PsychologyNow Team

Πώς λειτουργεί η διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους;

Πώς λειτουργεί η διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους;

PsychologyNow Team
ζευγάρι σκέφτεται να προχωρήσει σε διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους
Image credit: cottonbro / pexels.com

Κάποιες φορές η ψυχοθεραπεία από κοντά δεν είναι εφικτή. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία ζεύγους προσφέρει παρόμοια οφέλη με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, έχοντας επιπλέον την ευχέρεια και την ιδιωτικότητα να λαμβάνετε υποστήριξη από το σπίτι.


Οι συντροφικές σχέσεις προϋποθέτουν ότι κάθε σύντροφος θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να υποστηρίξει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του άλλου, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει και διεκδικεί και τις δικές του ανάγκες.

Όταν ένας σύντροφος βιώνει στρες, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον σύντροφό του καθώς και τη σχέση τους. Τα παιδιά, η εργασία και οι οικονομικές δυσχέρειες είναι κάποιοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες μέσα στη σχέση.

Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να είναι κανείς καλός σύντροφος. Οποιαδήποτε πρόκληση και αν βιώνετε μέσα στη σχέση σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις ανάγκες σας. Στην συμβουλευτική ζεύγους, θα δουλέψετε μαζί με τον ψυχοθεραπευτή για διαχειριστείτε τις προκλήσεις μέσα στη σχέση και να συζητήσετε τις ανάγκες σας με έναν τρόπο συνεπή προς τις αξίες σας.

Κάποιες φορές η προσωπική θεραπεία δεν είναι εφικτή να γίνει από κοντά. Η διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους προσφέρει παρόμοια οφέλη με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, έχοντας επιπλέον την ευχέρεια και την ιδιωτικότητα να λαμβάνετε υποστήριξη από το σπίτι.

Τι είναι η διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους;

H διαδικτυακή συμβουλευτική ζεύγους προσφέρει τα ίδια οφέλη με την κατ’ ιδίαν θεραπεία, αλλά πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου. Οι θεραπευόμενοι χρησιμοποιούν μια ασφαλή πλατφόρμα για να μιλήσουν με τον ψυχοθεραπευτή τους, η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει τη χρήση βίντεο. Τα ζευγάρια συνήθως «συναντιούνται» με τον θεραπευτή από το ίδιο μέρος. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι μια καλή επιλογή και για τα ζευγάρια που ζούνε χωριστά.

Τα άτομα που επιλέγουν την διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αναφέρουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης με τα άτομα που κάνουν κατ’ ιδίαν θεραπεία. Για κάποια ζευγάρια, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι καθοριστική, βρίσκοντας έναν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης στην ψυχοθεραπεία, όταν η κατ’ ιδίαν θεραπεία δεν είναι εφικτή.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τα:

  • Πολυάσχολα ζευγάρια
  • Άτομα που ζουν σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές
  • Άτομα που αισθάνονται άγχος να οδηγήσουν ή να βγουν από το σπίτι
  • Ζευγάρια που δεν θέλουν να τους δουν στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή
  • Ζευγάρια όπου ο ένας ή ακόμα και οι δύο έχουν κάποια αναπηρία που καθιστά δύσκολη την κατ’ ιδίαν ψυχοθεραπεία

Γίνε καλύτερος Θεραπευτής/τρια με το ΑCADEMY Επιμορφωτικό Σεμινάριο: «Ο Ίρβιν Γιάλομ και η Τέχνη της Ψυχοθεραπείας»


Είναι αποτελεσματική η διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους;

Οι ερωτικές σχέσεις είναι πηγή αγάπης και φροντίδας. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στους συντρόφους τους για να καλύψουν τον ρόλο του καλύτερου φίλου, του οικονομικού συνεργάτη, του συμμάχου και της κοινής ανατροφής των παιδιών. Έτσι, όταν η σχέση ζορίζεται, το ζευγάρι αισθάνεται ότι όλος ο κόσμος του έχει ανατραπεί. Μπορεί κάποιος να αδυνατεί να αντιληφθεί τα οφέλη της θεραπείας ζεύγους, ειδικά εάν νιώθει ότι έχει δοκιμάσει τα πάντα. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία ζεύγους είναι αποτελεσματική.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 20151, η θεραπεία ζεύγους είναι πιο αποτελεσματική όταν οι θεραπευτές αναγνωρίζουν τους στόχους του ζευγαριού, χρησιμοποιούν εργαλεία για να αξιολογήσουν την πρόοδο του και παρακολουθούν συστηματικά τόσο την πρόοδο της θεραπείας όσο και την ποιότητα της θεραπευτικής συμμαχίας.

Η διαδικτυακή θεραπεία ακολουθεί ένα παρόμοιο μοντέλο με την παραδοσιακή θεραπεία. Στην πραγματικότητα, οι θεραπευτές μπορούν να εφαρμόσουν σχεδόν όλα όσα κάνουν και στην κατ’ ιδίαν ψυχοθεραπεία. Βέβαια, μπορεί να τους πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να αισθανθούν άνετα ο ένας με τον άλλον, ειδικά όταν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.

Η ποιοτική διαδικτυακή θεραπεία εντός του πλαισίου μιας καλής πλατφόρμας λειτουργεί αποτελεσματικά και επιτρέπει στον ψυχοθεραπευτή να διαβάσει ακόμα και τις λεπτές ενδείξεις, όπως ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος.

Πότε να αποφύγουμε τη διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους;

Η διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους δεν είναι για όλους. Όταν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν το ζευγάρι να αποφεύγει την από κοινού ψυχοθεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει και τους δύο συντρόφους ως ίσους, καθένας εκ των οποίων έχει βάσιμες ανησυχίες. Όμως, όταν υπάρχει βία, οι σύντροφοι δεν συνεισφέρουν εξίσου στην επίλυση των προβλημάτων του γάμου και ο βίαιος σύντροφος μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει την ψυχοθεραπεία για να δικαιολογήσει τη βία του.

