Η αϋπνία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ύπνου με εκτιμώμενο επιπολασμό 10-15% στο γενικό πληθυσμό και 30 έως 60% στον ηλικιωμένο πληθυσμό και οι νέες έρευνες ανοίγουν ασφαλείς θεραπευτικές οδούς για τη θεραπεία της.
Συχνά αψηφούμε την υπνηλία και μένουμε ξύπνιοι όταν πρέπει να προσέχουμε, όμως σε όλους μας έχει τύχει να έχουμε μια αναπόφευκτη επιθυμία να κοιμηθούμε σε βαρετές καταστάσεις. Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που διέπουν τη ρύθμιση του ύπνου μέσα από γνωστικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, δεν μας είναι ακόμη καλά κατανοητοί.
Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications1 διαπιστώνει ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με το κίνητρο και την ευχαρίστηση, ο επικλινής πυρήνας, μπορεί επίσης να προκαλέσει ύπνο. Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί έχουμε την τάση να κοιμόμαστε χωρίς να υπάρχει ένα κίνητρο, όπως όταν βαριόμαστε.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χημειογενετικές και οπτικές τεχνικές για τον απομακρυσμένο έλεγχο των δραστηριοτήτων των νευρώνων του επικλινή πυρήνα και των συμπεριφορών που μεσολαβεί. Ως αποτέλεσμα, η ιαπωνικο-κινεζική ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι οι νευρώνες του επικλινή πυρήνα έχουν ισχυρή ικανότητα να προκαλέσουν υπνηλία που δεν μπορεί να διακριθεί από το κύριο συστατικό του φυσικού ύπνου, γνωστός ως ύπνος αργού κύματος, καθώς χαρακτηρίζεται από χαμηλής και υψηλής τάσης εγκεφαλικά κύματα.
Η κλασική αδενοσίνη, μία βιο-χημική ένωση που περιέχει άζωτο και αποτελείται από μια βάση αδενίνης που έχει προσκολληθεί σε ένα μόριο ριβόζης, ενοχοποιείται ισχυρά για την πρόκληση εμφάνισης του ύπνου στον επικλινή πυρήνα, λέει ο YoOishi, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. Η αδενοσίνη είναι ανέκαθεν γνωστό ότι αντιπροσωπεύει μια κατάσταση σχετικής έλλειψης ενέργειας και προκαλεί υπνηλία μέσω των υποδοχέων αδενοσίνης.
Η καφεΐνη, η οποία είναι η πιο ευρέως καταναλώμενη ψυχοδιεγερτική ουσία στον κόσμο, παράγει το φαινόμενο της διέγερσης στον επικλινή πυρήνα, εμποδίζοντας τους υποδοχείς Α2Α. Η αϋπνία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ύπνου με εκτιμώμενο επιπολασμό 10-15% στο γενικό πληθυσμό και 30 έως 60% στον ηλικιωμένο πληθυσμό και οι ενώσεις που ενεργοποιούν τους υποδοχείς Α2Α στον επικλινή πυρήνα μπορεί να δημιουργήσουν ασφαλείς θεραπευτικές οδούς για τη θεραπεία της.
Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Slow-wave sleep is controlled by a subset of nucleus accumbens core neurons in mice