banner2
banner2
thumb

Τα 25 πιο συνταγογραφημένα ψυχιατρικά φάρμακα για το 2016

- Ψυχιατρική
18 Οκτωβρίου 2017

Τα ψυχιατρικά φάρμακα αποτελούν ένα μέρος της θεραπείας για την αντιμετώπιση της ψυχικής διαταραχής και πρέπει να χορηγούνται μόνο από ψυχίατρο.


Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι ο ρόλος των ψυχιατρικών φαρμάκων είναι να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η ΔΕΠΥ, η σχιζοφρένεια, το άγχος και άλλα. Τα ψυχιατρικά φάρμακα αποτελούν ένα κομμάτι του προγραμματισμού για την αποτελεσματική θεραπεία των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας ή έχουν κάποια ψυχική ασθένεια.

Αυτά είναι τα κορυφαία 25 ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα στις ΗΠΑ με βάση τον αριθμό των συνταγών που χορηγήθηκαν το 2016, σύμφωνα με την QuintilesIMS, μια παγκόσμια εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογικών υπηρεσιών.

Το 2016, για πρώτη φορά, το Zoloft (σερτραλίνη) ξεπέρασε το Xanax ως το πιο συνταγογραφούμενο ψυχιατρικό φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Zoloft συνήθως συνταγογραφείται για συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το Xanax συνταγογραφείται συχνότερα για το άγχος. Το Lexapro έχει γίνει ο δεύτερος πιο συνταγογραφούμενος αντικαταθλιπτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Μέχρι στιγμής, η συνηθέστερη ψυχική διαταραχή για την οποία συνταγογραφούνται ψυχιατρικά φάρμακα είναι η κλινική κατάθλιψη. Αν και δεν είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή, φαίνεται ότι είναι εκείνη για την οποία έχουν συνταγογραφηθεί οι περισσότερες ψυχιατρικές συνταγές. Πάνω από 338 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις έγιναν για φάρμακα κατά της κατάθλιψης το 2016, αρκετά για ένα άτομο σε κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι μόνο από τη λίστα των κορυφαίων 25 φαρμάκων… ακόμη περισσότερα συνταγογραφούνται εκτός αυτής της λίστας.

Τα πιο συνταγογραφούμενα ψυχιατρικά φάρμακα για το 2016:

  1. Zoloft (σερτραλίνη) – Κατάθλιψη
  2. Xanax (αλπραζολάμη) – Άγχος
  3. Lexapro (εσιταλοπράμη) – Κατάθλιψη
  4. Celexa (σιταλοπράμη) – Κατάθλιψη
  5. Wellbutrin (βουπροπιόνη) – Κατάθλιψη
  6. Desyrel (τραζοδόνη) – Άγχος, κατάθλιψη
  7. Prozac (φλουοξετίνη) – Κατάθλιψη
  8. Adderall (δεξτροαμφεταμίνη και αμφεταμίνη) – ΔΕΠΥ
  9. Ativan (λοραζεπάμη) – Άγχος
  10. Cymbalta (ντουλοξετίνη) – Κατάθλιψη
  11. Effexor (βενλαφαξίνη) – Κατάθλιψη
  12. Seroquel (κουετιαπίνη) – Διπολική διαταραχή, Κατάθλιψη
  13. Concerta (μεθυλφαινιδάτη) – ΔΕΠΥ
  14. Kapvay (κλονιδίνη) – ΔΕΠΥ
  15. Lamictal (λαμοτριγίνη) – Διπολική διαταραχή
  16. Paxil (παροξετίνη) – Κατάθλιψη
  17. Elavil (αμιτριπτυλίνη) – Κατάθλιψη
  18. Remeron (μιρταζαπίνη) – Κατάθλιψη
  19. Vyvanse (λισδεξαμφεταμίνη) – ΔΕΠΥ
  20. Depakote (βαλπροϊκό οξύ) – Διπολική διαταραχή
  21. Risperdal (ρισπεριδόνη) – Διπολική διαταραχή, Σχιζοφρένεια
  22. Abilify (αριπιπραζόλη) – Διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια
  23. Ζυprexa (ολανζαπίνη) – Διπολική διαταραχή, Σχιζοφρένεια
  24. Intuiv (γκουανφακίνη) – ΔΕΠΥ
  25. Lithium (ανθρακικό λίθιο) – Διπολική διαταραχή

Τα ψυχιατρικά φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από τον ψυχίατρο που σας παρακολουθεί ή επισκεφθήκατε. Τα ψυχιατρικά φάρμακα δεν αποτελούν από μόνα τους την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες ψυχικές διαταραχές. Μια συνδυασμένη προσέγγιση θεραπείας, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την ψυχοθεραπεία, έχει ταχύτερο, πιο σταθερό και συνολικά πιο θετικό αποτέλεσμα για τους περισσότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες.

Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν αποκλειστικά μόνο ψυχοφάρμακα και οι περισσότεροι επιδικώκοντας μόνο μία άμεση λύση. Ή παίρνουν ένα φάρμακο που συνταγογραφήθηκε από τον οικογενειακό γιατρό τους, αφού δεν είδαν ποτέ έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όπως έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αν έχετε μία μακροχρόνια ψυχική διαταραχή την οποία έχετε μάθει να διαχειρίζεστε και τα φάρμακα αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα, τότε ίσως είστε εντάξει με αυτό.

Όμως, αν μόλις τώρα βιώνετε ψυχολογικές ή ψυχιατρικές δυσκολίες, πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε σε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο για να εξακριβώσετε τη διάγνωσή σας και να εξετάσετε πρόσθετες επιλογές θεραπείας. Υπάρχει μια πληθώρα στρατηγικών αυτοφροντίδας που μπορεί να σας βοηθήσει και ένας ψυχοθεραπευτής, πριν κάνετε το βήμα να πάρετε φαρμακευτική αγωγή. Το σημαντικό είναι να λάβετε την καλύτερη δυνατή και πιο ολοκληρωμένη θεραπεία που μπορείτε.


Πηγή: psychcentral.com

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
6 μήνες πριν

Έχω μεγάλη όρεξη πολύ μεγάλη όρεξη διότι έχω κάνει σπονδυλοδεσία και δεν μπορεί να περπατάω πολύ ούτε να γυμνάζομαι απαγορεύεται γιατί πρέπει να κάνω για κυκλοπλαστική για εκτιμώ έχουν ανέβει τα κοκαλάκια και έχουνε σπάσει ψηλά στην πλάτη λόγω μεγάλης οστεοπόρωσης πρέπει να χάσω πολλά κιλά τουλάχιστον 15 κιλά αυτά που επέραν που έχω πάρει μέχρι τώρα αυτά του εμπορίου δεν μου έχουν κάνει τίποτα διαβάζω ότι έχει βγει ένα αν θέλετε μου το θυμίζετε το χω ξεχάσει του εμπορίου το οποίον κάνει θαύματα λέει δεν ξέρω έχω λιγούρες τη μια τρώω την αλλιώς πρέπει να χάσω κιλά θέλω να μου γράψετε ποιο φάρμακο ψυχολογικό σε βοηθάει να χάνεις κιλά γιατί παίρνω και ψυχάρμακα πολύ ελαφριά βέβαια πολύ ελαφριά τα οποία μπορεί να μου ανοίγουν λίγο την άρεξε κάποτε ένας φαρμακοποιός μου έδωσε ένα χάπι ψυχολογία την ψυχολογία μου που μου έκοβε την όρεξη νομίζω λέγεται la dos αυτό κάνει κάτι θέλω να χάσω 15 κιλά μέχρι το καλοκαίρι για να κάνω και κανα μπάνιο γράψτε μου κάτι σας παρακαλώ πολύ

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Παίρνω trittico εδώ και 6 μηνες.Με βοηθάει πολύ στον ύπνο.Έχω μεγαλο προβλημα.Η δόση που παίρνω είναι 75mg κάθε βράδυ.Ελπίζω να μην χρειαστεί να την αυξησω.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Έχεις πολύ δύναμη μικαελλα!!!! Όλα ρυθμίζονται με τον καιρό

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Παίρνω το cybalta 7 βδομάδες Ξεκίνησα με 30 mg για 18 μέρες. μετά το κάναμε 60 mg για 20 μέρες και από τότε δεν νιώθω καλά. το μειώσαμε πάλι στα 30mg μόνο βράδυ. Ξεκίνησα πριν 4 μέρες ταυτόχρονα amirol δυο φορές την ημέρα 10 mg και βράδυ 25….. νιώθω ζαλάδα, καθόλου όρεξη