Επίσης, η παραδοσιακή θεραπεία ζεύγους συνήθως στοχεύει στη διατήρηση της σχέσης, και ορισμένοι θεραπευτές μπορεί ακόμη και να ζητήσουν από τα ζευγάρια να δεσμευτούν ακολουθώντας έναν ορισμένο αριθμό συνεδριών. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τον κακοποιημένο σύντροφο να παραμείνει μέσα σε μια κακοποιητική σχέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο τη ζωή του. Το διαδικτυακό πλαίσιο μπορεί να διευκολύνει την απόκρυψη της κακοποίησης, εντείνοντας τον κίνδυνο.

Κάποιες άλλες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη περιλαμβάνουν:

  • Το ζευγάρι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή έχει πολύ παλιούς υπολογιστές, καθιστώντας δύσκολη την προβολή ή την ακρόαση του θεραπευτή
  • Ο ένας ή και οι δυο σύντροφοι δυσπιστούν με την τεχνολογία και αισθάνονται ανησυχία με την εξ αποστάσεως συμβουλευτική
  • Ο ένας ή και οι δυο σύντροφοι νιώθουν άγχος ή στρες εντός του πλαισίου του οικογενειακού σπιτιού και προτιμούν το περιβάλλον του γραφείου του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή

Ποιες ερωτήσεις χρειάζεται να κάνετε σχετικά με τη διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους;

Κατά την αναζήτηση ενός ψυχοθεραπευτή ζεύγους, είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον που να μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί. Μπορείτε να κάνετε στους δυνητικούς ψυχοθεραπευτές ερωτήσεις, όπως οι ακόλουθες για να δείτε εάν είναι κατάλληλοι για εσάς:

  • Ποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση χρησιμοποιείτε; Μπορείτε να μας υποδείξετε κάποια έρευνα που να δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική;
  • Ποιος είναι ο στόχος της ψυχοθεραπείας; Θα δουλέψουμε για να αποφασίσουμε εάν μπορούμε απλά να παραμείνουμε μαζί ή ο στόχος της είναι η βελτίωση της σχέσης μας;
  • Πώς θα καταλάβουμε ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική;
  • Τι πρέπει να κάνουμε εκτός των συνεδριών για να βελτιώσουμε τη σχέση μας;
  • Πόσο καιρό διαρκεί η ψυχοθεραπεία;
  • Πόσο χρεώνετε;
  • Τι κάνετε για να διασφαλίσετε το απόρρητό μας; Χρησιμοποιείτε κάποια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα ψυχοθεραπείας;
  • Θα μοιραστούμε τις ιδέες μας σχετικά με το τι καθορίζει μια υγιή σχέση;

Γίνε καλύτερος Θεραπευτής/τρια με το ΑCADEMY Επιμορφωτικό Σεμινάριο: «Αξιολόγηση και Παρέμβαση με Αυτοκτονικούς Θεραπευόμενους»


Τι να περιμένετε από τη διαδικτυακή θεραπεία ζεύγους

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί βίντεο, έτσι ώστε να μπορείτε να μιλάτε, να διαβάζετε τη γλώσσα σώματος των άλλων και να δημιουργείτε μια βιωματική εμπειρία παρόμοια με την παραδοσιακή συμβουλευτική. Κατά τις πρώτες συνεδρίες, θα δουλέψετε μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σας για να προσδιορίσετε τους στόχους της ψυχοθεραπείας, να μοιραστείτε το ιστορικό της σχέσης σας και να καλλιεργήσετε μια αίσθηση εμπιστοσύνης.

Καθώς η θεραπεία εξελίσσεται, και οι δυο σας θα μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στη σχέση και στη συνέχεια, θα προσπαθήσετε να εντοπίσετε στρατηγικές για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να σας δώσει εργασία για το σπίτι, να σας ζητήσει να παρατηρήσετε συγκεκριμένα συναισθήματα ή συμπεριφορές σας ενδιάμεσα των συνεδριών ή να σας ενθαρρύνει να έρθετε στη συνεδρία έτοιμοι να μιλήσετε για μια πρόσφατη διαμάχη σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να συστήσει ατομική συμβουλευτική για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, το τραύμα και το άγχος.

Ο ψυχοθεραπευτής σας θα πρέπει να δημιουργήσει προκλήσεις με ήπιο τρόπο. Εάν η ψυχοθεραπεία πηγαίνει καλά, θα σας ενθαρρύνει να αντιμετωπίσετε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Θα πρέπει επίσης να επικυρώνει τα συναισθήματά σας και να μην παίρνει το μέρος κανενός, αν και μπορεί να προσφέρει ανατροφοδότηση για διάφορες συγκρούσεις σας ή να σας βοηθήσει να εντοπίσετε παράλογες προσδοκίες σας.

Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα παρέχοντας πληροφορίες για εσάς και ο ψυχοθεραπευτής θα πρέπει να αξιολογεί και να επανεξετάζει τακτικά τους στόχους της θεραπείας σας.

Η εύρεση του κατάλληλου ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή είναι ζωτικής σημασίας για να δείτε βελτιώσεις μέσα στη σχέση σας. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής ακούει τους στόχους σας, σάς βοηθάει να εντοπίσετε πρακτικές λύσεις και να αισθανθείτε ασφαλείς. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας για έναν πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή εδώ.


Alk Kais
Απόδοση: Αλκμήνη Καισαρίδου – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
Μελέτη 1: The Gap Between Couple Therapy Research Efficacy and Practice Effectiveness

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...