Η Drunkorexia (αλλιώς λεγόμενη Αλκοολική Ανορεξία) είναι ένας μη ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συμπτωματικές συμπεριφορές της ανορεξίας ή της βουλιμίας όταν αυτές συνδυάζονται με κατάχρηση οινοπνεύματος.
Ειδικότερα, τα άτομα με drunkorexia περιορίζουν την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις θερμίδες που θα καταναλώσουν αργότερα μέσω του αλκοόλ, προκειμένου να αποφευχθεί το κέρδος βάρους. Ελπίζουν ότι, αποφεύγοντας τα τρόφιμα, θα μεθύσουν ευκολότερα, καθώς το οινόπνευμα θα απορροφηθεί γρηγορότερα με άδειο στομάχι.
Τέλος, πιστεύουν ότι το αλκοόλ θα τους προσφέρει θερμίδες για να αντικαταστήσουν εκείνες που αποφεύγουν νωρίτερα την ημέρα. Ωστόσο, το αλκοόλ δεν έχει διατροφική αξία και αυτές οι θερμίδες είναι «κενές θερμίδες». Έτσι, τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη συμπεριφορά κινδυνεύουν από υποσιτισμό και από πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων. Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται συχνότερα στους φοιτητές, ωστόσο μπορεί να παρατηρηθεί και στις γυναίκες και στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.
Drunkorexia Στο Κολλέγιο
Mελέτη του Πανεπιστημίου του Μισσούρι που διεξήχθη το 1983 επεδίωκε να διερευνήσει αν τα άτομα που συμμετείχαν τακτικά στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ή ήταν εξαρτημένα από το οινόπνευμα είχαν μια πιο διαστρεβλωμένη αυτοπεποίθηση από εκείνα τα άτομα που δεν κάνουν κακή χρήση αλκοόλ. Η μελέτη μέτρησε το σχετικό ποσοστό παραμόρφωσης της σωματικής ικανότητας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες τόσο σε ομάδα ελέγχου, όσο και σε ομάδα αλκοολικής εξαρτημένης ομάδας, να εκτιμήσουν το μήκος και το πλάτος 22 διαφορετικών τμημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των βραχιόνων, του θώρακα κ.λπ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνα τα άτομα που έκαναν χρήση αλκοόλ είδαν τα μέρη του σώματος τους να είναι πολύ μεγαλύτερα από ό, τι στην πραγματικότητα, δείχνοντας μια παραμορφωμένη αντίληψη εαυτού. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ εκείνων που έχουν προδιάθεση να εμπλακούν σε συμπεριφορά που εξαρτάται από το αλκοόλ ή απότομη κατανάλωση αλκοόλ και της παραμορφωμένης αντίληψης εαυτού. Τα περισσότερα από τα κορίτσια που παραδέχθηκαν ότι δεν τρώνε πριν πιούν επίσης παραδέχτηκαν ότι το έκαναν επειδή φοβούνταν να αυξήσουν το βάρος τους. Ωστόσο, υπήρχε και ένα μικρό ποσοστό που δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος να μεθύσουν περισσότερο.
H δρ. Rinker διαπίστωσε ότι πολλοί φοιτητές διαμορφώνουν περίπλοκα δίκτυα αντισταθμιστικών συμπεριφορών κατανάλωσης αλκοόλ. Οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο για να μεθύσουν ταχύτερα –προφανώς, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να πίνεις με γεμάτο στομάχι και του να πίνεις με άδειο στομάχι–, περιορίζουν την τροφή τους στη διάρκεια της μέρας [όταν σχεδιάζουν να πιουν αργότερα], καταναλώνουν ποτά χαμηλής θερμιδικής αξίας ή την επόμενη μέρα αντισταθμίζουν γι’ αυτό είτε απέχοντας από το φαγητό είτε κάνοντας υπερβολική άσκηση. Υπάρχουν επίσης αντισταθμιστικές συμπεριφορές βουλιμικού τύπου, ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα ή η συχνότητα που πίνουν οι φοιτητές˙ ο τρόπος με τον οποίο πίνουν τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ. Ήθελα να εξετάσω τους τρόπους που οι φοιτητές συμπεριφέρονταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Πίνοντας με ένα άδειο στομάχι
Δυστυχώς, ο υποσιτισμός σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ βλαβερός για το σώμα ενός ατόμου. Όταν κάποιος πίνει αλκοόλ με άδειο στομάχι, είναι πιο πιθανό να υποστεί συμπτώματα δηλητηρίασης με διακοπή μνήμης, απώλεια μνήμης, βία που σχετίζεται με το αλκοόλ, διαταραχές του στομάχου, πονοκεφάλους και τραύματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ένα άτομο καταναλώνει αλκοόλ με άδειο στομάχι, η αιθανόλη από το ποτό εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα. Πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Εθισμός στο αλκοόλ
Μια πρόσθετη ανησυχία είναι η εξάρτηση από το αλκοόλ. Ο αλκοολισμός μπορεί να έχει μακροχρόνια αρνητική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ενδέχεται να προκαλέσει ηπατική νόσο, πεπτικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα, βλάβη στα μάτια και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ δεν πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια ισορροπημένη διατροφή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να λειτουργήσει σωστά. Αν ανησυχείτε ότι υποφέρετε από drunkorexia ή γνωρίζετε κάποιον, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία.
Βιβλιογραφία:
1. Reimold, Dan (29 Μαΐου 2012). “Κολλέγιο λέξη της χρονιάς διαγωνιζόμενοι διαγωνισμό: Drunkorexia, shmacked και FOMO” . Η Ουάσιγκτον Ταχυδρομείο . Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012 .
2. Jump up^ Knight, Alissa (2013-11-14). “Drunkorexia: μια εμπειρική έρευνα για τη διαταραχή της κατανάλωσης σε άμεση ανταπόκριση στην εξοικονόμηση θερμίδων για κατανάλωση οινοπνεύματος από Αυστραλούς φοιτητές γυναικών πανεπιστημίων” . Εφημερίδα των Διατροφικών Διαταραχών 2013 . 1 : Ρ6. doi : 10.1186 / 2050-2974-1-S1-Ρ6 . Ανακτήθηκε 2015-04-15 .
3. ^ Jump up to:a b c Osborne, νΑ; Sher, KJ; Winograd, RP (2011). “Διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και κακή χρήση αλκοόλ σε φοιτητές: Αποδεικτικά στοιχεία για την” drunkorexia “;”. Πλήρης Ψυχιατρική . 52 (6): e12. doi : 10.1016 / j.comppsych.2011.04.038 .
4. ^ Jump up to:a b « Drunkorexia:« Μια συνταγή για καταστροφή ». Science Daily. 17 Οκτωβρίου 2011.