Ο όρος Gaming Disorder είναι στο προσχέδιο του νέου International Classification of Diseases του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πολλοί νέοι από τη δεκαετία του 1980 έπαιζαν μανιωδώς Pac-Man αλλά φτάσαμε στο σήμερα ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναγνωρίσει επισήμως ότι η συνεχής και έντονη ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσε να είναι μία διαταραχή ψυχικής υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να προσθέσει τον όρο “Gaming Disorder” στον επίσημο κατάλογο ψυχικών διαταραχών του το 2018, σύμφωνα με ένα προσχέδιο International Classification of Diseases.
Η πρώτη περιγραφή της διαταραχής “Gaming Disorder” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρει ότι όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή χαρακτηρίζονται από ένα μοτίβο μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς όπου παίζουν βιντεοπαιχνίδια, είτε σε ψηφιακές συσκευές όπως τα smartphones είτε παίζοντας βιντεοπαιχνίδια σε κονσόλες παιχνιδιού.
Σύμφωνα με την περιγραφή του ΠΟΥ μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα εάν τα συμπτώματά σας παρουσιάζουν αδυναμία ελέγχου του χρόνου που αφιερώνετε στα βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να παίζετε. Αυτή τη στιγμή λαχταράτε να παίξετε “Horizon: Zero Dawn”, “Creed Assassin: Origins” ή “Star Wars: Battlefront II”, που εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν αυτό το δευτερόλεπτο και εσείς νιώθετε να σας αφήνουν απ’ έξω. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Ή δίνετε αυξημένη προτεραιότητα στα βιντεοπαιχνίδια μέχρι το σημείο που έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ενδιαφερόντων της ζωής και καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το φαγητό, ο ύπνος και η κοινωνικοποίηση.
Και η συνέχιση και η κλιμάκωση των βιντεοπαιχνιδιών συνεχίζεται ακόμα και όταν υποφέρετε από αρνητικά συμπτώματα, όπως το να απολύεστε γιατί παίζατε εν ώρα εργασίας ή όταν χάνετε τις σχέσεις σας επειδή απλά δεν είστε παρόντες.
Η ταξινόμηση του ΠΟΥ δείχνει ότι οι γιατροί και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν, αν τελικά εγκριθεί, να αναγνωρίσουν τη Διαταραχή Gaming Disorder ως ψυχική ασθένεια. Η κλινική περιγραφή του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει επιλογές πρόληψης ή θεραπείας.
Αλλά ίσως μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, ρωτώντας τον τις ίδιες ερωτήσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να ανιχνεύσουν τον εθισμό στο αλκοόλ. Απλά αλλάξτε τη λέξη «αλκοόλ» με «βιντεοπαιχνίδια». Αν ταυτίζεστε έντονα με τις τέσσερις ερωτήσεις ίσως είναι ένα σημάδι ανησυχίας.
– Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι θα πρέπει να περιορίσετε το χρόνο που παίζετε βιντεοπαιχνίδια;
– Σας ενοχλούν οι άνθρωποι όταν σας επικρίνουν γιατί παίζετε βιντεοπαιχνίδια;
– Έχετε αισθανθεί ποτέ άσχημα ή ένοχοι για το ό,τι παίζετε βιντεοπαιχνίδια;
– Είναι τα βιντεοπαιχνίδια συνήθως το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε το πρωί όταν ξυπνάτε;
Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr