PsychologyNow Team

Τι κάνουν οι ψυχολόγοι σε επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές

Τι κάνουν οι ψυχολόγοι σε επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές

PsychologyNow Team
διασώστες στο σημείο σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη

Οι ψυχολόγοι δεν προσφέρουν θεραπεία σε περιοχές καταστροφών. Αντίθετα, βοηθούν τους επιζώντες να αξιοποιήσουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις και την ανθεκτικότητά τους για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανάκαμψης.


Κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφή οποιουδήποτε μεγέθους, οι ψυχολόγοι συχνά κινητοποιούνται για να βοηθήσουν. Για έναν εξωτερικό παρατηρητή, θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει τον ψυχολόγο από τους άλλους εθελοντές.

Οι ψυχολόγοι μπορεί να παρέχουν μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης, όπως το να κατευθύνουν τους ανθρώπους στην αναζήτηση τροφής και σε ένα ασφαλές μέρος, αλλά προσφέρουν επίσης κρίσιμη συναισθηματική υποστήριξη μετά από μια καταστροφή.

Επειδή οι ψυχολόγοι είναι αποκλειστικά εξειδικευμένοι στο να βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το άγχος και τα έντονα συναισθήματα, είναι σε θέση να βοηθήσουν τους επιζώντες της καταστροφής, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, όπως ο θυμός, η αγωνία και η θλίψη.

Παρόλο που οι ψυχολόγοι δεν προσφέρουν θεραπεία στους τόπους καταστροφών, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βασιστούν στις δικές τους εσωτερικές δυνάμεις για να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάρρωσης από την καταστροφή. Οι ψυχολόγοι βοηθούν τα άτομα που βρίσκονται σε καταστροφικές συνθήκες να αναπτύξουν τις δεξιότητες της ανθεκτικότητάς τους, ώστε να μετακινηθούν από το αίσθημα απελπισίας σε μια πιο μακροπρόθεσμη, ρεαλιστική προοπτική.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη μικρών βημάτων προς συγκεκριμένους στόχους και τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους καθώς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις υλικοτεχνικές και συναισθηματικές προκλήσεις μιας καταστροφής.

Καθώς οι ψυχολόγοι προσφέρουν αυτή την υποστήριξη, μπορούν:

  • Να ακούσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων για μια ποικιλία θεμάτων, όπως τα σπίτια τους, τα χαμένα μέλη της οικογένειας και τα κατοικίδια ζώα.
  • Να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις προσωρινές συνθήκες διαβίωσής τους και να εγκλιματιστούν σε νέες ασφαλείς δομές που βρίσκονται ενδεχομένως μακριά από την πατρίδα τους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
  • Να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες πηγές για τις τρέχουσες ανάγκες (ρουχισμός, ιατρική περίθαλψη κ.λπ.).
  • Να βοηθήσουν στη διευκόλυνση αυτών των συνδέσεων.
  • Να υποστηρίξουν τις ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων ή οικογενειών καθώς περιηγούνται στα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί για την παροχή βοήθειας.
  • Να βοηθήσουν τα άτομα να ενισχύσουν τις δεξιότητες ανθεκτικότητάς τους, δημιουργώντας συνδέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, να αποδεχτούν ότι η αλλαγή θα είναι μια συνεχής εμπειρία, να διατηρήσουν μια αισιόδοξη προοπτική και να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν τα δικά τους προσωπικά σχέδια ανάκαμψης.
  • Να ακούσουν τις ανησυχίες των γονέων σχετικά με το πώς τα παιδιά τους θα ανακάμψουν από την καταστροφή και θα διαχειριστούν τις πιθανές προκλήσεις που έρχονται (π.χ. Βοηθούν στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας και μεταξύ των εθελοντών και του προσωπικού).
  • Να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν άλλες καταστροφές της ζωής που μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα (π.χ. θάνατος ή ασθένεια συγγενικού προσώπου που δεν σχετίζεται με το τρέχον γεγονός).
  • Να ενημερώσουν τους ανθρώπους ότι είναι φυσιολογικό οι επιζώντες από καταστροφές να έχουν μια σειρά από φυσιολογικές αντιδράσεις. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν φόβους, αναμνήσεις, εφιάλτες, ευερέθιστα ή/και αποσυρμένα συναισθήματα και σύγχυση.
  • Να διαβεβαιώσουν τους ανθρώπους ότι είναι δυνατόν να ανακάμψουν από την καταστροφή και να οικοδομήσουν μια ικανοποιητική και γεμάτη ζωή.
  • Κατά τη συνεργασία με τα παιδιά, παρατηρούν και υποστηρίζουν τις θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης, τα βοηθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με άλλους, τα βοηθούν να βρουν τρόπους να βοηθήσουν άλλους, βοηθούν τις οικογένειες να αποκαταστήσουν τις οικείες ρουτίνες και δομές, υπενθυμίζουν στα παιδιά και τις οικογένειες τη σημασία των διαλειμμάτων από τις προσπάθειες αποκατάστασης και προωθούν την υγιή αυτοφροντίδα.
  • Να παρέχουν πληροφορίες για το πώς και πού να αναζητήσουν πιο μακροπρόθεσμη επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγους.

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...