psychologist-banner-2
banner2
thumb

Δεν μιλάω στους γονείς μου

- Γονείς
1 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα καταπιάνομαι μ’ ένα δύσκολο κι επώδυνο ζήτημα: Με την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα σε ενήλικα παιδιά και γονείς. Πιο συγκεκριμένα μιλάω για την απόφαση κάποιων ανθρώπων να διακόψουν την επικοινωνία με την οικογένεια τους. Τι γίνεται λοιπόν μ’ αυτό το ζήτημα; Συμβαίνει συχνά; Για ποιους λόγους συμβαίνει; Θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί; Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά και τι για τους γονείς;


Και όχι, δεν αναφέρομαι στην έλλειψη συνεννόησης που λίγο-πολύ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σχέση, πόσο μάλλον σε μια σχέση γονέα-παιδιού. Μιλάω για την πραγματική, κυριολεκτική διακοπή επικοινωνίας ανάμεσα σε κάποιους ενήλικες και τους γονείς τους.

Πιο συγκεκριμένα μιλάω για την απόφαση κάποιων ανθρώπων να διακόψουν την επικοινωνία με την οικογένεια τους. Τι γίνεται λοιπόν μ’ αυτό το ζήτημα; Συμβαίνει συχνά; Για ποιους λόγους συμβαίνει; Θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί; Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά και τι για τους γονείς;

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη και κατάληξη η απόφαση απομάκρυνσης του παιδιού από την οικογένεια του. Σ’ έναν ιδανικό κόσμο όλα τα ενήλικα παιδιά θα ‘πρεπε να μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς πρόβλημα κοντά στους ώριμους συναισθηματικά γονείς τους. Επειδή όμως ο κόσμος στον οποίο ζούμε κάθε άλλο παρά ιδανικός είναι, πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα και με ψυχραιμία προκειμένου να βγάλουμε μερικά όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Οι λόγοι για τους οποίους ένας ενήλικας δε θέλει πια να μιλάει στους γονείς του μπορεί να είναι πολλοί. Ίσως οι γονείς να μη χειρίστηκαν σωστά πολλά – πάρα πολλά – πράγματα στο παρελθόν, ίσως το παιδί μεγάλωσε ηλικιακά αλλά ακόμη δεν έχει στη διάθεση του τα κατάλληλα στοιχεία για να κατανοήσει αν οι γονείς του θέλουν όντως το καλό του ή όχι.

Το θέμα είναι χαοτικό και ακόμη και σε βιβλίο δε θα μπορούσαν ν’ αναλυθούν όλα τα πιθανά σενάρια, οι λόγοι και οι παράμετροι που μπορεί να παίξουν ρόλο σε μια τέτοια απόφαση. Κάθε περίπτωση πρέπει να κρίνεται ατομικά και με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα. Η προσεκτική κριτική θεώρηση των πραγμάτων δεν πρέπει να σταματά ποτέ ειδικά όταν μιλάμε για μια περίπλοκη ανθρώπινη σχέση, όπως αυτή του γονέα-παιδιού.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να βάλουν όρια στους γονείς τους


Εγώ σήμερα θα απομονώσω μια συγκεκριμένη κατηγορία ενήλικων παιδιών τα οποία δε θέλουν – ή δεν αντέχουν πια να έχουν – επικοινωνία με την οικογένεια τους

Μη σας φανεί περίεργο αλλά τουλάχιστον στον κοινωνικό μου περίγυρο είναι μεγάλο το ποσοστό των ατόμων που λίγο πριν ή λίγο μετά τα τριάντα τους επεδίωξαν να σταματήσουν για μικρό ή πολύ μεγάλο διάστημα τη συχνή επικοινωνία και επαφή με την οικογένεια τους.

Δεν ξέρω αν φταίει η εποχή που ζούμε, οι σχέσεις που αλλάζουν, το μοντέλο οικογένειας που διευρύνεται – και κατά τη γνώμη μου πρέπει να διευρυνθεί κι άλλο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος στη σημερινή εποχή ένας άνθρωπος που νιώθει πιο ανεξάρτητος οικονομικά ή νοητικά, πιο εύκολα θα κάνει την επανάσταση του (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) απέναντι στον οικογενειακό του περίγυρο.

Κι αν αναρωτιέστε ποιος ο λόγος να επαναστατήσει κανείς, οι λόγοι είναι αναρίθμητοι αλλά ας αναφέρω μερικούς εδώ: Μακρόχρονη καταπίεση, σωματική ή ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση, διαρκή προσπάθεια ελέγχου (του γονιού πάνω στο παιδί), ψυχολογικοί εκβιασμοί, προσωπικές προσβολές και υποτίμηση, οικονομική ή συναισθηματική εκμετάλλευση κι ένα σωρό άλλοι λόγοι που σίγουρα κάπου συναντιούνται, αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται με όλα τα παραπάνω.

Εξάλλου μια δυσλειτουργική σχέση δεν είναι δυσλειτουργική εξαιτίας μόνο μιας κατάστασης, αλλά συνήθως συντελούν πολλά για να φτάσει το ποτήρι να ξεχειλίσει κι ένας ενήλικας να μη θέλει κοντά του την οικογένεια που τον μεγάλωσε.

Επειδή πολλοί που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο – γονείς και παιδιά – θα μπουν στη διαδικασία ν’ αναρωτηθούν τι φρικτό μπορεί να έχει κάνει ένας γονιός ή μια οικογένεια έτσι ώστε το ενήλικο παιδί τους να μην αντέχει πια την παρουσία του(ς) στη ζωή του, θα πω το εξής: Δε χρειάζεται να φτάσει ένας γονιός στο έγκλημα για να θεωρηθεί κακός ή ακατάλληλος γονιός.

Ξέρω πως οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε λίγο-πολύ το κακό με το παράνομο και το αντίστροφο. Κοιτάμε τις συμπεριφορές μας κι αν δε τις κρίνουμε ως εγκληματικές πράξεις θεωρούμε πως είναι εντάξει να εξακολουθούμε να τις πράττουμε. Αυτό όμως, όπως καταλαβαίνετε, δε μπορεί να είναι και (όλη) η αλήθεια.

Η συχνή ταύτιση του “ηθικού” και του “νόμιμου” δε μπορεί να είναι το μοναδικό δίπολο με βάση το οποίο κρίνουμε τις πράξεις μας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως οι νόμοι τόσο από εποχή σε εποχή όσο κι από μέρος σε μέρος διαφέρουν ίσως και δραματικά:

Κάποτε η μοιχεία θεωρούταν στο δυτικό κόσμο πέρα από ανήθικη και παράνομη. Πλέον εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ανήθικη αλλά δε μπορείς να συλληφθείς επειδή απάτησες τον/την σύντροφο σου. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν στο δυτικό κόσμο, καθώς στις αραβικές χώρες για παράδειγμα ξέρετε τι κάνουν στις μοιχαλίδες!

Έτσι λοιπόν “κακός” ή “ακατάλληλος” γονιός δεν είναι μόνο αυτός που πράττει κάτι ποινικά κολάσιμο.

Ακατάλληλος είναι ο γονιός που προσβάλλει ή μειώνει την αξία του παιδιού του λέγοντας του πως δεν αξίζει τίποτα. Άδικος και φοβισμένος πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό του είναι εκείνος ο γονιός που πριν το παιδί του κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια σε ο,τιδήποτε θελήσει εκείνος του ψιθυρίζει “Θ’ αποτύχεις”.

  • Προβληματικός είναι εκείνος ο γονιός που δε θ’ αναγνωρίσει ποτέ τις επιτυχίες του παιδιού του αλλά θα αναφέρεται για χρόνια στις αποτυχίες του.

  • Αγχωτικός και έντονα δυσάρεστος είναι εκείνος ο γονιός που πιέζει συνεχώς το παιδί του στις κατευθύνσεις που εκείνος επιθυμεί ή θεωρεί σωστές, πιστεύοντας πως έτσι φροντίζει για το καλό του παιδιού του.

  • Τουλάχιστον επικίνδυνος είναι εκείνος ο γονιός που μια ζωή προσπαθεί να πείσει το παιδί του πως από τότε που έγινε γονιός δεν έπραξε τίποτα για δικό του προσωπικό όφελος ενώ οι πράξεις του δείχνουν πως έχει εκμεταλλευτεί το παιδί του και οικονομικά αλλά και συναισθηματικά.

  • Συναισθηματικά ανώριμος είναι ο γονιός που θέλει το παιδί του συνεχώς κοντά του να το ελέγχει, να του ορίζει τη ζωή του, να το καθοδηγεί στο “σωστό” δρόμο γιατί βαθιά μέσα του γνωρίζει πως τα παιδιά του είναι μια οικονομική και συναισθηματική “επένδυση” για τα γεράματα του και χωρίς αυτά υποψιάζεται πως δε θα ‘χει με τίποτε άλλο αξιόλογο και ουσιαστικό ν’ ασχοληθεί.

Θέλετε επίσης ν’ ακούσετε μια άλλη μεγάλη αλήθεια; Ακατάλληλος γονιός μπορεί ν’ αποδειχθεί κάποιος που είναι γενικά ακατάλληλος κι ως άνθρωπος. Ως φίλος, ως σύντροφος, ως συνεργάτης, ως επαγγελματίας, ως μέλος μιας ομάδας. Μας αρέσει ή όχι πολύ δύσκολα θα γίνουμε σωστοί γονείς αν πρώτα δεν έχουμε πετύχει σε όλα τα υπόλοιπα.

Πάντα αναρωτιόμουν πως ένας άνθρωπος χωρίς φίλους, χωρίς καλή κοινωνική ζωή, χωρίς καλές επαγγελματικές σχέσεις θα μπορέσει να γίνει σωστός γονιός; Αν υστερεί σε όλα τ’ άλλα είναι δυνατόν να έχει επάρκεια στο γονεϊκό του ρόλο;

Τι γίνεται λοιπόν με τους προβληματικούς γονείς; Γεννούν παιδιά τα οποία ανάλογα με τον χαρακτήρα που θα έχουν, τις περιβαλλοντικές επιρροές κι ένα σωρό άλλους παράγοντες θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα να ζουν σ’ ένα απ’ τα παρακάτω σενάρια: Υποταγμένα και ασφαλώς φυλακισμένα στη φούσκα που κατασκεύασαν οι γονείς τους γι’ αυτά, για να καλύψουν όμως τις δικές τους ανάγκες και σε καμιά περίπτωση αυτές των παιδιών τους.

Εναλλακτικά, θα ‘ρθει εκείνη η μέρα που θα σημάνει την αφύπνιση από το μακάριο λήθαργο τους και στο εξής δε θα σταματήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ν’ αναρωτιούνται αν πρέπει να απομακρυνθούν απ’ την ίδια τους την οικογένεια. Μερικοί θα βρουν κάποτε το κουράγιο και τη δύναμη να το πράξουν. Άλλοι θα παραμείνουν “κοντά” για τους λόγους που θα επιλέξουν.


Διαβάστε σχετικά: Δημοκρατικό στυλ γονέα και ψυχοκοινωνική εξέλιξη παιδιού


Σ’ αυτό το σημείο, θέλω να μιλήσω στο ενήλικο παιδί εκεί έξω που πήρε την απόφαση ν’ απομακρυνθεί από την οικογένεια του:

Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά ξέρω πώς αισθάνεσαι. Τον τρόπο που κοιτάνε τα μάτια σου τον είδα προηγουμένως σε δεκάδες άλλα ζευγάρια μάτια. Τ’ αναγνωρίζω πια εύκολα αυτά τα βλέμματα. Μπορεί να μοιάζουν φοβισμένα μα εγώ ξέρω πως είναι πονεμένα αλλά και γενναία. Ακόμη και να μην τον ξέρω, τον φαντάζομαι τον μακρύ δρόμο που βάδισες μέχρι να συνειδητοποιήσεις τόσα ώστε να φτάσεις να πεις: Τέρμα, δε μπορώ εγώ να ζω έτσι.

Ξέρω πόσες φορές έκλαψες, πόση μοναξιά ένιωσες, πόσο πολύ αναρωτήθηκες αν άξιζες την αγάπη ή όχι. Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο και ξέρεις ότι μιλάω για ‘σένα, τότε βρίσκεσαι κάπου αλλού, όχι στο μέρος που μεγάλωσες, και βάζω στοίχημα πως νιώθεις πιο ήρεμος/η αλλά και υπεύθυνος/η για τον εαυτό σου απ’ ότι στο παρελθόν.

Μόνο και μόνο γι’ αυτό θέλω να σου πω ένα μεγάλο “Μπράβο” σαν αυτό που ίσως δεν άκουσες ποτέ ως τώρα. Αξίζεις όλα τα “Μπράβο” του κόσμου γιατί αποφάσισες να φύγεις και να βάλεις τους δικού σου κανόνες. Κατάλαβες πως τη ζωή σου δε μπορείς να τη ζήσεις κοντά σ’ εκείνους που δε σε θεώρησαν δώρο στη δική τους ζωή.

Πολύ σωστά επέλεξες να φύγεις και να βρεις – με το δύσκολο τρόπο – την αξιοπρέπεια που σου στέρησαν εκείνοι που πρώτοι έπρεπε να σου παρέχουν. Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό που σου συνέβη αλλά δε λυπάμαι εσένα. Εσύ δεν αξίζεις λύπηση αλλά μόνο θαυμασμό και σεβασμό. Κι αυτά να ξέρεις δε στα χαρίζει κανένας, τα κερδίζεις.

Ήδη τα κέρδισες, μην το ξεχνάς αυτό! Δεν ξέρω να σου πω αν η οικογένεια σου θα καταλάβει ποτέ αυτό που σου έκανε και πότε ακριβώς θα ‘ρθει αυτή η μέρα της συνειδητοποίησης, αλλά νομίζω πως ήδη ξέρεις πως δεν έχεις χρόνο κι άλλη ενέργεια να περιμένεις να γίνει το θαύμα.

