Ο μεγαλύτερος πλούτος δεν βρίσκεται στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις αλλά ανάμεσα στην σωματική και ψυχική υγεία και στην αγάπη άλλωστε όπως είχε πει και ο Επίκουρος «Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες».
Το 2016 είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους, θέλοντας να διακωμωδήσουν τη χαμηλή τους οικονομική κατάσταση η φράση η οποία υπάρχει στα χείλη των περισσοτέρων Ελλήνων είναι «No money, no honey…”. Οι Αμερικανοί μπορεί να χρησιμοποιούν την έκφραση για σεξιστικά σχόλια όμως επί της ουσίας υποδηλώνει μία πεποίθηση πως το χρήμα κινεί τα πάντα! Είναι αδιαμφισβήτητο πως μία καλή οικονομική κατάσταση προσφέρει άνεση, ευκολία και λιγότερο άγχος χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως προσφέρει ευτυχία.
Η δυνατότητα να μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς και να τρέφεις την οικογένεια σου είναι κάτι παραπάνω από βασική και σε όσες περιπτώσεις είναι ανέφικτη, η πίεση και η συναισθηματική απογοήτευση είναι μεγάλη. Όταν η ελληνική κοινωνία αναγκάζει ειδικά τους άντρες να είναι οι «προμηθευτές» του σπιτιού, δημιουργείται στη ψυχοσύνθεση τους μεγάλη ψυχολογική ένταση και άγχος, όπου σε συνδυασμό με το αίσθημα ευθύνης και τον εγωισμό που έχουν, μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα.
Σε παρόμοιες, λοιπόν, καταστάσεις ο άνθρωπος πρέπει να κάνει μία επιλογή και να αποφασίσει πως θέλει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχουν τύχει στη ζωή του. Η επιλογή, την οποία έχει να πάρει, είναι να αποφασίσει ανάμεσα στην πράξη με την απραγία, στο κλάμα με τη μάχη, στην παραίτηση με την ελπίδα αλλά και στον πανικό με την προσπάθεια. Η στήριξη του οικογενειακού αλλά και φιλικού περιβάλλοντος δίνουν δύναμη και κουράγιο στον άνθρωπο ώστε να πάρει την απόφαση η οποία θα τον/την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις αντίξοες οικονομικά συνθήκες.
Η μεγαλύτερη πρόκληση μίας πρόσκαιρης ή/και γενικότερης οικονομικής κρίσης είναι η έξοδος από την συνήθεια, η αλλαγή! Το άτομο φοβάται την αλλαγή όμως οι άνθρωποι εξελίσσονται όταν προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις. Η προσαρμογή αυτή μπορεί να γίνει και επώδυνη αλλά θα τελειώσει γιατί όπως είχε πει ο Charlie Chaplin: “Τίποτα δεν είναι μόνιμο σε αυτόν τον κόσμο… Ούτε καν τα προβλήματα μας”.
Η έξοδος από τις μέχρι τώρα συνήθειες μας δεν είναι απαραίτητα κάτι άσχημο, αν το δούμε ως μία ευκαιρία να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν κοστίζουν και ίσως να μην είχαμε ποτέ την ευκαιρία να κάνουμε. Η απογοήτευση και ο θυμός δεν μπορούν να προσφέρουν λύση σε κανένα πρόβλημα πόσο μάλλον στο οικονομικό οπότε ας κρατήσουμε την ελπίδα και επικεντρωθούμε σε νέους στόχους οι οποίοι θα επιλύσουν το πρόβλημα.
Το κάτι καλύτερο (επαγγελματικά, προσωπικά, οικογενειακά κ.α.) δεν θα έρθει από τύχη αλλά θα έρθει όταν προσπαθούμε να το επιτύχουμε, όταν δεν σταματούμε να το επιδιώκουμε και όταν αγωνιζόμαστε για αυτό! Η οικονομική ευμάρεια προσφέρει άνεση και πολυτέλεια όμως η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάμε!
Ο μεγαλύτερος πλούτος δεν βρίσκεται στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις αλλά ανάμεσα στην σωματική και ψυχική υγεία και στην αγάπη άλλωστε όπως είχε πει και ο Επίκουρος «Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες».