psychologist-banner-2
thumb

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου είναι λιγότερο επιβλαβής συναισθηματικά για τα παιδιά από την παρενόχληση μέσω φυσικής παρουσίας

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο που ξεκινά και παραμένει εκεί, δεν είναι περισσότερο επιβλαβής συναισθηματικά για τους νέους από ότι η παρενόχληση που γίνεται μόνο με φυσική παρουσία, η οποία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο ενοχλητική, διότι είναι πιθανόν να είναι μικρότερης διάρκειας και να μην εμπλέκει σημαντικές ανισορροπίες ισχύος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Psychological Association.


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire ανέλυσαν στοιχεία από την μελέτη για τη «Θυματοποίηση από την Τεχνολογική Παρενόχληση», που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης. Επικεντρώθηκαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το 2013-2014 με 791 Αμερικανούς νέους ηλικίας 10-20 (49% άνδρες). Από αυτούς, το 34% ανέφεραν 311 περιστατικά παρενόχλησης κατά το προηγούμενο έτος. Μεταξύ των περιστατικών παρενόχλησης, το 54% ήταν με φυσική παρουσία, ενώ ένα 15% περιλάμβανε μόνο τεχνολογικά μέσα. Ένα 31% περιλάμβανε συνδυασμό και των δύο.

Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά με τεχνολογικά μέσα είχαν περισσότερες πιθανότητες για συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαρτύρων, ήταν λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνουν πολλαπλούς δράστες, όπως διαπίστωσε η μελέτη. Επίσης, ενώ τα περιστατικά τεχνολογίας ήταν πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ξένους ή ανώνυμους δράστες, φαίνεται να είναι λιγότερο οδυνηρά για τη νεολαία από τις παρενοχλήσεις από συμμαθητές και άλλους γνωστούς.

banner1

«Τα περιστατικά μέσω τεχνολογίας ήταν λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε τραυματισμό, να περιλαμβάνουν παράγοντες κοινωνικής δύναμης και να έχουν συμβεί πολλές φορές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kimberly J. Mitchell, PhD, ο οποίος είναι στην ομάδα «Εγκλήματα κατά των παιδιών» στο Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του New Hampshire. «Τα μικτά επεισόδια, δηλαδή τα περιστατικά με τεχνολογικά μέσα και με φυσική παρουσία ήταν πιθανότερο να: περιλαμβάνουν δράστες οι οποίοι να γνώριζαν ντροπιαστικά πράγματα σχετικά με το θύμα, να έχουν συμβεί πολλές φορές, να έχουν διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, να έχουν συμπεριλάβει και σωματική βλάβη. Αυτά επίσης ξεκινούν ως αστεία πριν γίνουν σοβαρά. Είναι αυτά τα μικτά επεισόδια που φαίνεται πως είναι τα πιο οδυνηρά για τους νέους».

Πολλοί ερευνητές και υποστηρικτές έχουν υποθέσει ότι η παρενόχληση μέσω τεχνολογικών μέσων θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τα θύματα, διότι οι online διώκτες μπορούν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες ή βίντεο ανώνυμα και σε μεγάλο κοινό και επίσης, επειδή η επιθετικότητα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν αυξάνει αναγκαστικά τη σοβαρότητα και το επίπεδο του κινδύνου που συνδέεται με παρενόχληση από συνομηλίκους. «Αντ ‘αυτού, τα στοιχεία από τη μελέτη αυτή έδειξαν ότι παράγοντες όπως η διάρκεια, η ανισορροπία δύναμης, ο τραυματισμός, το σεξουαλικό περιεχόμενο, η συμμετοχή πολλών δραστών, και τα σχόλια μίσους/προκατάληψης είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τις ανησυχίες της νεολαίας», είπε ο έτερος συγγραφέας Heather Turner, PhD.

Οι ερευνητές είπαν πως η έρευνα είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν εκτενείς πληροφορίες σχετικά με διαφορετικά περιστατικά παρενόχλησης και να εξετάσουν τις νέες τεχνολογίες ως μία πτυχή πολλών πιθανών επιβαρυντικών χαρακτηριστικών περιστατικών. Έρευνες για παρενόχληση μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον έχουν διεξαχθεί χωριστά από, ή παράλληλα με, την έρευνα για παρενόχληση με φυσική παρουσία, όπως δήλωσαν.

«Πιστεύουμε ότι η επικέντρωση σε περιστατικά παρενόχλησης που αφορούν τόσο σε περιστατικά με φυσική παρουσία όσο και σε τεχνολογικά στοιχεία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους εκπαιδευτικούς και τους εμπειρογνώμονες που προσπαθούν να προσδιορίσουν και να αποτρέψουν την πιο σοβαρή και επιβλαβή μορφή εκφοβισμού», δήλωσε ο Mitchell.


Πηγή: apa.org

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια