσικά, το να κατανοήσει ή να βιώσει κανείς την ‘ενότητα’ δεν είναι το ίδιο με το να την εφαρμόσει στην καθημερινότητα του.
Μόλις αντιληφθείτε τη αλληλοσύνδεση των πάντων, θα μπορέσετε να αποκτήσετε περισσότερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζετε τον κόσμο γύρω σας. Αλλάζει, όχι μόνο η οπτική σας αλλά και οι πράξεις σας καθώς αναγνωρίζετε πως οτιδήποτε σκέφτεστε, λέτε η κάνετε επηρεάζει βαθιά τους ανθρώπους γύρω σας.
Το γεγονός αυτό θα σας παρακινήσει να αλλάξετε ριζικά τον εαυτό σας. Θα αρχίσει να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε, μιλάτε και ενεργείτε ενώ ο αντίκτυπος σας στους άλλους αλλά και στο περιβάλλον σας γενικότερα θα γίνει πιο θετικός.
Αντιλαμβάνεστε την ‘ενότητα’ στη ζωή σας; Με ποιο τρόπο μπορείτε να την αποδεχτείτε και να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτή; Πως μπορείτε να ενεργήσετε με νέους τρόπους που συνάδουν περισσότερο με τη συγκεκριμένη πεποίθηση;
Πηγή: theemotionmachine.com
Απόδοση: Βασιλική Τσαπάκη, Μεταφράστρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr