thumb

Το ψυχικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες 45 ετών και άνω

- Ψυχιατρική
14 Δεκεμβρίου 2018

Οι ενήλικες 45 ετών και άνω που βιώνουν ψυχικό στρες, όπως κατάθλιψη και άγχος, ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στο περιοδικό “Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes”.


Βασικά αποτελέσματα της έρευνας:
• Το άγχος, η κατάθλιψη και άλλη ψυχική δυσφορία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες 45 ετών και άνω, ακόμα και μετά τον έλεγχο των παραγόντων του τρόπου ζωής και του ιστορικού νόσων.
• Οι συσχετίσεις ήταν ελαφρώς ισχυρότερες για εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.
• Ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου (έμφραγμα) ήταν υψηλότερος απ’ ότι αναμενόταν στους άνδρες ηλικίας 45-79 ετών με υψηλά επίπεδα ψυχικού στρες.

Στην έρευνα που συμμετείχαν 221,677 άτομα από την Αυστραλία, βρέθηκε ότι:
• Οι γυναίκες με υψηλό/πολύ υψηλό επίπεδο ψυχικής δυσφορίας είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Στους άντρες 45 έως 79 ετών, το υψηλό/πολύ υψηλό ψυχικό στρες έναντι του χαμηλού ψυχικού στρες συνδεόταν με 30% άνοδο του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου, με πιο ασθενείς υπολογισμούς για όσους ήταν 80 ετών και άνω.

banner1

Η σχέση μεταξύ ψυχικής δυσφορίας και αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν παρούσα ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφικές συνήθειες και το ιστορικό νόσων.

Η Caroline Jackson, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι ενώ αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν μέρος του αυξημένου κινδύνου, δεν φαίνεται να ευθύνονται για το συνολικό κίνδυνο υποδεικνύοντας ότι πιθανόν άλλοι παράγοντες είναι σημαντικοί.

Η έρευνα έγινε σε ανθρώπους που δεν είχαν ιστορικό καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξη της έρευνας και η ηλικία τους ήταν 45 ετών και άνω κατά την περίοδο 2006 – 2009. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν την ψυχική δυσφορία ως χαμηλή, μέτρια και υψηλή/πολύ υψηλή, χρησιμοποιώντας μια σταθμισμένη κλίμακα που ζητά από τους ανθρώπους να αυτό-αξιολογήσουν το επίπεδό της ψυχικής τους δυσφορίας.

Το ερωτηματολόγιο των 10 ερωτήσεων θέτει ερωτήματα όπως: «Πόσο συχνά αισθάνεστε κουρασμένος/η χωρίς σημαντικό λόγο», «Πόσο συχνά αισθάνεστε τόσο λυπημένος/η που τίποτα δεν σας ενθουσιάζει», «Πόσο συχνά νιώθετε ανήσυχος/η ή νευρικός/η»;

Από τους συμμετέχοντες – 102.039 άντρες (Μέση Ηλικία: 62 ετών) και 119.638 γυναίκες (Μέση ηλικία: 60 ετών) – ένα ποσοστό του 16.2% ανέφερε ότι είχε μέτρια ψυχική δυσφορία και 7,3% υψηλή/πολύ υψηλή.

Κατά τον επανέλεγχο (follow – up) μετά τα τέσσερα έτη, καταγράφηκαν 4.573 καρδιακές προσβολές και 2.421 εγκεφαλικά επεισόδια. Ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακής προβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν με κάθε επίπεδο ψυχικής δυσφορίας.

Τα ευρήματα προστίθενται στις υπάρχουσες ενδείξεις ότι ενδεχομένως να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ψυχικής δυσφορίας και αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με την ερευνήτρια. Ωστόσο, τονίζουν και την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα εστιάζουν σε υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν τη ψυχική δυσφορία με την καρδιακή νόσο και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και στην αναζήτηση των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι ψυχικές διαταραχές και τα συμπτώματά τους εκτιμάται ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, με τις προηγούμενες έρευνες ωστόσο να παρουσιάζουν αντιφατικά αποτελέσματα και η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας να μην γίνεται εύκολα κατανοητή.

Τα άτομα με συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν ιατρική βοήθεια καθώς, εκτός από τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, τα συμπτώματα της ψυχικής δυσφορίας φαίνεται να επηρεάζουν και τη σωματική υγεία, υποστηρίζει η Caroline Jackson. «Υποστηρίζουμε την πιο ενεργή προληπτική παρακολούθηση για τα συμπτώματα της ψυχικής δυσφορίας. Οι κλινικοί επιστήμονες θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα ψυχικής υγείας».

Όλοι οι παράγοντες που αναλύθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα, εκτός από τα αποτελέσματα σχετικά με τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, εντοπίστηκαν την ίδια χρονική στιγμή, γεγονός που δυσκόλεψε τους ερευνητές να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της ψυχικής δυσφορίας και των διαφόρων μεταβλητών, όπως ανθυγιεινές συμπεριφορές (πχ. κάπνισμα και κακή διατροφή).  Με αυτήν την προσέγγιση ανάλυσης, οι ερευνητές ενδεχομένως να έχουν υποτιμήσει την επίδραση που έχει η ψυχολογική δυσφορία στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Πηγή: newsroom.heart.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια