PsychologyNow Team

Οι σωματικές αισθήσεις αναδεικνύουν τα συνειδητά αισθήματα

Οι σωματικές αισθήσεις αναδεικνύουν τα συνειδητά αισθήματα

PsychologyNow Team
χάρτης αισθήσεων και συναισθημάτων με ανθρώπινες φιγούρες με έντονα χρώματα στο σώμα τους

Ακούστε το σώμα σας, κάτι έχει να σας πει.


Οι άνθρωποι βιώνουν συνεχώς ένα ποτάμι υποκειμενικών συναισθημάτων που αλλάζει συνέχεια και διακόπτεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν βρεθούν σε βαθιά αναισθησία. Φινλανδοί ερευνητές δείχνουν πώς τα υποκειμενικές αισθήματα χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: θετικά συναισθήματα, αρνητικά συναισθήματα, γνωστικές λειτουργίες, σωματικές καταστάσεις και ασθένειες. Όλα αυτά τα αισθήματα είναι βαθιά διαποτισμένα με δυνατές σωματικές αισθήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των Φινλανδών ψυχολόγων δείχνουν ότι τα συνειδητά αισθήματα προέρχονται από σωματική ανατροφοδότηση. Αν και η συνείδηση προέρχεται από την εγκεφαλική λειτουργία και βιώνουμε την συνείδησή μας ως «κάτοικο» του εγκεφάλου μας, η σωματική ανατροφοδότηση συμβάλει σημαντικά σε μια ευρεία κλίμακα υποκειμενικών αισθημάτων.

Σωματικοί χάρτες των αισθημάτων. Όλα τα συναισθήματα συνδέονται με διακριτά «αποτυπώματα» στο σώμα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα συναισθήματα χρωματίζουν έντονα όλες μας τις αισθήσεις ως ευχάριστες ή δυσάρεστες. Είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, η συνείδηση αρχικά προέκυψε για να ενημερώνει τους ίδιους τους οργανισμούς και τους άλλους γύρω από αυτούς σχετικά με βλάβες στους ιστούς και την ευεξία. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προετοίμασε το δρόμο για την εμφάνιση της γλώσσας, της σκέψης και της λογικής.

Η υποκειμενική ευεξία είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την ευημερία μας και ο πόνος και τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται στενά με πολλαπλές σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες.

Τα ευρήματα, μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν γενικώς την υποκειμενική ευεξία μας οι ασθένειες και οι σωματικές καταστάσεις. Κυρίως, δείχνουν την δυνατή ενσωμάτωση των γνωστικών και συναισθηματικών καταστάσεων, δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη μορφή διαδικτυακού ερωτηματολογίου στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν αρχικά ένα σύνολο 100 συναισθηματικών καταστάσεων σχετικά με το κατά πόσο βιώνονται στο σώμα και στο μυαλό και πόσο έντονες και ελέγξιμες είναι. Έπειτα, αξιολόγησαν επίσης πόσο παρόμοια είναι τα αισθήματα μεταξύ τους και σε ποια σημεία του σώματος γίνονται αισθητά.


Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: Maps of subjective feelings, Proceedings of the National Academy of Sciences (2018). Proceedings of the National Academy of Sciences (2018).
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...