thumb

Οι άνθρωποι που δημοσιεύουν τη ρουτίνα γυμναστικής τους στο Facebook έχουν ψυχολογικά προβλήματα

- Επικαιρότητα
4 Νοεμβρίου 2018

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο διεξήγαγαν μια μελέτη ψάχνοντας το λόγο που τόσοι πολλοί άνθρωποι μοιράζονται κάθε άσκηση που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα δεν είναι κολακευτικά, τουλάχιστον.


Aς είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: όλοι έχουμε έναν ή ακόμα και πολλούς φίλους, οι οποίοι πάντα δημοσιεύουν φωτογραφίες από τη γυμναστική τους στο Facebook. Ή ίσως αυτό το πρόσωπο είσαι εσύ. 

Το “έτρεξα 15 μίλια πριν από την δουλειά! Τέλεια” μπορεί να προσφέρει κίνητρο όταν το διαβάζετε το πρωί ή μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικό, ανάλογα με το πόσο μισείτε αυτό το οδυνηρά υπερχρησιμοποιημένο emoji του δικέφαλου που σφίγγεται.

banner1

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο διεξήγαγαν μια μελέτη ψάχνοντας το λόγο που τόσοι πολλοί άνθρωποι μοιράζονται κάθε άσκηση που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα δεν είναι κολακευτικά, τουλάχιστον.

Εθισμένοι στην προσοχή και την εκτίμηση

Οι άνθρωποι που είναι πάντα πρόθυμοι να καταγράψουν τις δραστηριότητες γυμναστικής τους (ή κάθε φορά που πηγαίνετε απλά για ένα παλιό καλό τρέξιμο) τείνουν να είναι ναρκισσιστές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πρωταρχικός στόχος του χρήστη είναι να καυχηθεί για το χρόνο που επενδύει στην εμφάνισή του. Προφανώς, αυτές οι αναρτήσεις κερδίζουν επίσης περισσότερα Like στο Facebook από άλλα είδη αναρτήσεων.

Οι ναρκισσιστές ενημερώνουν συχνότερα τα κοινωνικά δίκτυα για τα επιτεύγματά τους, γεγονός που υποκινήθηκε από την ανάγκη τους για προσοχή και επικύρωση από την κοινότητα του Facebook, καταλήγει η μελέτη. Ο μεγάλος αριθμός like δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αγαπούν να βλέπουν αυτές τις αναρτήσεις.

Οι ψυχολόγοι συνεχίζουν λέγοντας ότι αν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καυχησιολογία των ναρκισσιστών αποδίδει επειδή λαμβάνουν περισσότερα like και σχόλια στις αναρτήσεις τους, οι φίλοι τους στο Facebook μάλλον δείχνουν ότι τους αρέσουν οι δημοσιεύσεις τους ενώ κρυφά αντιπαθούν τέτοιες εγωιστικές εμφανίσεις.

Οπότε, ίσως είναι καλύτερο να μην κάνετε αυτές τις καθημερινές δημοσιεύσεις στο Facebook σχετικά με την πρόοδό σας στο γυμναστήριο. Οι φίλοι σας θα σας ευχαριστήσουν για αυτό.


Πηγή: Tara C. Marshall, Katharina Lefringhausen, Nelli Ferenczi. The Big Five, self-esteem, and narcissism as predictors of the topics people write about in Facebook status updates. Personality and Individual Differences, 2015; 85: 35 DOI: 10.1016/j.paid.2015.04.039
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Πολύ ωραίο άρθρο!⭐️