psychologist-banner-2
banner2
thumb

Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός μας ξεχνάει σκόπιμα

- Εγκέφαλος
1 Οκτωβρίου 2018

Αν και τον προηγούμενο αιώνα οι έρευνες στρέφονταν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος απομνημονεύει τις πληροφορίες, πλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για λόγους ψυχικής ευεξίας να διερευνηθεί και το πώς τις ξεχνάει.


Ερευνητές μελέτησαν το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων που προσπαθούν σκόπιμα να ξεχάσουν κάτι. Προσδιόρισαν δύο περιοχές του εγκεφάλου, τον προμετωπιαίο φλοιό και τον ιππόκαμπο, οι οποίες έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της «διαγραφής» της μνήμης. Έπειτα μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ασθενείς με επιληψία, στους οποίους είχαν εμφυτεύσει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για χειρουργικούς λόγους.

Αν και τον προηγούμενο αιώνα οι έρευνες στρέφονταν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος απομνημονεύει τις πληροφορίες, πλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για λόγους ψυχικής υγείας να διερευνηθεί και το πώς τις ξεχνάει.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες  να απομνημονεύσουν ή να ξεχάσουν κάποιες λέξεις. Η πειραματική δοκιμασία της έρευνας έδειξε ότι πράγματι, οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν λιγότερο τις λέξεις τις οποίες έπρεπε να ξεχάσουν από εκείνες που έπρεπε να απομνημονεύσουν. Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο συγχρονισμό της δραστηριότητας του ιππόκαμπου και του προμετωπιαίου φλοιού. Κατά τη διάρκεια της διαγραφής των πληροφοριών, οι ταλαντώσεις και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου έδειξαν χαρακτηριστικές αλλαγές σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων, οι οποίες ήταν υψηλότερες και στα δύο κέντρα.

H συχνότητα λήθης

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα παρέχουν δυνατότητες νέων προσεγγίσεων στη θεραπεία για τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες, κατά την οποία οι ασθενείς ξαναβιώνουν διαρκώς τις αρνητικές τους εμπειρίες.

Όπως δηλώνουν οι επικεφαλής, ο προμετωπικός φλοιός, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει ενεργά τη διαδικασία της μνήμης, μπορεί να ενεργοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς μέσω μη επεμβατικής μαγνητικής ή ηλεκτρικής διέγερσης. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτής της θεραπείας θα πρέπει να εξεταστούν σε μελλοντικές μελέτες.  

Η ομάδα των ερευνητών δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο journal Current Biology, που δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2018.


glykeriaapos

Έρευνα: Direct Electrophysiological Evidence for Prefrontal Control of Hippocampal Processing during Voluntary Forgetting
Απόδοση: Γλυκερία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια