Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου

Kids 4 all – για ένα πράσινο μέλλον

Kids 4 all – για ένα πράσινο μέλλον

Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
παιδιά αγωνίζονται για ένα πράσινο μέλλον
Image credit: Anna Earl / unsplash.com

Επίκαιρο, όσο ποτέ, όχι μόνο φαντάζει αλλά πλέον είναι στα σχολεία μας το θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης στα παιδιά μας ανεξαρτήτως ηλικίας.


Kids4allPrasino e1

Με αφορμή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, παιδαγωγοί, εξειδικευμένοι επιστήμονες και Μη Κερδοσκοπικοί Περιβαλλοντικοί Οργανισμοί καλούνται να συνεργαστούν με ολιστικό και διεπιστημονικό τρόπο για να βοηθήσουν τους/τις μικρούς/ές μας φίλους/φίλες να αναλάβουν επιτέλους δράση ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες. Τα παιδιά άλλωστε είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη.

Η ενθάρρυνσή τους στην ανάπτυξη πράσινων συνηθειών θα διαμορφώσει την προσωπικότητά τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να σέβονται το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, θα μετατραπούν σε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ενήλικες, οι οποίοι θα επιλέγουν να προστατεύουν συνειδητά το περιβάλλον δηλαδή το «μεγάλο σπίτι μας» σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Άραγε πόσο εύκολο είναι όλο αυτό το εγχείρημα;

Προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά μας οικολογική συνείδηση, χρειάζονται μικρές, καθημερινές «πράξεις σεβασμού» προς το περιβάλλον, ξεκινώντας για παράδειγμα από την ανακύκλωση και φτάνοντας μέχρι και… γιατί όχι... τη δενδροφύτευση, την αναδάσωση και τον καθαρισμό ακτών.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Τέτοιες απλές αλλά και συνάμα πολύ σημαντικές συνήθειες αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και ενισχύουν την προσπάθεια που κάνουμε ως ενήλικες, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Καταφέρνουμε με άλλα λόγια να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά έναν αλλιώτικο τρόπο σκέψης αλλά και μια στάση ζωής που πρεσβεύει ότι ο πλανήτης μας αξίζει αγάπη και φροντίδα από όλους/ες μας.

Kids4allPrasino e2

Τέτοιες σημαντικές καθημερινές συνήθειες καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης σε ενήλικες και παιδιά αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον μας διδάσκει με μεγάλη επιτυχία ο μοναδικός Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός, που εξειδικεύεται στις δενδροφυτεύσεις και τις αναδασώσεις, με το όνομα We4all. Το όνομα της We4all αναφέρεται σε όλους/ες εκείνους/ες που έχουν την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και αναλαμβάνουν ενεργό δράση αλλά και πρωτοβουλίες που αφορούν το περιβάλλον.

Βασικός σκοπός των μελών της We4all είναι να βοηθήσουν τον πλανήτη να θεραπευτεί μετά από τις οδυνηρές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας και να θυμίσει σε όλους τους ανθρώπους ότι η Γη είναι το σπίτι μας. Το όραμα της We4all όμως δε σταματά εδώ μιας και μακροπρόθεσμο στόχο για τον οργανισμό αποτελεί η δενδροφύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2030 με τη βοήθεια όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως!

Η We4all από το 2018 μέχρι και σήμερα έχει φυτέψει 56.000 δέντρα. Είναι γεγονός ότι μέσα από το πεδίο δραστηριοποίησής της παίζει καταλυτικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη μας δείχνοντας έντονα το ενδιαφέρον της για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων μέσα από τα διάφορα προγράμματά της. Πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της We4all περιλαμβάνουν:

  • Δράσεις αναδάσωσης ή δενδροφύτευσης
  • Πότισμα και φροντίδα για τα δέντρα που έχουν ήδη φυτευτεί
  • Δημιουργία τεχνολογιών για το περιβάλλον
  • Προστασία δασικών εκτάσεων
  • Καθαρισμό ακτών και θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων για να έρθουν κοντά άνθρωποι με παρόμοια ενδιαφέροντα και όραμα
  • Διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία με σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Αν όχι τώρα, τότε πότε λοιπόν; Αν όχι εμείς και τα παιδιά μας, τότε, ποιος; Η φετινή χρονιά, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν στη χώρα μας το καλοκαίρι, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να στηρίξουμε εμείς οι ενήλικες αυτές τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες εμπλέκοντας ενεργά και τα παιδιά μας σε τέτοιες σπουδαίες δράσεις και μυώντας τα σε μια πιο «πράσινη καθημερινότητα».


Διαβάστε σχετικά: Η φύση ως προστατευτικός παράγοντας σε καταστάσεις κρίσης


Κλείνοντας επομένως, συνειδητοποιεί κανείς ότι αν από κοινού εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και περιβαλλοντικοί οργανισμοί καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε στους/στις μικρούς/ές μας φίλους/ες και αυριανούς πολίτες του πλανήτη μας οικολογική συνείδηση με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία τον κόσμο. Τότε και μόνο θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καλύτερο, πιο ασφαλές και πιο… πράσινο μέλλον!

***Παρακολουθώντας το παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο μπορείτε να ενημερωθείτε για μερικές από τις σπουδαίες δράσεις των ιδρυτών και μελών της We4all.

https://www.youtube.com/watch?v=7uxkEmum-qQ&t=2s

***Περαιτέρω λεπτομέρειες και πληροφορίες για την We4all έχετε την ευκαιρία να βρείτε στους επίσημους ιστότοπους που παραθέτονται:

https://we4all.com/

https://www.facebook.com/we4allofficial

Kids4allPrasino e3

Kids4allPrasino e4 Kids4allPrasino e5


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...