Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA η καθημερινή κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου κουρκουμίνης (η ουσία που δίνει στο ινδικό κάρυ το φωτεινό χρώμα του) βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ατόμων με ήπια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 19 Ιανουαρίου στο περιοδικό American Journal of Geriatric Psychiatry, διερεύνησε τις επιδράσεις ενός εύκολα απορροφούμενου συμπληρώματος κουρκουμίνης στην απόδοση της μνήμης σε άτομα χωρίς άνοια, καθώς και την πιθανή επίδραση της κουρκουμίνης στις μικροσκοπικές «πλάκες» και «κόμπους» των εγκεφάλων ασθενών που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η κουρκουμίνη η οποία αποτελεί συσταστικό του κουρκουμά έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχει επίσης προταθεί ως ο πιθανός λόγος που ο επιπολασμός της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μικρότερος στους ηλικιωμένους στην Ινδία, όπου η κουρκουμίνη είναι βασικό συστατικό της διατροφής και οι οποίοι παρουσιάζουν καλύτερες γνωστικές αποδόσεις.
Ο τρόπος με τον οποίο η κουρκουμίνη επιδρά δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τις φλεγμονές εγκεφάλου, οι οποίες έχουν συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με τη μείζονα κατάθλιψη, δήλωσε ο Dr. Gary Small, διευθυντής της Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Μακροζωίας του πανεπιστημίου UCLA και βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Η διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη συμπεριέλαβε 40 ενήλικες ηλικίας 50-90 ετών που είχαν ήπια παράπονα που σχετίζονταν με τη μνήμη. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε 90 μικρογραμμάρια κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για 18 μήνες.
Οι 40 συμμετέχοντες έλαβαν τυποποιημένες γνωστικές αξιολογήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και ανά εξάμηνα διαστήματα. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα κουρκουμίνης στο αίμα τους από την έναρξη της μελέτης έως και 18 μήνες αργότερα. Τριάντα από τους εθελοντές υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή αλλιώς σάρωση PET για να προσδιοριστούν τα επίπεδα των πρωτεϊνών «β-αμυλοειδούς» και TAU στους εγκεφάλους τους κατά την έναρξη της μελέτης και 18 μήνες αργότερα.
Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν κουρκουμίνη εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στις ικανότητες μνήμης και προσοχής τους, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους εθελοντές που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, υποστηρίζει ο Dr. Gary Small. Στις δοκιμές μνήμης που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν κουρκουμίνη βελτιώθηκαν κατά 28% στην περίοδο των 18 μηνών. Επίσης όσοι λάμβαναν κουρκουμίνη παρουσίασαν ήπιες βελτιώσεις στη διάθεσή τους και οι σαρώσεις PET στις οποίες υπεβλήθησαν έδειξαν σημαντικά λιγότερες ενδείξεις «β-αμυλοειδούς» και TAU πρωτεϊνών στην αμυγδαλή και τον υποθάλαμο από εκείνους που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο.
Η αμυγδαλή και ο υποθάλαμος είναι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν πολλές συνασθηματικές λειτουργίες και λειτουργίες της μνήμης.
Τέσσερις συμμετέχοντες που έλαβαν κουρκουμίνη και δύο που έλαβαν το εικονικό φάρμακο εμφάνισαν ήπιες παρενέργειες όπως κοιλιακό άλγος και ναυτία.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη παρακολούθησης με ένα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει ανθρώπους που εμφανίζουν ήπια κατάθλιψη, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να διερευνήσουν εάν η κουρκουμίνη έχει επίσης αντικαταθλιπτικές επιδράσεις. Ένα μεγαλύτερο δείγμα θα τους επιτρέψει επίσης να διαπιστώσουν αν τα αποτελέσματα βελτίωσης της μνήμης μέσω της κατανάλωσης κουρκουμίνης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον γενετικό κίνδυνο των ανθρώπων για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, την ηλικία τους ή το εύρος των γνωστικών τους προβλημάτων.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λήψη αυτού του σχετικά ασφαλούς τύπου κουρκουμίνης θα μπορούσε να παράσχει σημαντικά γνωστικά οφέλη με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο καθηγητής Dr. Small.
Πηγή: medicalexpress.com
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr