psychologist-banner-2
thumb

Η τέχνη της διαφωνίας

- Σχέσεις
11 Νοεμβρίου 2017

Το εύκολο είναι να τσακωθούμε με κάποιον που έχουμε αντίθετες απόψεις. Αν όμως απορρίπτουμε και δεν ακούμε – αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε – πώς θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;


Άρα μου λες πως όλα τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στα λάθη της κυβέρνησης; ρώτησε ο Κώστας με τα χέρια διπλωμένα σφιχτά στο στήθος του.

Δεν είπα αυτό, ανταποκρίθηκε ο Δημήτρης σκουντώντας τον με το δάχτυλο τον Κώστα στο στήθος του. Αν δεν είχαμε αυτή την κυβέρνηση, δεν θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα, όπως συμβαίνει με όλες τις δουλειές στο εξωτερικό.

banner1

Δηλαδή το φταίξιμο είναι της κυβέρνησης μόνο; ανταποκρίθηκε ο Κώστας κουνώντας το κεφάλι του με δυσπιστία.

Ω, ναι! Τι είσαι κομμουνιστής; Δεν έχεις δει τι έχουν κάνει όλοι αυτοί οι φιλελεύθεροι;

Αυτή τη στιγμή, βλέπω μόνο ένα πράγμα. Και αυτό είναι το ότι είσαι ανόητος!

Φανταστείτε που καταλήγει αυτή η «συζήτηση»! Δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση πως η σχέση του Κώστα με του Δημήτρη παίρνει τη κατηφόρα, παρ’ όλο που η φιλία τους μετράει δεκαετίες.

Είναι εύκολο να διαφωνούμε χωρίς σεβασμό! Για παράδειγμα, το να «πυροβολείς» τον συνομιλητή σου, να χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς για να τον προσβάλλεις, να τον περιφρονείς και να κουνάς το κεφάλι σου με δυσπιστία είναι μερικά δείγματα ασέβειας.

Αντίθετα, το να διαφωνείς με σεβασμό είναι το δύσκολο. Σπανίως μας το διδάσκει κάποιος αυτό. Εξάλλου, στο αποκορύφωμα ενός επιχειρήματος τα συναισθήματα που αναδύονται είναι «έξω» από κάθε πλαίσιο σεβασμού.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόποι που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την ικανότητα να διαφωνούμε, αλλά πάντα με το σεβασμό που πρέπει! Να σημειώσωότι αυτή η ικανότητα δεν εφαρμόζεται μόνο σε πολιτικές διαφωνίες , αλλά και σε διαφωνίες με οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε θέμα!

1. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την άποψη του συνομιλητή σας. Μη μένετε απλά στο γενικό νόημα. Κάντε ερωτήσεις για να μάθετε και όχι για να διαφωνήσετε. Έπειτα, ακούστε τις απαντήσεις έχοντας ανοιχτό μυαλό. Να έχετε τη περιέργεια και να μην είστε επικριτικοί.

2. Προσπαθήστε να κατανοήσετε, από το να απαντήσετε απότομα. Δείξτε προθυμία να ακούσετε τις ασυνήθιστες ιδέες, ακόμη και αν σας φαίνονται «εξωγήινες». Για να καταλάβετε, κάντε ερωτήσεις που να ξεκινούν από:

Τι;-«Τι νομίζεις πως θα μπορούσαμε να κάνουμε σχετικά….»

Πώς; -« Πώς νομίζεις ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση;»

Γιατί; -«Γιατί νομίζεις ότι αυτό θα δουλέψει;»

3. Ακούστε τις απαντήσεις του συνομιλητή σας με προσοχή. Δεν μαθαίνετε τίποτα αν δεν ακούτε. Οπότε, βάλτε ένα φρένο στην αυτόματη σκέψη «ναι, αλλά..». Σταματήστε να σχεδιάζετε την απάντηση σας. Απλά εξακολουθήστε να ακούτε με ανοιχτό μυαλό μέχρι να δείτε τι λέει ο συνομιλητής σας από τη δική του/της οπτική.

4. Επιδιώξτε να βρείτε ένα σημείο συμφωνίας. Ακόμα και αν έχετε αντίθετες απόψεις στο τέλος, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μπορείτε να συμφωνήσετε. Ναι, φαίνεται πως και οι δύο συμφωνούμε στο ότι η πολιτική είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση.

5. Να διαφωνείτε με σεβασμό. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσετε την άποψη του άλλου, όχι μόνο να του μιλάτε μόνο μέσω χαρακτηρισμών. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με τη λογική του ή με το πώς βλέπει τα γεγονότα, μπορείτε να έχετε την ενσυναίσθηση να μάθετε περισσότερα π.χ. για την αναζήτηση εργασίας του στο εξωτερικό.

Η σημερινή εποχή, έχει φτάσει σε ένα σημείο που είναι πλέον δύσκολο για πολλούς από εμάς να επικοινωνούμε μεταξύ μας με έναν επικείμενο σεβασμό. Εάν απορρίπτουμε και δεν ακούμε- αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε- πώς θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;

Άρα τι θα λέγατε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε τις ικανότητες που προανέφερα; Και για να σας το κάνω πιο εύκολο, ξεκινήστε μια συζήτηση στο σπίτι. Ίσως να ανοίξετε έναν διάλογο με κάποιον έφηβο, ο οποίος διαφωνεί σχεδόν με όλα όσα λέτε. Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω πέντε σημεία. Αξίζει να προσέξετε ότι στο τέλος της συζήτησης, εσείς και ο έφηβος θα καταλάβετε ο ένας τον άλλον καλύτερα και θα νιώθετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

Τώρα χρησιμοποιήστε τα πέντε βήματα με κάποιον με οποίον διαφωνείτε πολιτικά. Μην αναμένετε στο τέλος της συζήτησης να φιληθείτε σαν αγαπημένα ξαδέρφια, αλλά ότι θα έχετε μια καλύτερη κατανόηση στην άποψη του άλλου και ίσως να βρείτε ένα κοινό σημείο που να συμφωνείτε και οι δύο.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνετε πιο ικανοί στη τέχνη της διαφωνίας.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Ζωή Παστού, Ψυχολόγος

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια