Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες και οι διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, είχαν προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από την οικονομική κρίση. Μέχρι τώρα δεν ήταν εύκολο να αποδείξουν με στοιχεία το τι συμβαίνει.
Μια νέα συγκριτική ανάλυση, έρχεται τώρα στο προσκήνιο για να αποκαλύψει αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους άνδρες (από 15% το 2006 σε 17% το 2012), η οποία αντίθετα παρουσιάζει μια μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στις γυναίκες (25% το 2006 σε 23% το 2012).
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Public Health, υπογράφεται από τους ερευνητές του “Οργανισμού Δημόσιας Υγείας” της Βαρκελώνης (ASPB) ,του Πανεπιστήμιο του East Anglia (UK) και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου SOPHIE (αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαρθρωτικών πολιτικών για τις ανισότητες υγείας, www.sophie – project.eu), το οποίο συντονίζεται από ερευνητές του ίδιου του οργανισμού.
Πριν από δύο χρόνια, μια άλλη μελέτη εντόπισε μια επιδείνωση των ψυχικά ασθενών σε ένα δείγμα των παθολόγων ιατρών. “Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε δει τι συμβαίνει στο σύνολο του πληθυσμού“, εξηγεί ο Xavier Bartoll, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι αλλαγές δεν είναι ομοιογενείς, αλλά διέφεραν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση”.
Πράγματι, η μείωση στους άνδρες δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά είναι συγκεντρωμένη σε άτομα ηλικίας 35-54 (σχετική αύξηση 26%), που απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες (22%), πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (28%) και παρουσιάζεται πιο έντονη μεταξύ των μεταναστών (33%). Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική αύξηση των ανισοτήτων υγείας μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών επίπεδων, όπως τονίζεται στο άρθρο.
Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για την ψυχική υγεία, περιλάμβανε ειδικότερα τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η αύξηση των συμπτωμάτων στους άνδρες φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αναλογία των άνεργων ανδρών, ένα γνωστό παράγοντα κινδύνου για την κακή ψυχική υγεία.
Αντίθετα, η βελτίωση της ψυχικής υγείας στις γυναίκες επικεντρώνεται σε εκείνες που έχουν δουλειά. “Είναι πιθανό ότι, παρά την επιβάρυνση που η κρίση και η ανεργία των ανδρών προκαλεί, πολλές γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερη αναγνώριση και εκτίμηση στο νέο ρόλο των ΄αρχηγών΄ που παίρνουν μέσα σε πολλές οικογένειες“, είπε ο Bartoll.
Τέλος, ο ίδιος προσθέτει: “Ενώ η οικονομία εξακολουθεί να μην ανακάμπτει, η μακροπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας, καθώς και οι περικοπές στα δημόσια προγράμματα κοινωνικής προστασίας που συνέβησαν ακόμη και μετά την τελευταία έρευνα, είναι εμφανή σημάδια ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει βελτίωση”. Επίσης, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα μέχρι τώρα συμπτώματα ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν ευρύτερες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.
Πηγή: sophie-project.eu