Αν τελικά γίνει ποτέ, τότε λογικά θα είσαι ο/η πρώτος/η που θα το μάθεις. Επειδή όμως υπάρχει και η πιθανότητα να μη συμβεί, μην καθυστερείς άσκοπα. Ψάξε να βρεις και να δώσεις αγάπη στο λίγο χρόνο που σου δόθηκε. Αυτόν που οι γονείς σου σού πρόσφεραν αλλά δεν ήξεραν να σου δείξουν πώς να τον ζήσεις πραγματικά.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
47 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

[quote=Ανώνυμος]Δενβυπαρχει τέλεια ζωή….δενβυπαρχουν τέλειοι οικογενενειακοι δεσμοί όμως δεν πετάμε τους γονείς μας στα σκουπίδια ,γιατί έτσι Ξαφνικά μι μετ το αποφασίσαμε….πονάει είναι μια “ζωντανη”απωλεια αυτο. [/quote]

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Δενβυπαρχει τέλεια ζωή….δενβυπαρχουν τέλειοι οικογενενειακοι δεσμοί όμως δεν πετάμε τους γονείς μας στα σκουπίδια ,γιατί έτσι Ξαφνικά μι μετ το αποφασίσαμε….πονάει είναι μια “ζωντανη”απωλεια αυτο.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Πόσο δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Να πενθείς τους γονείς σου ενώ είναι ακόμη ζωντανοί.

Έχω φτιάξει την ζωή μου όπως την θέλησα.
Η γεωγραφική απόσταση βοηθάει.
Μαθαίνεις να ζεις με το κενό.
Το κενό είναι πάντα εκεί.

Πώς σταματάει κανείς να ελπίζει? Θέλω να σταματήσω να ελπίζω.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Με εκμεταλλεύτηκε οικονομικά με αποτέλεσμα να καταδικασθώ για οικονομική απάτη. Και πάλι του έδωσα ευκαιρίες τις οποίες ούτε αναγνώρισε, ούτε εκτίμησε. Τέλος όμως, τέλος.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Υπέροχο άρθρο. Σ ευχαριστώ. Και συγκινητικά σχολια. Νιώθω λιγότερο μόνη διαβαζοντας τα. Εχω κόψει επικοινωνία και νιώθω πολυ καλυτερα!

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Καλησπέρα σας,

Χιλια ευχαριστω για το υπεροχο αρθρο σας. Πραγματικα δίνει κουραγιο σε οσους εχουν θεματα με τους γονεις τους και σπαει τα κακα ταμπου της ελληνικης κοινωνιας.

Προσωπικα ειμαι 29, μενω στο εξωτερικό και πλεον με τους γονεις μου λεμε μονο καλημερα μεσω messenger. Δεν ξερω αν θα κοπει και αυτο, αλλα ουσιαστικη επικοινωνια δεν υπαρχει. Μετα απο πολλα χρονια συνεχούς κακοποιησης (ξυλο, τσακωμοι μεταξυ τους, οικονομικη εκμετάλλευση, παρανοια, φυλακες, ψεμματα, ανεχεια κ.λπ.) καταλαβα τι συνεβαινε και ποσο τοξικοι ειναι, οταν γνωρισα την τωρινή μου συντροφο και ξεκινησα θεραπεια & χαπια για ocd και όριακη διαταραχη. Ολα οφείλονταν σε εκεινους.

Οσο για ολους εσας, που ως γονεις νιωθετε αποξενωμενοι απο τα παιδια σας, ξεκινήστε θεραπεια. Δεν υπαρχουν κακα παιδια, αλλα κακοι γονεις.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Καλησπέρα ! Είμαι μια μάνα σε απόγνωση . Έχω τρία παιδιά ,31,29,27.ο 27χρονος γιος μου έχει φύγει από το σπιτι εδώ και 4 μήνες και μένει με τον πατέρα του, ( είμαστε διαζευγμένη εδώ και 7 χρόνια με τον μπαμπάς τους ) είχαμε πολλά θέματα με τον πρώην μου,τσακωμούς βρισιές ,λεκτικές Κ χειροδικίες ,Απέναντι μου .σε σημείο φυσικά να έχει αντίκτυπο και στα παιδιά μας . Το θέμα μου τώρα ειναι ότι ο γιος μου ο μικρός μένει με τον πατέρα του . Δεν είχα κάποιο πρόβλημα πάνω σε αυτό ,όσο Κ αν με πονά γιατί δεν ήταν ποτε δίπλα στα παιδιά του . Έχει μια σχέση εδώ Κ 1,5 χρόνο όπου η κοπέλα του , του βάζει λόγια για μένα και για τα αδέρφια του . Οπως επίσης Κ ο πατέρα του να του λέει διαφορα για μας . Είμαι σε απόγνωση γιατί δεν μπορώ να πάω να τον δω , να του μιλήσω , να μάθω τι είναι αυτο που του έχω κανει και με έχει απορρίψει από την ζωή του έτσι .Έχω παλέψει πολύ για να έχω μια φυσιολογική οικογένεια με τα παιδιά μου .Έχουν πάει 3 μήνες που δεν έχω επικοινωνία με το παιδί μου , τον παίρνω τηλ ,του στέλνω μνμ αλλά καμία απάντηση . Δεν ξέρω τι να κάνω . Αν μπορείτε να με συμβουλέψετε τι μπορώ να κάνω . Σας ευχαριστώ ! Λινα

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Ήταν η μόνη λύση. Ήταν η μόνη λύση για να μείνω ζωντανή. Όχι γιατί φοβήθηκα εκείνη την ημέρα που με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν με καραμπίνα, δεν νομίζω ότι ήταν ικανοί, αλλά γιατί είχα φθάσει σε κατάσταση να επισκέπτομαι ξανά και ξανά ψυχιατρικά νοσοκομεία με τάσεις αυτοκτονίας. Μου πήρε 11 χρόνια να πάρω την πιο επώδυνη απόφαση της ζωής μου. Αλλά έβλεπα ότι πέθαινα λίγο λίγο κάθε μέρα. Και ναι, όταν κινδύνεψε η κόρη μου να πεθάνει στην κοιλιά μου μόλις 1 μήνα πριν γεννηθεί και αυτοί για ακόμη μια φορά δεν υπήρχαν πουθενά και για τίποτα μια φωνή ούρλιαξε μέσα μου ΤΕΛΟΣ! ΩΣ ΕΔΩ! Επικεντρώθηκα στα παιδάκια μου, στην οικογένειά μου και τα διέγραψα όλα. Με τη μαμά τους άρρωστη, σε μια τοξική ζωή, σύντομα όλο αυτό θα άγγιζε και τα δικά μου παιδιά, και τις δικές τους ψυχές. Το κενό μου θα είναι πάντα εκεί. Ήταν εκεί από πάντα, απλά έκανα ότι δεν το βλέπω. Κοίταξα το θεριό στα μάτια και προχωράω μπροστά, δυνατή και υπεύθυνη μα πάνω από όλα ΖΩΝΤΑΝΗ.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Όλα αυτά είναι λίγα για να περιγράψουν τι πέρασα εγώ από τους γονείς μου. Μειώσεις εξευτελισμούς ότι εγώ δεν ξέρω τίποτα είμαι βλάκας χαζός κτλ. Όλα άρχισαν από τότε που ήμουν 12χρονων όταν παντρεύτηκε η αδερφή μου και έκαναν γαμπρο. Λάτρεψαν τον γαμπρό τους και μίσησαν εμενα. Ενώ ήθελα να πάω γυμνάσιο με σταμάτησαν με έστειλαν σε εργοστάσιο να δουλεύω και με εκμεταλευονταν οικονομικά ενώ συγχρόνως μου μιλούσαν άσχημα και μου συμπεριφέρονταν απαξιωτικά. Όλα τα ήξερε ο αγαπημένος τους γαμπρός ενώ εγώ ειμουν ένας βλάκας όπως μου έλεγαν. Ακόμη δεν μπορώ να τα ξεπεράσω όλα αυτά και μερικές φορές ασυνείδητα νομίζω ότι μου ξεφεύγουν κι εμένα κάτι τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά μου. Μετά στεναχωριέμαι κλαίω που δεν συμπεριφέρθηκα σωστά. Σκέφτομαι ότι όλα όσα είχα περάσει εγώ σαν έφηβος καταγράφηκαν στο υποσυνείδητο και μου βγαίνουν παρά τη θέληση μου. Προσπαθώ να μην γίνω σαν τους ανθρώπους που με γέννησαν.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

ΕΝΑ ΞΕΡΩ . ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ . ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ . Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΟΥ ,ΝΑ ΧΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΑΝΕ

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Πρόσφατα στα 25 μου αποχώρησα από την μέχρι πρότινος μητέρα μου και από τότε παλεύω μέσα μου να λέω δεν μπορεί ,με αγαπάει και από την άλλη να λέω όχι δεν αγαπάει εμένα αγαπάει τον θεσμό του γιου εμένα σαν άτομο δεν με
Αγάπησε ποτε .
Περνάω δύσκολα κυρίως ψυχολογικά μοναχογιός με έναν πατέρα πάντα απών ποτε αισθάνομαι μόνιμο βάρος ποτε θυμό που με έκαναν να αισθάνομαι πάντα βάρος .
Προχωράω μόνος μου πλέον σε αυτή τη χώρα με αυτους τους μισθούς . Ελπίζω να αποκομίσω κάτι σε βάθος χρόνου και να βγω πιο δυνατός .

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σας. Οι σύγχρονοι κοινωνικοί δείκτες, ιδίως στην επαρχία θεωρούν κακομαθημένο ένα παιδί που σε μεγάλη ηλικία αποφασίζει να κόψει τις γέφυρες με τους γονείς. Οι δικοί μου οι γονείς ήταν πάντα επικριτικόι. Δεν έχουν πανεπιστημιακή παιδεία, η μητέρα είναι φοβερά αυταρχική και κακομαθημένη ως παιδί & ο πατέρας δεν είχε ποτέ ισχυρή προσωπικότητα. Ήταν το φερέφωνο της. Τους ανέχομαι αναγκαστικά γιατί δουλεύω ατελείωτες ώρες και κρατούν τα παιδιά. Φυσικά μου το υπενθυμίζουν διαρκώς…ότι έχω υποχρέωση να τους ευγνωμονώ….

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Σας ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας. Ειλικρινά αν και είναι εγωιστικό ένιωσα μεγάλη ανακούφιση διαβάζοντας από τα σχόλια ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που βίωσαν παρόμοια πράγματα με εμένα.
Συνέχεια να σου υπενθυμίζουν όσα αυτονόητα έκαναν για σένα. Να σε φορτώνουν υποχρεώσεις ότι είσαι μεγαλύτερος και να πρέπει να συμπεριφέρεσαι στα μικρότερα σου αδέρφια λες και είναι παιδιά σου, ενώ εσύ είσαι ένας νεαρός ενήλικας. Και να σε βρίζουν και από πάνω γιατί αυτά που κάνεις είναι λάθος για τα αδέρφια σου τάχα.
Να ξεκινάς οικογένεια, να κάνεις παιδί και να σε ζηλεύουν γιατί αγόρασες αυτοκίνητο και σπίτι με δάνειο γιατί εσύ είσαι βολεμένος. Βολεμένος επειδή δουλεύεις και δεν κάθεσαι όλη μέρα σαν τα αδέρφια σου να παίζεις ηλεκτρονικά, παρόλο που είναι 28 χρονών. Εσύ μια χαρά την έχεις αυτά τα καημένα λυπούμαστε. Και να λες δεν πειράζει. Να χρειάζεται νοσηλεία το παιδί σου για λίγες μέρες και να μην έρχονται να το επισκεφθούν στο νοσοκομείο, αν και στην ίδια πόλη. Αλλά να έχουν χρόνο να τραπεζώσουν μια άγνωστη την ίδια μέρα. Και να λες δεν περιράζει. Αν συμβεί κάτι σημαντικό θα βοηθήσουν δεν μπορεί.
Και να γίνεται. Να διγιγνώσκεσαι με καρκίνο και να έχουν την απαίτηση να βοηθάς τα αδέρφια σου ακόμα. Να τολμάς να ζητήσεις βοήθεια ξεκάθαρα. Και τι βοήθεια φιλοξενία για λίγες μέρες στο πατρικό για να μην κολλήσεις από λοίμωξη του παιδιού σου. Και η απάντηση. Όχι. Δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί όχι.
Αυτό ήταν. Τους έδιωξα από τη ζωή μου. 4 χρόνια τώρα. Και ως επί το πλείστον είμαι καλά. Πολλές φορές λυπάμαι αλλά παίρνω δύναμη από το Θεό και την οικογένειά μου. Δύναμη σε όλους όσοι δεν τους έτυχαν γονείς που να αξίζουν να λέγονται γονείς!

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Επιτέλους να σταματήσει να θεωρείται ταμπού η μη επικοινωνία με τους γονείς. Και όποιος γονέας γράφει στα σχόλια “γιατί δεν μου μιλάει το παιδί μου;” να κάτσει να δει πως του έχει συμπεριφερθεί όλα αυτά τα χρόνια και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πολύ ενδιαφέρον κείμενο και όπως λέτε μπορείτε να αναφέρετε μόνο λίγους από τους λόγους που μπορεί κάποιος να έχει για να προχωρήσει σε κάτι τόσο μα τόσο δύσκολο και δυστυχώς για την ελληνική νοοτροπία κατακριτέο. Σας ευχαριστώ που με αυτά που λέτε ίσως βοηθήσετε κάποιους να μας δουν αλλιώς και να καταλάβουν έστω και λίγο από την δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται κάποιος για να το κάνει αυτό…[/quote][quote=B]Έχω αυτό ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα με τη κόρη μου, εδώ καί 3 περίπου χρόνια. Είναι 37 είμαι 67. Είμαστε καί οι δύο ισχυροί χαρακτήρες και προσωπικότητες. Μ’ έχει ενοχοποιήσει για τά πάντα σχεδόν. ( παρεμπιπτόντως στα 22 της απέκτησε καί διαβήτη τύπου 2). Μαθαίνω νέα της λίγα μόνο μέσω τού γιού μου. Δεν ξέρω πώς νά τό αντιμετωπίσω. Μπορείτε νά με βοηθήσετε ;[/quote]κ

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Τέτοιο αδερφό έχω κι εγώ .και μένα τα παιδιά μου τους ήταν αδιάφορα , όλο εγώ έτρεχα χρόνια, τραπεζοματα στις γιορτές δώρα κλπ και τώρα στα βαθιά γεράματα της η μάνα μου είναι όμηρος του ακαρδου εγωιστή γιου της , σκελετός στα χέρια του ,με άνοια παράλυτη πριν την ώρα της από την αδιαφορία του ( μένει μαζί του ) και χωρίς καμμία άμυνα. Ούτε εγώ δε μπορώ λόγω πρακτικών θεμάτων να επέμβω άλλωστε ποτέ δεν θέλανε να βοηθάω , δε τους βόλευε… Ο πρωην αδερφός μου με είχε δαιμονοποιησει και στην πρων του , προ πολλών ετών από το γάμο μου, κλπ .ζήλεια ,ψεμα κλαψα ,απαιτήσεις, αχαριστία έζησα επί δεκαετίες . Εδώ κι ένα μιση χρόνο έκοψα κάθε επικοινωνία και γιατρευομαι. Είναι πανδυσκολο γιατί αγαπώ τη μάνα μου παρόλο που τον εκπαίδευσε έτσι , και έκανε πάντα διάκριση εναντίον μου από παιδιά, αλλά έχω μεγαλύτερη ανάγκη αυτοπροστασίας για πρώτη φορά στη ζωή μου. Τα προβλήματα υγείας ήρθαν να μου το υπογραμμίσουν..

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Σας ευχαριστώ Κα Τράικου, μαζί και την φιλόξενη πλατφόρμα.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Να κλαίνε τα εγγονάκια, ότι δεν τα θέλει η γιαγιά, να μας βρίζει ο παπιυς ότι πάμε, και πέφτει φωτιά, δηλαδή φασαρία, και να μην ξαναπάμε, και να βλέπουμε τον υιό, βούδα ακουνητο στην καρέκλα, να γκρινιάζει, μαμά, μαμά, τι θα φάω, πότε θα φύγουν; πάλι ήρθαν; διωξτους, είναι το σπίτι μου.. Και εκείνοι, σαν υπηρέτες του υιού, στο, δικό τους σπίτι, να μας διώχνουν, με πυρετό, βήχα, μετά το χειρουργείο για γιας, ο υιός, να μπαίνω βραδάκι ξαφνικά, για να πάρω μια τσαντουλα ρούχα και να φύγω, και με τις γάζες διπλωμένη, να είναι στο νεροχύτη, να του δίνει φάρμακα.. 37χρ ο υιός, χίλιες φορές να ήμουν ορφανή, παρά τόση πίκρα, και πλήγμα, η απόσταση, και η μετακόμιση σε άλλη πόλη, μόνιμα, θα γιατρέψει εμάς πιστευω[/quote]

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Τι θα μπορούσε να πεί κανείς γιά γονείς που λειτούργησαν μέσα σε αποδεκτά πλαίσια όταν η κόρη τους παντρεμένη με δύο μικρά (βρέφη) μωρά στην ανατροφή των οποίων λόγω εργασίας της συνέβαλαν και οι δύο γονείς .Σημειωτέον ότι αποτελούσαν μιά καθ όλα αρμονικά δεμένη σε γενικά πλαίσια οικογένεια .Ο σύζυγος της μικρής κυρίας παιδί που έζησε τραυματικά τον χωρισμό των γονέων του σε σημείο που να λέει ψευδώς οτι ο πατέρας του έχει πεθάνει ! εκδήλωσε μιά εμπαθή ,υβριστική και επιθετική συμπεριφορά μετά τα δεύτερα γενέθλια της πρώτης τους κόρης ιδίως πρός την μητέρα -πεθερά και πέτυχε την αποξένωση των γονέων συμμαχούσης και της συζύγου του η οποία άκουσον άκουσον η βασική κατηγορία πρός τη μητέρα της ήταν ότι όταν ήταν πέντε ψρονών η μητέρα της την αποκάλεσε (ηλίθιο) Εγκλημα που δεν υπόκειται σε τριακονταετή παραγραφή. .Μέχρι τότε μιά χαρά βολευόταν (ανέξοδα μαγείρεμα ,μπέιμπι σίτιγκ κλπ ) . Εκτιμώ ότι η αγάπη και η φροντίδα των μωρών ίσως λειτούργησε αρνητικά γιά τον πατέρα τους προκαλώντας αισθήματα ζήλιας και αποστροφής,θύμωνε (εμφανώς )όταν η δίχρωνη κόρη του κούρνιαζε στην αγκαλιά της γιαγιάς ,και θα αναφέρω τα λόγια της μικρής ( ο μπαμπάς νεν μ αγαπάει ,κάνει ντά )και την συνεχή προσπάθεια να την πείσουν (διακριτικά ) παπούς και γιαγιά περί του αντιθέτου .Τώρα ? Ο μεν σύζυγος δεν εμφανίχεται έχοντας επιτύχει τον αρχικό του στόχο η δε θυγατέρα επικοινωνεί με τη μητέρα της τελείως ψυχρά όταν τη χρειάζεται γιά να κρατήσει τα μωρά και ακόμα πιό αραιά με τον πατέρα Γιατί τα γράφω ? Περιμένω σοφές τοποθετήσεις και προτάσεις ? φυσικά όχι ,τα γράφω κυρίως γιά κάποιους κυρίους και κυρίες που με περισπούδαστο ύφος δεν διστάζουν να κατηγορήσουν ως μόνους υπεύθυνους τους γονείς .Οχι κυρίες και κύριοι γονείς απαίδευτοι ,σκληροί και με πλήθος επιβαρυντικών υπήρχαν σε πολαπλάσιο ποσοστό στο παρελθόν .Αυτό το χάλι όμως δεν υπήρχε σε αυτή την έκταση .Κανείς δεν αναφέρθηκε στην έλειψη πραγματικής παιδείας και στον γενικό εκμαυλισμό της ελληνικής κοινωνίας μέσα από συνεχείς στοχευμένες προσπάθειες των ΜΜΕ , των εξωνημένων ανθελλήνων πολιτικών και της ανύπαρκτης αν όχι σκοταδιστικής πνευματικής ηγεσίας .

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Έχω αυτό ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα με τη κόρη μου, εδώ καί 3 περίπου χρόνια. Είναι 37 είμαι 67. Είμαστε καί οι δύο ισχυροί χαρακτήρες και προσωπικότητες. Μ’ έχει ενοχοποιήσει για τά πάντα σχεδόν. ( παρεμπιπτόντως στα 22 της απέκτησε καί διαβήτη τύπου 2). Μαθαίνω νέα της λίγα μόνο μέσω τού γιού μου. Δεν ξέρω πώς νά τό αντιμετωπίσω. Μπορείτε νά με βοηθήσετε ;

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο και όπως λέτε μπορείτε να αναφέρετε μόνο λίγους από τους λόγους που μπορεί κάποιος να έχει για να προχωρήσει σε κάτι τόσο μα τόσο δύσκολο και δυστυχώς για την ελληνική νοοτροπία κατακριτέο. Σας ευχαριστώ που με αυτά που λέτε ίσως βοηθήσετε κάποιους να μας δουν αλλιώς και να καταλάβουν έστω και λίγο από την δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται κάποιος για να το κάνει αυτό…

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Τι όμορφο κείμενο! Μίλησε στην ψυχή μου! Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζω κι εγώ μόνο που δεν μπορώ να φύγω και σωματικά προς το παρόν από το πατρικό μου. Πάσχω από χρόνια κατάθλιψη που μου προκαλούν πολλά από τα “συμπτώματα” που αναφέρθηκαν στις συμπεριφορές των γονέων. Τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω μέχρι να μπορέσω επιτέλους να φύγω;

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Πολλα μπορει να συμβουν, μπορει και πρεπει να συγχωρεσεις τους γονεις σου. Πρεπει να τους βλεπεις με κατανοηση-ανθρωπια ΑΛΛΑ τα παντα στη ζωη εχουν ενα οριο και οταν καποιος υπερβει το οριο το καλυτερο ειναι να τους αγνοησεις (τους γονεις). Διαφορετικα μενεις μονιμα εγκλωβισμενος σε μια ακρως τοξικη σχεση, τελικα θα συνειδητοποιησεις οτι δεν ηταν σχεση αγαπης αλλα σχεση συμφεροντος με αλλα λογια “εισαι η μηχανη που πρεπει να προσφερει”. Οπως λεει ο λαος μας οπως στρωσεις θα κοιμηθεις και οι γονεις πρεπει να καταλβουν οτι και οι μηχανες αποσβενονται. Εδω και λιγο καιρο δεν επικοινωνω με τους γονεις και αισθανομαι πολυ παρα πολυ καλα

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Να κλαίνε τα εγγονάκια, ότι δεν τα θέλει η γιαγιά, να μας βρίζει ο παπιυς ότι πάμε, και πέφτει φωτιά, δηλαδή φασαρία, και να μην ξαναπάμε, και να βλέπουμε τον υιό, βούδα ακουνητο στην καρέκλα, να γκρινιάζει, μαμά, μαμά, τι θα φάω, πότε θα φύγουν; πάλι ήρθαν; διωξτους, είναι το σπίτι μου.. Και εκείνοι, σαν υπηρέτες του υιού, στο, δικό τους σπίτι, να μας διώχνουν, με πυρετό, βήχα, μετά το χειρουργείο για γιας, ο υιός, να μπαίνω βραδάκι ξαφνικά, για να πάρω μια τσαντουλα ρούχα και να φύγω, και με τις γάζες διπλωμένη, να είναι στο νεροχύτη, να του δίνει φάρμακα.. 37χρ ο υιός, χίλιες φορές να ήμουν ορφανή, παρά τόση πίκρα, και πλήγμα, η απόσταση, και η μετακόμιση σε άλλη πόλη, μόνιμα, θα γιατρέψει εμάς πιστευω

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Συνεχίζοντας, το παραπάνω σχόλιο, πέρα από τις προφανείς, δίχως λογική, παραλές άδικες συμπεριφορές, αντιμετωπίζουμε, τον πόλεμο, προσβολές, επιθέσεις και τελικά την απομάκρυνση των στενών συγγενών τους, Π. Χ θειους, νονούς μωρών μας, κτλ, επειδή, ζώντας σε άλλες πόλεις, αδυνατούν να ξέρουν την αλήθεια, και με ένα μοναδικό τηλεφώνημα στους παππούδες, οχι σε εμάς, πεισθηκαν, ότι φταίμε, είμαστε όλοι αχάριστοι, κακοί, απαιτητικοί, που θέλουμε να τους πεθάνουμε στην κούραση με τα μωρά μας, ενώ η αλήθεια είναι μακράν, την μισή μέρα, μπάνια, βόλτες, εκδρομές, όταν επιστρέφουν, να υπηρετήσουν, νταντευουν τον υιό…. Με θέματα υγείας, πχ. Χειρουργείο σε μήτρα, η γιαγιά να μας κλείνει έξω από πατρικό, για μήνες, μην την κουραστούμε, και εκείνη, αμέσως μετά το χειρουργείο, να υπηρετεί τον υιό.. Το είδα, που μπήκα με τα κλειδιά, στα κ λεφτά, το ήξερα, με πληγώνει περισσότερο να ξέρω ότι χουν, νιώθω ανακουφιση μακρια

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Το άρθρο σας είναι γροθιά στο στομάχι πολλών, συγχαρητήρια, αντιμετωπιζοντας παρόμοιο θέμα, καθώς, οι δυσκολίες της καθημερινότητας μιας οικογένειας, είναι αδιάφορες στους παππούδες, που προτιμάν να συγκατοίκους, νταντευουν, υπηρετούν, πληρώνουν, έναν, τον αδελφό, δεν λέω τον αδελφό μου, έναν εσώκλειστο υπάλληλο δημοσίου, σπίτι δουλειά, σπίτι, δίχως έξοδα, δίχως ζωή, και εμάς με τα εγγόνια, μας εγκατελειψαν

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Πολύ ωραίο το άρθρο σας αλλά αυτό το θέμα έχει κι άλλες παραμέτρους. Τι συμβαίνει όταν οι γονείς προσφέρουν , παραστέκονται στα παιδιά τους , προσπαθούν για το καλύτερο και κάποια στιγμή που αδυνατούν να συνεχίσουν τα ενήλικα παιδιά τους γυρίζουν την πλάτη και δένονται με τις καινούργιες οικογένειες που γνωρίζουν εκμεταλλευόμενα την προσφορά που τους δίνεται από εκείνες; Τι γίνεται όταν οι ενήλικοι άνθρωποι γίνονται αχάριστοι και επικριτικοί διαγράφοντας κάθε θετική πλευρά της οικογένειάς τους; Μήπως η έλλειψη αυτογνωσίας κάνει αυτά τα ενήλικα παιδιά επικριτές των πάντων; Υπάρχει κάποια σιγουριά που ορίζει πως αυτά τα παιδιά θα γίνουν καλύτεροι γονείς ή πως θα πάρουν από τα δικά τους παιδιά κάτι περισσότερο από όσα έδωσαν οι ίδιοι στους δικούς τους γονείς; Και δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις όπως είναι η βία, η δημιουργία ενοχών ή ο απόλυτος έλεγχος της ζωής των παιδιών αλλά για απλές οικογένειες , για εργαζόμενους γονείς, που αγωνιούν, ονειρεύονται, προσφέρουν και παραμένουν διακριτικοί στο περιθώριο της ζωής των παιδιών τους που τελικά τους ξεχνούν στο όνομα των απαιτήσεών τους.

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Αγαπητή Φανή,

(σας αποκαλώ με το μικρό σας όνομα γιατί ένιωσα μια οικειότητα απέναντι σας διαβάζοντας το άρθρο σας).

Διαβάζοντας το εξαιρετικό άρθρο σας, με έπιασαν τα κλάματα με λυγμούς. Χαίρομαι που ξεφευγετε από τα τετριμμένα, ότι ανεξαρτήτως συμπεριφορών από τους γονείς μας θα πρέπει να έχουμε καλή σχέση μαζί τους, και λέτε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Θυμήθηκα την δική μου περίπτωση που μεγάλωσα σε μία οικογένεια που μου στέρησε σχεδόν τα πάντα. Θυμάμαι τον πατέρα μου σχεδόν πάντα να βιαιοπραγει πάνω μου και πάντα απών, και την μάνα μου απαθής και αμέτοχη να με κατηγορεί για τα πάντα και συνεχώς να με κρίνει. Πάντα ένιωθα και νιώθω ανεπαρκής γιατί δεν άκουσα ποτέ ένα μπράβο, πάντα ένιωθα και νιώθω ελλειμματικός γιατί ποτέ οι δικοί μου δεν με πήραν μια αγκαλιά, πάντα ένιωθα και νιώθω ότι δεν έχω σημείο αναφοράς γιατί οι γονείς μου δεν μου έβαλαν υγιή όρια. Προσπαθώ τώρα στα 45 μου να μαζέψω ότι μπορώ μπας και βρω μία γαλήνη.  Ο πατέρας μου έχει πεθάνει, από την μάνα μου έχω απομακρυνθεί και αισθάνομαι ότι δεν θέλω να την ξαναδώ ποτέ. Έχω κάνει ενέργειες για να αλλάξω το επίθετο μου. Από την μία μένω έκπληκτος πως τα έχω καταφέρει να “επιβιώσω” έως τώρα και από την άλλη υπερήφανος για τον εαυτό μου που έχω καταφέρει όλα αυτά. 

Είστε εκπληκτική και συνεχίστε να γράφετε ωραία άρθρα!

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Μπράβο σας για όλες τις απόψεις σας στα άρθρα σα και ιδιαίτερα με τους γονείς!

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Σας ευχαριστω πολυ για το εξαιρετικο σας αρθρο,διαβαζοντας το μου επιβεβαιωσατε την πολυ μεγαλη προσπαθεια που εχω κανει στο συγκεγκριμενο θεμα και μου δινεται ενθαρυνση να συνεχισω στην ολοκληρωση του εγχειρηματος με λιγοτερη ενοχοποιηση και περισσοτερη συνειδηση.[/quote]

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Είμαι αλήθεια πολύ προβληματισμένη.Διαβασα σας μ προσοχή μήπως και βρω κάποια απάντηση.Ομως δυστυχως δεν βρήκα.τον γιο μας τον μεγαλώσαμε με πολύ αγάπη , ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.Ειναι 22χρονων, πετυχημένος στην πορεία του με όλον τον σεβασμό που του αξίζει.Σαν παιδί ήταν πάντοτε αρκετά κλειστού χαρακτήρα,αλλά πάντα είχε παρέες ,λίγες βέβαια και επιλεγμένες όπως ο ίδιος προτείνουμε.Εχει κοινωνική ζωή μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο.Πανττο βέβαια οτιδήποτε στην οικογένεια μας εσυζητουσε λίγο και μετά από δικη μας προσπάθεια.Απο την τρίτη λυκείου και μετά όμως ειχε αρχίσει να σηκώνει έναν τοίχο αναμεσα μας στην προσωπική του ζωή.Ενω λειτουργεί απόλυτα φυσιολογικά στις παρέες του ,εμάς μας έχε ι αποκλίσεις από όλα.Μας κρύβει οτιδήποτε από την καθημερινότητα του και ,ακόμη και μια έκπληξη γενεθλίων που μπορεί να του έκαναν οι φίλες και φίλοι του.Δεν θέλει να βγαίνει φωτογραφίες μαζί μας,δεν θέλει να βγει για φαγητό μαζί μας.ΘΔεν θα ρωτήσει ποτέ κάτι από ενδιαφέρον για την 17 χρόνων αδελφή του που τον λατρεύει και τον έχει ως πρότυπο.καθως και είναι πολύ δοτική στην αγάπη της για τον.Δεν θα μας αγκαλιάσει ποτέ,ενώ δέχεται τις αγκαλιές μας,δεν θα μας φιλήσει ποτέ εκτός εάν του το ζητήσουμε και αυτό σπάνια…ενώ δέχεται τα φιλιά μας.Παντοτε είμασταν διακριτικόι όλοι μαζί του,τρυφεροί ,υποστηρικτικοι.Ο τοίχος όλο και αυξάνεται και στους τρείς μας και άρχισε να μας πνίγει.Φοβομαστε να τον μιλήσουμε,καθώς δεν μας επιτρέπει .Πως να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο.Δεν μας επιτρέπει να είμαστε φίλοι ούτε στ fb, Είναι πολύ καλό και τυπικό παιδί.Ποτε δεν μας άφησε να ανησυχήσουμε όταν απουσιάζει , χωρίς να τον πιέζουμε εμείς πάντα μας ενημερώνει όταν πρόκειται να αργήσει για να μην ανησυχούμε.[/quote]

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Σας ευχαριστω πολύ .όλα αυτά που διάβασα σήμερα στο άρθρο σας ηταν σαν να μιλουσατε σε εμένα την ίδια.μου δώσατε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω αυτό το δύσκολο δρόμο που διαλεξα μακρια απο τους δικούς μου ανθρώπους αλλά δυστηχως δεν το διαλεξα εγώ .καταλβα υστερα απο πολλά χρόνια πως ποτε δεν ηταν κοντά μου κανεις απο αγάπη ουτε γονεις ουτε αδερφια παρα μονο για το συμφέρον τους.με κάνατε να αισθανθω πως και εγώ είμαι άνθρωπος και αξιζω λίγη αγάπη και,ζεστασιά και ευτηχως την έχω βρει απο το σύζηγό μου και απο τα παιδιά μου.σας ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Σας ευχαριστω πολυ για το εξαιρετικο σας αρθρο,διαβαζοντας το μου επιβεβαιωσατε την πολυ μεγαλη προσπαθεια που εχω κανει στο συγκεγκριμενο θεμα και μου δινεται ενθαρυνση να συνεχισω στην ολοκληρωση του εγχειρηματος με λιγοτερη ενοχοποιηση και περισσοτερη συνειδηση.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Είμαι αλήθεια πολύ προβληματισμένη.Διαβασα σας μ προσοχή μήπως και βρω κάποια απάντηση.Ομως δυστυχως δεν βρήκα.τον γιο μας τον μεγαλώσαμε με πολύ αγάπη , ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.Ειναι 22χρονων, πετυχημένος στην πορεία του με όλον τον σεβασμό που του αξίζει.Σαν παιδί ήταν πάντοτε αρκετά κλειστού χαρακτήρα,αλλά πάντα είχε παρέες ,λίγες βέβαια και επιλεγμένες όπως ο ίδιος προτείνουμε.Εχει κοινωνική ζωή μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο.Πανττο βέβαια οτιδήποτε στην οικογένεια μας εσυζητουσε λίγο και μετά από δικη μας προσπάθεια.Απο την τρίτη λυκείου και μετά όμως ειχε αρχίσει να σηκώνει έναν τοίχο αναμεσα μας στην προσωπική του ζωή.Ενω λειτουργεί απόλυτα φυσιολογικά στις παρέες του ,εμάς μας έχε ι αποκλίσεις από όλα.Μας κρύβει οτιδήποτε από την καθημερινότητα του και ,ακόμη και μια έκπληξη γενεθλίων που μπορεί να του έκαναν οι φίλες και φίλοι του.Δεν θέλει να βγαίνει φωτογραφίες μαζί μας,δεν θέλει να βγει για φαγητό μαζί μας.ΘΔεν θα ρωτήσει ποτέ κάτι από ενδιαφέρον για την 17 χρόνων αδελφή του που τον λατρεύει και τον έχει ως πρότυπο.καθως και είναι πολύ δοτική στην αγάπη της για τον.Δεν θα μας αγκαλιάσει ποτέ,ενώ δέχεται τις αγκαλιές μας,δεν θα μας φιλήσει ποτέ εκτός εάν του το ζητήσουμε και αυτό σπάνια…ενώ δέχεται τα φιλιά μας.Παντοτε είμασταν διακριτικόι όλοι μαζί του,τρυφεροί ,υποστηρικτικοι.Ο τοίχος όλο και αυξάνεται και στους τρείς μας και άρχισε να μας πνίγει.Φοβομαστε να τον μιλήσουμε,καθώς δεν μας επιτρέπει .Πως να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο.Δεν μας επιτρέπει να είμαστε φίλοι ούτε στ fb, Είναι πολύ καλό και τυπικό παιδί.Ποτε δεν μας άφησε να ανησυχήσουμε όταν απουσιάζει , χωρίς να τον πιέζουμε εμείς πάντα μας ενημερώνει όταν πρόκειται να αργήσει για να μην ανησυχούμε.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Σας ευχαριστώ πολύ κα Τράικου.Με έπιασαν τα κλάματα.Ένιωσα ότι κάποιος με αγαπά κι ότι είμαι χρήσιμη και ικανή.Είναι κρίμα που ούτε οι φίλοι μας είναι διαθέσιμοι να μας ακούσουν ή να μας καταλάβουν και πολλές φορές μας πυροβολούν και οι ίδιοι.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας, αλλα το θεμα πιστευω ειναι ανεξαντλητο, οσες και οι αιτιες που μπορουν να προκαλεσουν μια ρηξη αναμεσα σε ενα ενηλικο παιδι με τους γονεις του!

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πολύ σωστά για αυτούς τους γονείς……για τους γονείς που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολύ αγάπη αλλά τα παιδιά δεν τους θέλουν….τι λέτε ???[/quote]Λέω ότι αν ένα παιδί μεγαλώσει με αγάπη, δεν μπορεί παρά μόνο αγάπη να δώσει, και όχι να μην τους θέλει στην ζωή του τους γονείς του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από το να εγκαταλείπεις τους γονείς σου, γιατί δεν αντέχεις άλλο την δική τους πρώτη εγκατάλειψη. Μην νομίζετε ότι αν είστε δίπλα στο παιδί σας, είστε και πραγματικά. Ο γονιός που είναι δίπλα στο παιδί του, δίνει αγάπη, ψυχή, χρόνο, κατανόηση, αγκαλιά ζεστή…..κ.λ.π. και δεν του λέει πόσα έξοδα έκανε για να το μεγαλώσει και να το σπουδάσει….., αλλά το αγκαλιάζει και το υποστηρίζει και με τον τρόπο του και την εμπειρία του το συμβουλεύει στον αγώνα της ζωή [c[size=24px][/size]olor=purple][/color]του, είναι πάντα δίπλα του!!!!

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Μπράβο σας, γιατί θίξατε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, που με απασχόλησε και με απασχολεί πολλά χρόνια τώρα. Πήρα τις αποφάσεις μου φέτος και νομίζω ότι ήταν λυτρωτικό το άρθρο σας!

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος][quote=Ανώνυμος]Πολύ σωστά για αυτούς τους γονείς……για τους γονείς που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολύ αγάπη αλλά τα παιδιά δεν τους θέλουν….τι λέτε ???[/quote]
Ότι μαλλον ο τροπος που δειχνουν το νοιαξιμο κ την αγαπη ειναι διαφορετικος απο αυτον που χρειαζεται το παιδι. Να ακουσουν τις αναγκες του παιδιου κ μην θεωρουν δεδομενενο οτι τις γνωριζουν ηδη.[/quote]δεν κάνουμε παιδιά για να μας γηροκομήσουν ή να είναι δίπλα μας και να κάνουν ό,τι εμείς νομίζουμε πως είναι σωστό και πρέπει, μόνο να θέλουμε να ειναι ευτυχισμένα να είμαστε δίπλα τους ακόμη κι από μακρυά να τα βοηθήσουμε να τα στηρίξουμε αν χρειαστεί σε όποιαδηποτε επιλογή τους , αυτά και άλλα πολλά

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πολύ σωστά για αυτούς τους γονείς……για τους γονείς που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολύ αγάπη αλλά τα παιδιά δεν τους θέλουν….τι λέτε ???[/quote]
Ότι μαλλον ο τροπος που δειχνουν το νοιαξιμο κ την αγαπη ειναι διαφορετικος απο αυτον που χρειαζεται το παιδι. Να ακουσουν τις αναγκες του παιδιου κ μην θεωρουν δεδομενενο οτι τις γνωριζουν ηδη.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Πολύ σωστά για αυτούς τους γονείς……για τους γονείς που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολύ αγάπη αλλά τα παιδιά δεν τους θέλουν….τι λέτε ???

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Επιτέλους κάποιος μια φορά κατάλαβε και δεν είπε είτε ω
Φανερά είτε από μέσα του “σκέψου για να μην μιλάει στους γονείς της….” και τα παρελκόμενα ?

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Πόσο όμορφο και αληθινό άρθρο! Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Σε ευχαριστω.